Főoldal > PSZICHÉ > Hangolódj a belső órádra!

Hangolódj a belső órádra!

bioritmusegyensúlyéletmódidőbeosztásritmus
0

Írta: and

Felgyorsult életviteled következtében biztos te is gyakran megfeledkezel természet adta szükségleteidről, kizsigerelve erőforrásaidat. Elfelejtesz enni napközben, későn vacsorázol, alig alszol, esetleg kora délutánra halasztod fontos feladataidat. Mindezzel csak azt éred el, hogy egyre feszültebbé, fáradtabbá válsz, teljesítményed csökken, hosszú távon pedig egészséged is veszélyezteted, hiszen stresszel terheled szervezeted. A kronobiológusok (chronos = idő) tanulmányozzák szervezetünk […]

Felgyorsult életviteled következtében biztos te is gyakran megfeledkezel természet adta szükségleteidről, kizsigerelve erőforrásaidat. Elfelejtesz enni napközben, későn vacsorázol, alig alszol, esetleg kora délutánra halasztod fontos feladataidat. Mindezzel csak azt éred el, hogy egyre feszültebbé, fáradtabbá válsz, teljesítményed csökken, hosszú távon pedig egészséged is veszélyezteted, hiszen stresszel terheled szervezeted.

A kronobiológusok (chronos = idő) tanulmányozzák szervezetünk belső órájának működését. Megfigyeléseik lehetővé teszik, hogy visszatalálj korábbi természetes életviteledhez, napi ritmusodhoz. Ha sikerül bioritmusodnak megfelelően szervezni napjaidat, közérzeted javul, ideálisabb életkörülményeid pedig kihatnak testi- lelki egészségedre: szervezeted tehermentesül.

Mi a bioritmus?

A növényekhez és állatokhoz hasonlóan az emberek biológiai funkciói is szabályos napi rendszer szerint működnek. Bonyolult idegrendszeri és hormonális kapcsolatok biztosítják ezt az összetett egyensúlyt.
Fiziológiai kutatások és kísérletek szerint, az ember még akkor is saját bioritmusa szerint él, ha – például egy napfénytől elzárt bunkerben – a társadalomtól és a külvilágtól teljesen elszigetelik.

Agykutatók a szem már ismert látóidegei mellett egy “másféle” látóideget is azonosítottak. Ezek az idegek segítik a szervezetet abban, hogy belső óráját a nappalok-éjszakák váltakozásának megfelelően korrigálja. Egy nap leforgása alatt ugyanis egyes enzimek szintje komolyan ingadozhat a szervezetben. Ezért van az például, hogy a különböző napszakokban a szervezet másképp reagál a gyógyszerekre, vagy akár az alkoholfogyasztásra is. Az immunrendszernek is napi ritmusa van – a vírusfertőzés okozta láz például este jelentkezik.

Bioritmusodat sokszor te magad borítod fel, rossz időbeosztással, alvási szokásaid megváltoztatásával, utazás miatti időeltolódással. Rossz közérzeted a figyelmeztető jel!

A belső óra élettana

Szervezeted “központi órája” az agyban lévő ún. SCN nevű képlet. Az SCN (suprachiasmic nuclei) az agyalapon, a hipotalamusz előtt helyezkedik el, és mintegy 10 000 neuronból áll. Ha ezek a neuronok megsérülnek, a napi ritmus felborul. Az SCN-ből idegpályák vezetnek többek között a tobozmirigyhez is, ahol az alváshormon, a melatonin termelődik. Az alvásritmust, és ezzel összefüggésben napi ritmusunk több tényezőjét ez a központ irányítja. A modern kutatások az emberi szervezetben sejt szinten próbálják meghatározni a napi ritmus élettani alapjait.

Íme, napi ritmusod:

– Reggel 6 óra körül csökken a vér melatoninszintje (alváshormon), a szervezet az ébredésre készül. Emelkedik a vérnyomás, a pulzus és a testhőmérséklet.

– 7 óra körül a szervezetet ellepi az aktiváló szexhormon. Kár lenne a “szerelem óráját” átaludnotok!

biologiacikk.jpg ()– Reggel 8 és 10 óra között tudjuk figyelmünket legjobban összpontosítani. Tanácsos ilyenkor tanulni vagy hosszú autóutakra indulni. Az éjszakai órákban sokkal rosszabb hatásfokkal tanulunk. Az autóvezetés is éjjel a legveszélyesebb, különösen éjfél és hajnali 4 óra között, mert ilyenkor reakciókészségünk is lelassul. Bizonyos fájdalomcsillapítókat is reggel célszerű bevenni, mert kevesebb mennyiség hosszabb ideig hatásos.

– 10 és 12 óra között van szellemi és testi erőnlétünk a legjobb állapotban, ezért ez az időszak a legalkalmasabb a komolyabb szellemi és erőnléti munkák elvégzéséhez.

– 12 és 15 óra között (ebéd után) a vérnyomás és a teljesítményszint meredeken zuhanni kezd. Ilyenkor a legnehezebb a figyelmet összpontosítani. Ha teheted, iktass be egy rövid déli pihenőt.

– 15 óra után egy frissítő zuhany, pár perc testmozgás sokkal hatékonyabb, mint bármilyen kávé. Ez az időpont a fájdalmas kezelések – például fogorvosi vizit – optimális ideje. Ilyenkor jobban tűrjük a fájdalmat és a fájdalomcsillapítók is háromszor hosszabb ideig hatnak. Célszerű őket ekkor bevenni.

– 16 óra körül a testhőmérséklet, a vérnyomás és a pulzus eléri a legmagasabb szintet. Ez az időpont, a nap második teljesítménycsúcsa, egészen este 6 óráig: ügyintézéshez, leckeíráshoz, edzéshez a legideálisabb.

– 18-20 óra után a szervezet már a regenerációra törekszik. Csökken az adrenalintermelés, mérséklődnek a feszültségek. Ez a napszak kiválóan alkalmas stresszoldásra, masszázsra, esti ellazító testmozgásra, kozmetikai kezelésre, oldott családi, baráti együttlétekre.

– Két órával azelőtt, hogy elalszunk, a melatonin szint emelkedni kezd a szervezetünkben. A késő esti órákban fokozott a fájdalomérzékenység – például a gyötrő fogfájás is ilyenkor jelentkezik leginkább.

– Az éjszakai órákban méregtelenít a szervezet legintenzívebben. Ezért a késő esti habzsolást célszerű kihagynod, mert emésztőszerveid ilyenkor már az igazak álmát alusszák! A zsíros ételek fogyasztása fenyegeti belső egyensúlyod!

Egereken végzett kísérletsorozat szerint a zsírdús táplálékkal etetett állatok napi ritmusa felborul. Mindkét egércsoportot sötétben tartották, hogy kiküszöböljék a fényviszonyok belső órára gyakorolt hatását. A zsírdús étellel táplált állatok bioritmusa felborult, és a belső óra működési zavara világosban is megmaradt, míg az egészségesen táplált állatok napi ritmusa változatlan maradt. A helytelenül táplált egércsoport nappal is falni kezdett, holott a rágcsálók éjjel aktívak. A kutatók szerint emberekre vonatkoztatva ez annyit jelent, mintha az éjszaka közepén habzsolnánk.

Wellness Cafe tipp: Apró szervezési trükkökkel biztosíthatod optimális életviteledet bioritmusodnak megfelelően. Ha kibillentél, törekedj természetes ritmusod helyreállítására! Minden esetben érdemes egyéni igényeidet is figyelembe venni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X