Főoldal > PSZICHÉ > Kell egy kis áramszünet – Tanulj meg lazítani a baba mellett!

Kell egy kis áramszünet – Tanulj meg lazítani a baba mellett!

anyaságkimerültségküszöblazításvitalitás
0

Írta:

Boldog mami sorozat 4. rész

Szerzőnk, Bakos Zsuzsi gyermeke születéséig hivatásszerűen számos fórumon népszerűsítette az egészséges életmódot. Ezentúl tanácsadói, edzői és legfőképpen anyai ismereteit latba vetve igyekszik tanácsokkal szolgálni azokban a testet és lelket érintő kérdésekben, amelyek az időhiánnyal küzdő újdonsült anyákat foglalkoztatják. Most arról ír, hogyan töltsd fel gyorsan az elemeidet a baba mellett, ha állandóan fáradtnak érzed magad.

A szülés előtti időkben mindig azt gondoltam, semmi sem lehet kimerítőbb egy stresszes és elúszós lapzártánál, amelynek végére a szerkesztőség kollektíve zombivá változik. Mióta gyerekem van, revideáltam ezt a nézetet. A mostani főnököm 80 centis és rendkívül céltudatosan érvényesíti az akaratát. Lógás nincs. Vegyük hozzá, hogy a „főnök” náthás lesz, anyuka szintén, kint hideg és szürkeség, az élettér pedig a gonosz bacilusok miatt a lakásra szűkül. Elegendő 2-3 nap és az egész kísértetiesen emlékeztetni kezd egy edzőtáborra, azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem önszántadból feszegetem testi és lelki határaimat.

Mindig készenlétben

No igen, a lelki határok. Mindenkinél más a küszöb. A szaknyelven gyermekágyinak nevezett időszak azonban kemény meló. Mert a szülés előtt remek munkaerő voltál, ragyogó feleség, megértő barát, és ezekre a szerepekre úgy osztottad be az energiádat, ahogy jól esett. Anya üzemmódban azonban állandó a készenlét.  Ha egy percig nem figyelsz, a kis Columbus garantáltan magára borít valamit, vagy lerágja a testápoló flakonról a címkét és hangosan öklendezni kezd. Ezzel párhuzamban a kutya felborítja a konyhában a szemetest, hogy kiguberálja a lejárt párizsit (megtörtént események alapján…). Pedig csak egyetlen percet akartál, amikor leheveredhetsz a szőnyegre azt vizualizálva, hogy a náthás anyák védőszentje meleg teát és csokis piskótát szolgál fel neked.

Elpattant egy húr…

Ahhoz, hogy álld a sarat, és összeszedett anyuka látszatát keltsd (van ilyen?), meg kell találnod az elemeidet. Én így hívom azokat az elfoglaltságokat, amelyek által töltődhetem. Ha már nagyon kimerült és feszült vagy, egy egészen banális dolog is kiverheti a biztosítékot – és máris kész a szükség-áramszünet. Itt volt például az én esetem az ételmolyokkal. Még csak pár hetes volt a fiam, amikor a konyhánkat ellepték az ételmolyok. Elszánt küzdelmet folytattam, amíg a gyerkőc aludt, mindent kipakoltam, átpakoltam, kazal dolgot kidobtam, és felszámoltam a vélt fészket. Aztán két nappal később hullafáradtan álltam a konyha közepén, és megpillantottam egy újabb dögöt a plafonon. Ez azért alaphelyzetben nem akkora tragédia, de én akkor a sors legnagyobb csapásaként éltem meg. Sírva fakadtam és egy konyharuhával hadonászva harcos amazonként próbáltam leteríteni az életem megkeserítőjének tekintett molyt.

Ha úgy érzed, nagyon közel vagy már ehhez a bizonyos küszöbhöz, ideje lassítani. Figyelmeztető jelek lehetnek, ha egyre dekoncentráltabbá és feledékennyé válsz, már akkor sem tudsz kikapcsolni, amikor aludhatnál, hamar robbansz (és többnyire életed párját használod boksz-zsáknak), folyton negatív gondolatok kerítenek hatalmukba, vagy egyik betegségből a másikba esel.

mamicikkozi(2).jpg ()Néhány tipp a lazításhoz:

1. Vigyázz arra, hogy ne kerülj be egyfajta negatív gondolati spirálba. Ne hidd, hogy tudod, mit gondolnak, vagy mit miért csinálnak mások. A gyerekeden kívül nem kell senki más felett anyáskodnod, sokkal fontosabb, hogy saját magadért kiállj, ha a helyzet úgy kívánja. Igyekezz kirekeszteni az életedből a negatív dolgokat és tisztázd mielőbb a konfliktusokat! Vagyis ne agyalj, cselekedj! Mindent kipipált feladat, teendő hozzájárul ahhoz, hogy oldottabban teljen a napod.

