Főoldal > PSZICHÉ > Szingliség – tudatos választás vagy kényszer?

Szingliség – tudatos választás vagy kényszer?

egyedülállóéletmódkényszerpárkapcsolatszingli
0

Írta: and

A szingliség lehet átmeneti életforma vagy tudatosan választott életmód. Magyarázható kötődési problémával, a gyermekkori családban szerzett negatív tapasztalatokkal, illetve a párkapcsolatokban való csalódással. Esetleg mindezekkel együtt. Választott életmód vagy „istencsapás”? A szakemberek a szingli létet többféle szempont szerint próbálják elemezni. A 21. századra a társadalmat, gazdaságot befolyásoló jelenséggé vált. Egyes szakértők szerint a szingli léttel […]

A szingliség lehet átmeneti életforma vagy tudatosan választott életmód. Magyarázható kötődési problémával, a gyermekkori családban szerzett negatív tapasztalatokkal, illetve a párkapcsolatokban való csalódással. Esetleg mindezekkel együtt.

Választott életmód vagy „istencsapás”?

A szakemberek a szingli létet többféle szempont szerint próbálják elemezni. A 21. századra a társadalmat, gazdaságot befolyásoló jelenséggé vált. Egyes szakértők szerint a szingli léttel kialakuló magány és kiszolgáltatottság érzés károsabb az egyéni életre és a társadalomra nézve, mint a dohányzás vagy más egészségkárosító viselkedés. Nyilván ezt cáfolják azok, akik tudatosan választották az egyedülállóságot, stresszel terhelt párkapcsolatuk helyett.
A kutatások megkülönböztetik a szingli lét állandósult, stabil formáját összevetve az átmeneti, nem állandósult állapottal (ez akár több év is lehet). Egyesek tudatosan választják a szingli létet, és élvezik pozitívumait, míg mások számára egyfajta kényszert és veszteséget jelent egyedülálló mivoltuk.

Szingliség, a statisztika tükrében

Magyarországon a kialakult viszonyok ellenére a tradicionális párkapcsolatokat részesítenék előnyben a nők és férfiak. Annak dacára, hogy kényszerből egyedülállók, a vágyott életmódjuk a párkapcsolat lenne.

1986-ban a 15 év feletti népesség 32,3 százaléka, 2000-ben már 46,2 százaléka volt egyedülálló. ( KSH ) A megkérdezettek közül csak 17% vallotta azt, hogy inkább a szingliséget választja.

A szingliség okaiszinglicikk.jpg ()

A szakértők szerint a hagyományos női szerep átalakulása, a nők önállósodása és gazdasági megerősödése az egyik társadalmi ok. A felszabadultabb szexuális szokások és a fogamzásgátlás vívmányai is hozzájárultak a tradicionális kapcsolatok fellazulásához. Valljuk be, a korábbi hagyományos párkapcsolatokban a férfiak is nagyobb önállóságot, szabadságot élveztek, így inkább a nőket érintette ez a változás.

Az utóbbi évtizedek értékrendje sokkal inkább hangsúlyozza az egyéni boldogság és boldogulás fontosságát, valamint azt, hogy légy fontos önmagad számára. Ez egyfajta narcisztikus, öncélú szemléletet feltételez, mely kevésbé kedvez a párkapcsolatok tartósságának.

A csonka családokban felnövők alig látnak pozitív párkapcsolati mintát, vagy megfelelő helyzetmegoldásokat az együttélésre. Az a fiatal, akinek gyermekkorát megkeserítette szülei hosszadalmas válása vagy tanúja volt nyüglődésüknek, lehet, hogy nagyon vágyik majd „normális” kapcsolatra, ám gyakran képtelen megteremteni.

Ha a szülővel, különösen az anyával kiegyensúlyozatlan volt a kapcsolat, ezt tovább visszük későbbi párkapcsolatunkba. Az ambivalensen kötődők „se vele, se nélküle” kapcsolatokat alakítanak ki, mely hosszú távon nem éri meg számukra. Az elkerülő kötődésűek pedig képtelenek lesznek kapcsolat kialakítására vagy viszonyaik, átmenetiek lesznek. Egy idő után, talán inkább a szingli lét válik élhetővé számukra.

