Főoldal > PSZICHÉ > Mész vagy maradsz? A távkapcsolat buktatói

Mész vagy maradsz? A távkapcsolat buktatói

karrierkülföldpárkapcsolattávkapcsolat
0

Írta:

Ultimátum volt, bár csak egy csokor vörös rózsának tűnt. Egy barátom nevében vittem, az akkor még másik kapcsolatban élő szerelmének. A fiú tudta, hogy a lány viszontszereti őt, de fél elhagyni korábbi párját. A rózsa vagy talán az ultimátum hatott, egy pár lettek. Ezt követően több mint egy évet töltöttek külön, mivel a lányt Párizsba […]

Ultimátum volt, bár csak egy csokor vörös rózsának tűnt. Egy barátom nevében vittem, az akkor még másik kapcsolatban élő szerelmének. A fiú tudta, hogy a lány viszontszereti őt, de fél elhagyni korábbi párját. A rózsa vagy talán az ultimátum hatott, egy pár lettek. Ezt követően több mint egy évet töltöttek külön, mivel a lányt Párizsba szólította karrierje. Skype-oltak, és néhány havonta találkoztak. Mikor a lány hazatért, összeházasodtak, ma is boldogan élnek. Hogyan élték meg ezt az egy évet? Mit tegyetek, ha hasonló helyzetbe kerültök? Erről írok most nektek.

Karrier és párkapcsolat

Egyre gyakrabban merül fel a dilemma: karrier vagy szerelem? Mindkettő elengedhetetlen az életben? Megoszlanak a vélemények, azonban két dolog biztosnak látszik: társ nélkül a legfényesebb karrier is megkeseredik a végére, és a legnagyobb szerelmet is megölheti a bezártság, a tétlenség érzése más elfoglaltság nélkül. Menni kell, tenni kell, szeretni kell.
Tudásalapú társadalomban élünk, ahol az élethosszig tartó tanulás, fejlődés és tapasztalás nemhogy lehetőség, de elvárás, ha érvényesülni akarsz. Természetesen az is a te döntésed, hogy elfogadod-e azt az árat, amelyért a sikert adják. Ennek része lehet egy külföldi karrierlehetőség esetén a biztonságot adó otthontól, családtól, barátoktól és persze a párodtól való időleges elszakadás. Vajon valóban olyan tragikus a dolog, mint ahogy hangzik? Ezt különbözőképpen éljük meg. Van, aki inkább önálló személyiség, és párkapcsolatban is fontosnak tartja a függetlenséget, a tiszta határokat, és nem csak tudja, hanem szereti is a saját útját járni. Mások egy percet sem töltenek szívesen a párjuk nélkül. Érdemes azonban távlatokban gondolkodnod, tervezned, és tudatosan rálépned a céljaidhoz vezető útra. Ülj le egy percre, és gondold át, melyek a fontos dolgok az életedben, és vajon azok elérése, megtartása hogyan egyeztethető össze. Tapasztalatom szerint a karrier és párkapcsolat megfér egymás mellett, csupán szervezés és türelem kérdése az egész. Ennek azonban feltétele, hogy valóban szeresd mindkettőt, a munkádat és a férfit is az oldaladon. Mert sikeressé csak abban a tevékenységben válhatsz, amelyet önmagáért – s nem csupán a pénzért – teszel, s így valóban a hivatásoddá válik. No meg hát boldog is amellett az ember mellett leszel, akit ugyanígy, önmagáért szeretsz.

tavkapcsolat2.jpg ()Távolban egy szeretett férfi

Már meg sem lepődsz, ha az út mentén kezükkel hadonászó lányokat látsz, ugye? Igen, én sem tettem így legutóbb sem, csak most jobban megnéztem őket. Némelyikük fehér kesztyűt viselt a délutáni szürkületben és az előttük elhaladó autómból felismerhettem, hogy betűket rajzolnak a levegőbe. Villámgyorsan. A párjuknak üzentek, akik az út túloldalán álló börtön ablakának résein keresztül „vették” a jeleket. Feltűnően csinos, húszas éveikben járó lányokról van szó. Nos, ők valóban távkapcsolatban élnek, bár fizikailag akár néhány tíz méterre is megközelíthetik a párjukat. Mit is jelent hát a távolság valójában?
Mindegy, hogy távol, vagy közel, a jól működő kapcsolatok alapja a bennük résztvevő emberek viszonya. Könnyű belátni, hogy szinte áthidalhatatlan távolság nőhet két évek óta együtt élő ember közé is, ha megszűnik közöttük a szeretet, azaz a türelem, az odafigyelés, az elfogadás és a másik önzetlen támogatása. Mindez azonban nem szükségszerűen szűnik meg akár több ezer kilométeres vagy több hónapos különélés során sem. Persze a szerelem természete az, hogy hihetetlen szenvedést okozhat szenvedélyünk tárgyának hiánya, és minden gondolatunk akörül forog, hogyan lehetnénk mégis együtt.

Együtt dönteni is könnyebb

Ha egy multinacionális vállalat alkalmazottja, egyetemista, esetleg csupán kalandvágyó vagy, könnyen sodorhat az élet külföldre, akár a tengerentúlra is. De mi történik, ha ez a csábító, izgalmas, és kétségkívül különleges lehetőség akkor érkezik, mikor épp szerelembe estél vagy már szerelemben élsz? Mi a helyes döntés? Elmenni és itt hagyni a párodat, magaddal vinni őt is, vagy visszautasítani a külföldi utat?
Ha a párod kap külföldi lehetőséget, joggal vetődhet fel benned a dilemma: ha elkíséred őt, mihez kezdesz az idegen országban úgy, hogy neki munkája, fizetése, lakása van, neked meg ezek közül egyik sem? De az is jogos félelem, hogy ha itthon maradsz, meggyengül vagy talán végleg meg is szakad a kapcsolatotok. Mi lehet a megoldás?
Ne pánikolj, nyugodj meg, gondolkozz, informálódj és keressetek megoldást. Közösen. A bizonytalanság addig elkeserítő és kétségbeejtő, amíg nincsenek válaszok vagy nem látjátok a kivezető utat. A nehézségeket fogalmazzátok át feladatokká, és máris joggal érezhetitek: igenis tudtok tenni azért, hogy előrébb jussatok. Mérlegeljétek ésszel, hogy mit tehettek, de hallgassatok a szívetekre is.
Nem baj, ha nem rögtön, és nem baj, ha nem könnyen találtok megoldást. Érezni fogjátok, ha a szándék megvan arra, hogy együtt vészeljétek át ezt az időszakot. Akár úgy, hogy te is belevágsz a kalandba külföldön, a párod oldalán, vagy akár úgy, hogy itthon maradsz, interneten tartjátok a kapcsolatot, éled az életed és számolod a napokat. A végén, ha megfeleltetek a próbatételnek, a kapcsolatotok gazdagsága pótol majd a kiállt szenvedésekért. Ráadásul igen gyorsan szertefoszlik a várakozás emléke, és el sem hiszed, hogy egy szemvillanás alatt eltelt az a rettenetesen hosszú idő…

A cikk folytatását keresd a Maxima magazin legfrissebb számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X