Főoldal > PSZICHÉ > Depresszió vagy múló rosszkedv?

Depresszió vagy múló rosszkedv?

anyaságdepresszióhangulatrosszkedvtünet
0

Írta:

Boldog mami sorozat 5. rész

Szerzőnk, Bakos Zsuzsi gyermeke születéséig hivatásszerűen számos fórumon népszerűsítette az egészséges életmódot. Ezentúl tanácsadói, edzői és legfőképpen anyai ismereteit latba vetve igyekszik tanácsokkal szolgálni azokban a testet és lelket érintő kérdésekben, amelyek az időhiánnyal küzdő újdonsült anyákat foglalkoztatják. Most arról ír, hogyan kerekedhetsz felül a lehangoltságon.  

Elcsépelt, de igaz, a terhesség alatt és a szülés utáni időszakban tapasztalt hormonális cunami felett nincs hatalmunk. Nem túl komfortos, ha az élet egybefüggő premenstruációs szindrómává (PMS) változik. Ettől azonban még nem vagy depressziós, csak kimerült és feszültebb a kelleténél. Fogd fel úgy, hogy a hangulatod szabályozása a te hatáskörödbe tartozik, még ha időnként úgy is éreznéd, hogy a borús idő, a nyűgös gyerek, vagy a szerencsétlen körülmények áldozata vagy.

Egyes statisztikák szerint a szülés utáni depresszió a nők csaknem 20 százalékát érinti, és nem csak közvetlenül a szülés után, hanem hónapokkal később is jelentkezhet. Felismerése azonban nem egyszerű, mivel – ahogy nemrégiben olvastam – a fáradtság, a leterheltség és a szorongás természetes kísérői egy kismama életének. Mielőtt azonban depressziót diagnosztizálnál (vagy bárki más a környeztedben), keress fel szakembert, mert a diagnózis felállítása minden esetben szakember feladata. (A szülés utáni depresszió tüneteit lásd alább.)

depimami.jpg ()Anyabarát megoldások a rosszkedv elűzésére

Anyává, családdá válni komoly feladat. Egy rakat muszáj-dologgal jár, amely felett úgy érezhetjük, nincs hatalmunk, és egy halom olyan dologra nem marad idő, amelyek korábban örömforrást jelentettek számunkra. A ránk törő szomorúság hátterében sok minden állhat: bezártság-érzet, túlzott maximalizmus, kimerültség, önsajnálat, magány, csökkent teljesítőképesség, feledékenység. Ha hagyod, hogy a negatív érzések huzamosabban kiüljenek rád, porontyod nézheti a búval bélelt képedet és tágabb környezeted számára sem leszel vonzó társaság. (Tudod, a többség a pozitív személyiségek felé húz és kerüli a panaszkodókat.) Abból kell főznöd, amid van, tehát elő a notesszal és a tollal, és írd össze, hogyan tudnád nem csak család-, de anyabarát módon is kiegyensúlyozottabbá varázsolni a napjaidat, úgy, hogy minél több „vidámító” tevékenységet beépíthess.

Íme, 8 egyszerű, bevált hangulatfokozó praktika a rosszabb napokra:

1. Úgy érzed, egyre inkább elhatalmasodnak rajtad a szürke gondolatok? Menj ki a levegőre, és sétálj egy nagyot a babával! Közben fokozatosan növeld a tempót, az sem baj, ha már-már zihálni kezdesz. Ez a flott séta fokozza a vérkeringésed, vitalizál és megindítja az endorfintermelést a szervezetben. Vésztipp arra az esetre, ha nem tudtok kimozdulni: ha a baba elaludt, tárd ki az ablakot, és lélegezz mélyeket. Utána pedig kortyolj el egy nagy pohár vizet!