Társadalomkutatók szerint gyökeres értékrendváltozás jellemzi a mai 20-as, 30-as éveiben járó generációt. Világjelenség, hogy a pénzügyi siker, a jó pozíció egyre inkább felértékelődik, az emberi kapcsolatokkal, a családért való áldozatvállalással szemben.
A fiatal, jól képzett munkaerő, aki egy multicégnél 10 -12 órát dolgozik kiemelt jövedelem fejében, nem is igazán ér rá kapcsolatok kialakítására, mivel egyáltalán nincs szabadideje. A nők, akik általában szabálykövetőbbek, fokozottabb a megfelelési kényszerük, könnyen bekerülnek a karrierépítés spiráljába, a női szerep más területeit háttérbe szorítva.

A szingliség előnyei és hátrányai

A szinglik megítélése szerint, az egyedülálló életforma szabadabb életet, változatosabb élménygyűjtést és szexualitást tesz lehetővé. Nem kell egy meglévő kapcsolatért felelősséget vállalni, anyagi javakat megosztani. Nagyobb az önállóság és a karrierépítés lehetősége.
Hátrányként leginkább az egyedüllét és az emberi kapcsolatok beszűkülése kerül elő. Míg a kortársak, baráti kör egy része elköteleződik, családot alapít, addig a szingli úgy érzi, kifuthat az időből.

Az egyedülálló anyák, általában 30-as éveikben járó, gyermekeiket nevelő nők, kényszer vagy szabad választás eredményeként rendezkednek be szingli életmódra. Előnyként említik gyermekük érdekeinek szem előtt tartását. Hátrány a párkapcsolatokban való csalódottság, magány és a pénzügyi gondok.
 
Az utóbbi 20 évben az életminőség változása kapcsán, a mai 30 évesek élik, a régi 20-asok bulizós, párkeresős, karrierépítő életmódját. A mai 40-esek pedig próbálnak elköteleződni és családot alapítani.

Szinglik Magyarországon

A köztudatban szingliként a 30 feletti, nagyvárosi, értelmiségi, karrierépítő nők szerepelnek, akik tudatosan választják ezt az életmódot. Rengeteget dolgoznak, vágynának kapcsolatra, ám magas igényszintjük miatt nem sikerül partnert találniuk. Gyakran ezt helyzetük igazolására is használják.

A 30-as éveikben járó férfiak körében társadalmilag elfogadottabb ez az életforma, ugyanúgy szinglik, mégis a „társkeresés stádiumában” vannak, a közhiedelem szerint. A „yuppie” elnevezés nem utal egyedülállóságra.

Szingliség és önbecsülés

A fentiekből kiderül, hogy tévhit, miszerint a szinglik önbizalomhiányuk miatt nem találnak társat. Sőt, egy okos, szép, jól kereső, karrierépítő nő mellett a férfi gyengének, esetlennek érezheti magát.

Önbecsülésbeli probléma abból fakadhat, hogy hagyományos értelemben a magyar társadalom, a szülők, nagyszülők generációja „vénlánynak” tekinti azt a nőt, akinek nincs még férje és nem szült gyermeket.

Mit tehetsz, ha szingli vagy?

Tudatosan választott szingliség esetén, legyél büszke arra, amit elértél, és vállald céljaidat.
Ha a szingliséget átmeneti állapotnak tekinted, miközben társat keresel, az első dolog, hogy megbocsájtod önmagadnak, amiért most szingli vagy. Ne feledd, ez nem egy végtelenített alagút. A férfiak igenis szeretik az önálló nőket, akiknek saját életük van, és nem a partnertől várják a megoldást gondjaikra.

Wellness Cafe tipp: Ha tartósan nem tudsz társra lelni, pedig szeretnél, akkor érdemes előbb az önismeretedet fejleszteni, hogy tudatosuljon, milyen tényezők akadályoznak a párkapcsolat kialakításában.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X