Főoldal > PSZICHÉ > Elég jó anya vagy?

Elég jó anya vagy?

anyaságkételyönbizalomszuperanyu
0

Írta:

Szerzőnk, Bakos Zsuzsi gyermeke születéséig hivatásszerűen számos fórumon népszerűsítette az egészséges életmódot. Ezentúl tanácsadói, edzői és legfőképpen anyai ismereteit latba vetve igyekszik tanácsokkal szolgálni azokban a testet és lelket érintő kérdésekben, amelyek az időhiánnyal küzdő újdonsült anyákat foglalkoztatják. Szuperanyuk bár szeretnivaló lények, könnyedén megborítják a lelki világunkat. Az anyaságban azonban nem kell másokat túlszárnyalnunk, az […]

Szerzőnk, Bakos Zsuzsi gyermeke születéséig hivatásszerűen számos fórumon népszerűsítette az egészséges életmódot. Ezentúl tanácsadói, edzői és legfőképpen anyai ismereteit latba vetve igyekszik tanácsokkal szolgálni azokban a testet és lelket érintő kérdésekben, amelyek az időhiánnyal küzdő újdonsült anyákat foglalkoztatják.
Szuperanyuk bár szeretnivaló lények, könnyedén megborítják a lelki világunkat. Az anyaságban azonban nem kell másokat túlszárnyalnunk, az is éppen elég, ha elég jó mamája vagyunk a gyermekünknek.

A Szuperanyuk köztünk járnak

Ott van például a legfrusztrálóbb jelenség, Reklám Szuperanyu. Ő az, aki mindig vasalt blúzban főzőcskézik a patyolat tiszta konyhában, és ugyebár mindig főz, még ha porból is. Őt nézve lehangoltan tekintünk végig (optimális esetben jót nevetünk) kajafoltos tréningruhákon. Az is figyelemreméltó, hogy nem csak karcsú és fitt (pl. rekordokat döntöget százon, ha ugrani kell a gyerekekhez), de mindig jól sminkelt és jókedvű is. Mielőtt önmarcangolásba kezdenék, menjünk le alfába és nyomatékosítsuk, hogy reklámanyu egy fizetett modell, aki éppen Milanóban robog a kifutókon, és egyelőre esze ágában sincs szülni.

Aztán ott van egy sokkal életszerűbb jelenség: Játszótéri Szuperanyu. Számára anyabolygón kívül alig-alig létezik élet, legfőbb témája a gyerek, második legfőbb témája szintén a gyerek, és szemlátomást nem is nagyon van igénye arra, hogy az élet egyéb hívságaival foglalkozzon. Egyik altípusa fórumozó szuperanyu, akinél problémának helye nincs, és figyelemreméltó segítőkészségével és elméleti-gyakorlati tudásával lehengerli társait (mindeközben persze hűen közvetít a kicsi viselkedéséről, és gyakran dokumentálja fotókkal is).

Karrierista Szuperanyu az, akit az újságok kiskosztümben, laptoppal, mobiltelefonnal és joanyacikk.jpg ()egy három év alatti gyerekkel ábrázolnak. Szegény azt sem tudja, hol áll a feje, mivel egy éber állapotú, örökmozgó csemete mellett egy maratoni meetinggel vetekszik bármilyen felelős tevékenység párhuzamos végzése, anélkül, hogy a gyerek kárt tenne önmagában vagy a berendezésben. Karrierista szuperanyu némileg háttérbe helyezi a háztartási teendőket, hiszen a munkája és a gyereknevelés mellett erre alig marad ideje. Miközben próbál minden téren helytállni, a lehető legkevesebbre redukálja az alvással töltött órák számát és előnyben részesíti a gyors megoldásokat. Ugyanakkor képes elhitetni velünk, hogy ha a kényszer és a helyzet úgy szüli, egy anya mindent kibír.

Hidd el, hogy jól csinálod!

1. A magunk módján mindannyian szuperanyuk vagyunk, csak könnyen önbizalmunkat szegi az elhatalmasodó káosz. Ezekre az esetekre íme, néhány lélekemelő tipp:

2. Kételkedsz abban, elég jó anya vagy-e? Írd össze azokat az értékeket, amelyekkel szerinted egy jó anyának rendelkeznie kell (türelem, alázat, odaadás, stb.). Aztán nézd meg, melyek azok, amelyek neked nehézséget okoznak. Ez a gyakorlat segít, hogy tisztán lásd, min érdemes még dolgozni.

3. Ha Reklám Szuperanyu idomaira vágysz, sóhajtozás helyett lépj a tettek mezejére! Vannak szerencsés alkatú nők, akik a szülés után könnyedén visszanyerik az alakjukat, de a legtöbb fittmami sokat fáradozik a jó karosszériáért, vagyis a remek forma mögött sok-sok munka áll.

4. Lehet, hogy azért nem érzed magad szuperanyunak, mert életed más területein sincs helyén az önbizalmad. Íme, egy egyszerű gyakorlat: gondold át, hogy miben voltál igazán jó korábban, és hogyan tudnád ezeket az erényeket átültetni a gyereknevelésbe. Például ha szívesen táncoltál, perdülj néha táncra a babával, ha imádtál nyüzsögni és hiányzik a társaság, vedd a kezedbe a szervezést, és rendezz baba-mama találkozókat!

5. Fogadd el a segítséget, ne akarj minden egyedül megoldani. Minden Szuperanyu mögött egy Szuperapu áll, aki kiveszi a részét a gyerek körüli teendőkből. Mondd el őszintén a párodnak, mi az, amire a gyerek mellett is szükséged van a testi és érzelmi töltődéshez.  És persze figyelj rá, hogy őt se hanyagold el – legyenek olyan esték vagy alkalmak, amikor egymásra tudtok hangolódni.

6. Számolj le a felesleges bűntudattal! Ha örökké azon vívódsz, hogy csinálhatnád jobban is, éppen a lényeges dolgokra nem marad időd, erőd. Tudod, a bűntudat a világ legfeleslegesebb érzése!

7. Ne halogass! A tologatott feladatok hamar nyomasztó teherré válnak, amelyek elvonják a figyelmedet a kicsiről.

8. Ne feledd, hogy egy csecsemőnek éppen elég egy „elég jó” anya ahhoz, hogy boldog kisgyermekké váljon. Az elég jó anya alkalmazkodik a kicsi szükségleteihez, nem emel maga elé túl nagy elvárásokat, és tisztában van azzal, hogy minden anya-gyermek kapcsolat egyedi.

A korábbi részeket itt olvashatod:

Így küzdd le a falánkságot a terhesség után!

Kebelbarátság – így őrizd meg melleid szépségét szoptatás után!

Gyors és hatékony fitneszprogram kezdő anyáknak

Kell egy kis áramszünet – Tanulj meg lazítani a baba mellett!

Depresszió vagy múló rosszkedv?

Baba-mama témában további hasznos tippeket a www.babaszoba.hu oldalon is olvashatsz.

A következő részben: Önbizalom turbózás

Legyél te is részese a rovatnak! Írd meg, miről olvasnál szívesen a Boldog mami sorozatban! 

zs.bakos@sanomabp.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X