2. Relaxálj! Már egy pár perces relaxáció is segít abban, hogy vitalizáld magad. Feküdj a szőnyegre és koncentrálj egy ideig a légzésedre. Ez után szép sorban feszítsd meg a combodat, majd lazítsd el. Ugyanígy járj el a hasaddal, a karoddal, a kézfejeddel, szorítsd össze a fogad, és a szemed, amennyire csak tudod, majd lazítsd el. Nem baj, ha kicsit elálmosodsz, a lényeg, hogy add át magad ennek a kellemesen ellazult állapotnak. Hagyd, hogy teljesen elernyedjen a tested. Fogd fel úgy ezeket a perceket, mint egy ajándékot, amit magadnak adhatsz.

3. Játssz! Felnőttként túl komolyan vesszük a dolgokat, gyakran elfelejtük, mennyi örömöt okoz a játék. Ha este elaludt a kics, társasozzatok, kártyázzatok egyet a pároddal! ha a gyermeked már lekötik a játékok, ülj le hozzá a földre és csak figyeld, ahogy játszik. Ne törődj a szennyessel és a mosogatnivalóval! Azok megvárnak, a nyugodt pillanatok viszont nem. Számomra a legmegnyugtatóbb pillanatok azok, amikor a kisfiamat nézem alvás közben. A délelőtti alvásnál melléfekszem és nézem, ahogy alszik. Ilyenkor minden más megszűnik.

4. Ha úgy érzed, túl sok feszültség és negatív érzés kavarog benned, használ az írásterápia! Ülj le és írd le, mit érzel. Egyúttal próbálj megoldási alternatívákt találni. Írd fel a lapra a kérdést: Mitől érezném jól magam? Törekedj arra, hogy minél hosszabb legyen a lista és már másnap tegyél lépéseket a megvalósulás érdekében! A halogatás megöli az elhatározást…

5. Vesd be a vitalizáló légzést! Ha feszültek, idegesek vagyunk, légzésünk felgyorsul. Ekkor sokszor veszünk apró levegőket, ami az oxigénfelvétel lehetőségét csökkenti, ám ettől lecsökken testünk energiaszintje is. Időnként kapcsold ki a külvilág zavaró tényezőit, és kizárólag a légzésre koncentrálj. A lassú, mély, ritmusos légzéssel nemcsak energiaszinted növelheted, de az elmédet is megnyugtathatod

6. Nyújts!  Az alábbi két nyújtó-energetizáló gyakorlatot akkor is elvégezheted, amíg a baba melletted játszik.
– Helyezkedj nyújtott ülésbe a szőnyegen, zárd össze a lábakat, feszítsd vissza a lábfejeket. Ezután egyenes háttal hajolj előre, és próbáld meg megérinteni a talpadat. Tartsd meg a legmélyebb ponton 20-30 másodpercig a pozíciót, majd térj vissza a kiinduló helyzetbe.
– Ehhez a gyakorlathoz szükséged lesz egy törölközőre. Állj vállszéles terpeszbe, lépj rá a törülköző közepére, elöl keresztezd a két végét és fogd meg. Enyhén hajlítsd a térded és a törülközőt felfelé húzva domborítsd a hátad. A fejed engedd le. Tartsd meg 20-30 mp-ig a pozíciót.

7. Teremts magadnak életteret! Ahhoz, ki tudd pihenni magad, kellenek a jól elhatárolható terek. Például legyen meg a nyugis szoptató helyed, legyen egy fotel, ahol szívesen olvasol vagy zenét hallgatsz és a hálószobából ha lehet, űzd ki a számítógépet és a tévét, lefekvés előtt már ne nézz felzaklató filmeket, az emailek megválaszolását is halaszd inkább másnapra.  Ha mindenhez (evéshez, alváshoz, munkához) ideális körülményeket teremtesz, sokkal könnyebb lesz a ráhangolódás és az adott tevékenység is jobban segíti az ellazulásod.

A sorozat előző részeit itt olvashatod:

Így küzdd le a falánkságot a terhesség után!

Kebelbarátság – így őrizd meg melleid szépségét szoptatás után!

Gyors és hatékony fitneszprogram kezdő anyáknak

A következő részben: Depresszió vagy csak múló rosszekedv?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X