Főoldal > PSZICHÉ > Váltakozó a kedélyállapotod?

Váltakozó a kedélyállapotod?

ciklotímiadepresszióhangulatingadozáskedélyállapottünet
0

Írta: and

Depresszió vagy hangulatingadozás? „A depresszió hetekig, sőt, inkább hónapokig tartó állapot, és a jól ismert depressziós tünetek jellemzik. A ciklotímia egészében véve enyhébb állapot, mely rendszeres hangulatingadozásokkal írható le – az illető hangulatára az „egyszer fent, egyszer lent” állapot jellemző” – mondja Dr. Rihmer Annamária pszichiáter szakorvos. A depresszió tehát tartós és súlyosabb, míg a […]

Depresszió vagy hangulatingadozás?

„A depresszió hetekig, sőt, inkább hónapokig tartó állapot, és a jól ismert depressziós tünetek jellemzik. A ciklotímia egészében véve enyhébb állapot, mely rendszeres hangulatingadozásokkal írható le – az illető hangulatára az „egyszer fent, egyszer lent” állapot jellemző” – mondja Dr. Rihmer Annamária pszichiáter szakorvos.
A depresszió tehát tartós és súlyosabb, míg a ciklotímia hullámzó, enyhébb pszichés állapot. A genetikai kutatások eredménye alapján ciklotím egyének családtagjai (vérrokonai) között gyakran fordul elő bipoláris (mániás-depressziós) betegség.

Mit jelent pontosan a ciklotímia?

A ciklotímia a hangulat és ezzel párhuzamosan a szellemi-fizikai aktivitás rendszeres, kismértékű hullámzása. Ilyenkor kb. 7-10 napos periódusokban enyhén emelkedett hangulat és fokozott aktivitás, majd enyhe depressziós tünetek, visszafogottság jellemző az egyénre.

„Fontos tudnunk – mondja szakértőnk – hogy a ciklotímia nem betegség, hanem egy speciális lelki alkat, amely azonban hajlamosít bipoláris (mániás-depressziós) betegségre. Léteznek mindig vidám, aktív, tevékeny és kifelé forduló emberek (őket hívjuk hipertím temperamentumúaknak) és vannak permanensen visszafogottabb, befelé forduló, szomorkás, pesszimista lelki alkatú egyének (depresszív temperamentumúak).

kedelyallapotcikk.jpg ()A harmadik legfontosabb temperamentum a ciklotímia, amire az előbbi kettő, rövidebb periódusokban történő váltakozása jellemző. Ezen különböző temperamentum-formák (amelyek enyhébb formában az egészséges emberekre is jellemzőek) miatt vagyunk különbözőek. A temperamentum stabil, az egyénre jellemző, ezért van az, hogy “senki nem tud kibújni a saját bőréből”.

Ismerd fel időben a tüneteket!

A feldobott, pozitív időszakokra az enyhén emelkedett hangulat, optimizmus, fokozott tevékenység (munka, tanulás, sport, esetleg szexuális aktivitás stb.) jellemző, kevesebb alvás-igénnyel, csökkent fáradékonysággal – tájékoztat szakértőnk – míg a negatív időszakokra enyhén nyomott hangulat, gátoltság, fáradtság, csökkent szellemi és fizikai teljesítmény, fokozott alvásigény, csökkent étvágy jellemző. A hangulathullámzás gyakran rendszertelen és hirtelen, nem egyszer a családi, baráti és munkahelyi kapcsolatokat is megnehezítheti.

A ciklotímiának nincsen kiváltó tényezője, nagyrészt veleszületett lelki alkat, amely a serdülés után alakul ki. A ciklotímia a felnőtt lakosság kb. 3-4 %-át érinti mindenütt a világon. A nőknél kb. 50-60%-al gyakoribb. A ciklotím és a depresszív temperamentum nőknél, a hipertím temperamentum férfiaknál gyakoribb.

Kíméld a szervezetedet!

„Az esetek többségében a ciklotímia nem olyan súlyos, hogy jelentős életviteli panaszokat okozna, ám ha igen, akkor hangulatstabilizálók, illetve depressziós tünetek esetén antidepresszívumok beállítása is, illetve pihentetőbb életmód (éjszakázás lehetőség szerinti kerülése, drogok és túlzott alkoholfogyasztás mellőzése) kialakítása szükséges” – fűzi hozzá Dr. Rihmer Annamária. Pszichoterápiás megközelítésben fontos a megfelelő önismeret kialakítása, hogy az illető ennek megfelelően tudja alakítani életvitelét, illetve szükség esetén el tudja fogadni a pszichiátriai kezelést.

A ciklotímia ugyanakkor az esetek kisebb hányadában, intenzitásában súlyosbodik: előfordul, hogy a hangulatingadozások amplitúdója növekszik és bipoláris (mániás-depressziós) betegség alakul ki. Ekkor mindenképpen pszichiátriai kezelésre van szükség!

Teszteld a hangulatodat!

A temperamentum besorolására a ma leggyakrabban használt Hagop Akiskal, San Diego-i (USA) professzor által kidolgozott ún. TEMPS-A kérdőív szolgál. A tesztkérdések a jellemző tulajdonságaidra irányulnak, ám ezek csupán tájékoztató jellegű megközelítésre adnak lehetőséget. A pontos diagnózist a pszichiátriai gyakorlatban alkalmazott diagnosztikai rendszer alapján állítja fel a szakorvos.

A ciklotím emberekre jellemző tulajdonságok:

1. Hangulatom, aktivitásom hirtelen szokott változni.
2. Aktivitásom és hangulatom vagy nagyon rossz vagy nagyon jó, közepes állapot nem jellemző.
3. Hol úgy érzem, hogy gyorsan vág az eszem, hol meg azt, hogy teljesen tompa vagyok.
4. Előfordul, hogy valakit nagyon megszeretek, de aztán gyorsan elvesztem az érdeklődésem iránta.
5. Sokszor megtörténik, hogy ráförmedek valakire, aztán bűntudatot érzek emiatt.
6. Gyakran előfordul, hogy belevágok valamibe, aztán megunom, mielőtt befejezném.
7. Hangulatom minden ok nélkül gyakran változik.
8. Állandóan ingadozom az élénkség és a melankólia között.
9. Sokszor előfordul, hogy rosszkedvűen fekszem le és reggel feldobódva ébredek.
10. Sokszor előfordul, hogy lefekvéskor nagyon jó kedvem van, de azzal az érzéssel ébredek, hogy nem érdemes élni.
11. Mások szerint gyakran válok pesszimistává, megfeledkezve a korábbi jó időszakokról.
12. Hol túl magabiztos vagyok, hol teljesen elvesztem az önbizalmam.
13. Egyszer felszabadultan viselkedem társaságban, máskor visszahúzódóvá válok. 
14. Felfokozottan élem át az érzelmeimet.
15. Alvásigényem ingadozik: néha csak pár óra, máskor viszont meghaladja a 9 órát.
16. Egyszer élettelinek, máskor élettelennek látom a dolgokat.
17. Olyan ember vagyok, aki egyszerre tud szomorú és vidám lenni.
18. Sokat álmodozom olyan dolgokról, amelyeket mások elérhetetlennek tartanak.
19. Gyakran érzek késztetést arra, hogy mások számára felháborító dolgokat műveljek. 
20. Olyan ember vagyok, aki könnyen lesz szerelmes, majd gyorsan kiábrándul.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: www.rihmerdr.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X