2. A beszélgetés a jövő gyógymódja! Bizonyára van valaki, aki szívesen meghallgat, ha úgy érzed, már nem bírod tovább cipelni a lelkedet feszítő terheket. Ha nincs ilyen ember, keress az interneten egy szimpatikus szakembert, akinek anonim módon kiöntheted a szívedet. A tőle kapott új nézőpontok segíthetik, hogy rátalálj a megoldásra. (Nekem is írhatsz bármilyen anyaságot és életmódot érintő kérdésekben.)

3. Ismered a mondást: egy fenékkel csak egy lovat lehet megülni! Értem ez alatt, hogy ne akarj mindig és minden területen (ráadásul egyidejűleg) tökéletesen teljesíteni. Adj egy kicsit lejjebb a maximalizmusodból, vedd lazábban a kötelezettségeket. Semmi nem történik, ha eltértek a szokásos napirendtől, és a mosatlan edények sem disszidálnak a konyhából. Való igaz, a szervezettség mindkettőtök életét segíti, ugyanakkor sok szorongást kelthet, amikor porszem kerül a gépezetbe (például a gyerkőc nem akar délután elaludni). Emellett ne feledd: nem kell mindent egyedül megoldanod. A legfontosabb: éld meg boldogan az anyaságot! Ez most a ti időtök, minden más másodlagos.

4. Vegyél fel támogató szokásokat! Mit értek ez alatt? Ilyen például a sportolók verseny előtti csatakiáltása, vagyis olyan tuningoló technika, amellyel gyorsan emelheted az energiaszinted. Ezek a kellemes szertartások feldobják a hangulatod. Ez lehet akár egy reggeli tejeskávé, egy idézet választása a kedvenc gyűjteményedből, vagy egy fotó, amelyen jó nyugtatni a szemed.

5. Tudd, hogy mit akarsz! Totál frusztrált vagy a kialvatlanságtól? A kisfiam az első hetekben hasfájós volt, meglehetősen zaklatottak voltak az éjszakák, amelyek végül szinte egybefüggő masszává váltak a nappalokkal. Ilyenkor a legfontosabb, hogy tudd, miért csinálod. Nyílván egy remek, kiegyensúlyozott, egészséges emberpalántát szeretnél nevelni. Ez most egy nehéz időszak, de aztán egyre könnyebb lesz. Idővel pontosan tudod majd, mikor mit kell tenned egy kis (zug)pihenés érdekében.

6. Tanulj meg nevetni önmagadon! Az anyaság – pláne kezdetben – megannyi vicces, öniróniára alkalmat adó helyzetet produkál. Például semmihez sem fogható érzés, amikor végre felöltözködsz, majd két perccel rá a gyermeked telibe pisil, és ráadásként még le is hány. Kezdhetsz mindent előröl. Bosszankodás helyett inkább nevess magadon! A nevetés a legegyszerűbb „terápia” a lélek karbantartására. Néha csak hagyd, hogy történjenek a dolgok, ne akarj mindent irányítani!

7. Párologtass grapefruit -, citromfű – vagy narancs aromaolajat!

8. Fogyassz magnéziumban gazdag ásványvizet és zöld színű zöldségeket! Fontos, hogy étkezz rendszeresen, mert az éhség rombolja a közérzeted.

A szülés utáni depresszió tünetei

– Állandó kimerültség
– Pánikrohamok, szorongás
– Alvásproblémák, álmatlanság
– Mellőzöttség és magányérzet
– A személyes higiénia elhanyagolása
– Gyakori sírás
– Tehetetlenség érzet
– Súlyosabb esetekben az anyának nincs kedve felkelni, sem ellátni a babát

Az előző részeket itt olvashatod:

Így küzdd le a falánkságot a terhesség után!

Kebelbarátság – így őrizd meg melleid szépségét szoptatás után!

Gyors és hatékony fitneszprogram kezdő anyáknak

Kell egy kis áramszünet – Tanulj meg lazítani a baba mellett!

A következő részben: Szuperanyu kontra előélet – Az igazi életformaváltás

Légy te is részese a rovatnak! Írd meg, miről olvasnál szívesen a Boldog mami sorozatban!

zs.bakos@sanomabp.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X