Főoldal > PSZICHÉ > Biztos, hogy a megfelelő emberrel vagy együtt?

Biztos, hogy a megfelelő emberrel vagy együtt?

önismeretpárkapcsolatpartnerszakításszerelem
0

Írta: and

Ha már szertefoszlott a rózsaszín felhő… Lehetünk akármennyire boldogok, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy jól választottunk-e, hogy az, aki mellett élünk, valóban a megfelelő partner. Vajon tényleg ő az, akivel egy egész életet képesek lennénk leélni? Szakértőnk, Jankulár László magánéleti coach szerint „elsősorban magunkat kell megismerni ahhoz, hogy világosan lássuk, milyen partnerre van szükségünk.” A […]

Ha már szertefoszlott a rózsaszín felhő…

Lehetünk akármennyire boldogok, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy jól választottunk-e, hogy az, aki mellett élünk, valóban a megfelelő partner. Vajon tényleg ő az, akivel egy egész életet képesek lennénk leélni?

Szakértőnk, Jankulár László magánéleti coach szerint „elsősorban magunkat kell megismerni ahhoz, hogy világosan lássuk, milyen partnerre van szükségünk.” A szakértő hozzáteszi, az ideális társ lehet a jelenlegi kedvesünk is, de gyakori jelenség, hogy miután szertefoszlott a rózsaszín felhő, a kezdeti, lángoló szerelem, a párok szétmennek, vagy különböző játszmákba kezdenek, ami senkinek sem tesz jót.

Egy kapcsolat kezdete tele van meghitt randikkal és flörtölős sms-ekkel. Még nincs szükség komoly beszélgetésekre arról, merre tart a kapcsolat. Viszont egy idő után már kételyek merülhetnek fel a kapcsolatot illetően, ilyenkor elég a környezetünkben lévő boldog párokra pillantani, és Jankulár László szerint rájöhetünk mi a titkuk: „magabiztos emberek, akik tisztában vannak önmagukkal, az igényeikkel, mindig vállalják magukat, érzelmileg stabilak és ez csakis saját maguktól függ, ezen felül képesek a partnerükkel nyíltan megvitatni és megoldani a problémákat, valamint mernek hangot adni az érzelmeinek.”

jopar2.jpg ()Fontos, hogy megismerd magad, hogy tisztában légy azzal, mi tesz boldoggá. Máskülönben honnan tudhatnád, mire vágysz egy kapcsolatban? Azt is érdemes átgondolni, hogy egyáltalán a megfelelő pillanatban találtatok-e egymásra? Ha csak azért kezdtél új kapcsolatot, mert akkor léptél ki egy másikból, könnyen lehet, hogy a mostani gondok abban gyökereznek, hogy nem hagytál elég időt magadnak, hogy feldolgozd a korábbi kapcsolatodból eredő veszteségeket. Vedd fontolóra, hogy mit tanulhatsz az átélt tapasztalatokból és légy őszinte afelől, hogy milyen szerepet játszottál a szakításban.

Szerelem szánalomból?

„Nincs olyan konkrét pont, amikor egy kapcsolat már a szánalomról, a sajnálatról szólna. Ez egy folyamat, amelyet lekezelő magatartás, dominancia jellemezhet, de ez a kezdetektől létezhet egy kapcsolatban, bár nyilván egyik fél sem ezzel kezd az ismerkedéskor” – véli Jankulár László. A szakértő szerint nem ritkán fordul elő az, – ha nem is tudatosan – hogy olyan társ mellett döntünk, aki nem a lángoló érzelmek, hanem a sajnálat miatt marad velünk.

Ha azonban ilyenről szó sincs, teljes harmóniában vagytok egymással, sőt, már az összeköltözés gondolata is megfogalmazódott bennetek, akkor ezt komolyan tárgyaljátok meg. Ha az együttélésre hosszú távú elköteleződésként tekintesz, ezt mindenképp tisztázd a pároddal! Napjaink társadalmát erős félelem jellemzi, ha a szükségletek kinyilvánításáról van szó, emiatt is ódzkodunk a közös jövőről szóló beszélgetésektől. De egy kapcsolat komoly dolog, épp ezért át kell gondolni a jövőbeli terveket és azt is figyelembe kell venni, hogy a másik hogyan vélekedik.

Függsz a kapcsolatoktól?

Divatos, ám nem újkeletű kifejezés a kapcsolatfüggőség, a szakértő szerint mindig is létezett ez a jelenség. „Érzelmileg gyenge, önállótlan emberekre jellemző, akik tele vannak félelmekkel, szorongással”- mondja Jankulár László. Az ilyen személy bármire képes, hogy ne maradjon magára, szinte semmitől nem riad vissza.

jopar3.jpg ()
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Egy jól működő kapcsolatban mind a két félnek megvannak a céljai, érdeklődési területei. Amikor függőségről beszélünk, az egyik fél ezekről teljesen lemond, azért, hogy a másiknak legyen jó, holott épp ellenkezőleg, ez a társnak semmiképp sem lehet jó”- teszi hozzá a szakértő. Ha a függőségben szenvedő fél azt érzi, hogy érzelmileg távolodik tőle a kedves, valóban bármire képes lehet, hogy maga mellett tartsa a másikat, akár még kárt is tenne önmagában. A szakértő úgy látja, hogy ezen a függőségen is lehet változtatni: „amennyiben valaki szeretné a saját életét boldogabbá tenni, egy jól képzett coach vagy terapeuta segítségével kiléphet ebből az érzelmi instabilitásból.”

Nem mindig baj a csetepaté

Azt tartsd szem előtt, hogy a konfliktusok nem mindig jelentenek problémát. Ha az ilyen szituációkat sikerül közös erővel megoldanotok, az megerősíti a kapcsolatot. Az is lényeges, hogy ráeszmélj a rossz szokásaidra és változtass azokon, így biztos a kapcsolatod is harmonikus lesz.

Ismerd meg a párod „szerelmi nyelvezetét”! Fejtsd meg, hogyan reagáltok a szerelemre az érintéseken, a tetteken, a szavakon, és az együtt töltött időn keresztül! Ha járatos vagy ezekben a jelzésekben, hatékonyabban fogtok kommunikálni.

Ha viszont szeretnél kilépni a kapcsolatból…

A párkapcsolatok nagy hányadára előbb-utóbb rányomja bélyegét a megszokás, az unalom, és a házasság, valamint a gyerekek érkezése után sokan úgy vélekednek, már nem lehet változtatni a kapcsolaton. De amíg szeretet van, az érzelmek is lángra lobbanhatnak. „Ám ha biztosan érezzük, hogy a partnerünkkel nem tudunk tovább együtt élni, ha már teljes mértékben kihűltek az érzések, akkor változtatni kell. Őszinte beszélgetéssel általában megoldható, hogy kilépjünk a kapcsolatból, de első lépés a saját érzelmeinkkel tisztába jönni”- tanácsolja Jankulár László.

Ha döntöttünk, akkor változtatni is tudunk, és képesek vagyunk vállalni a következményeket is. A szakértő szerint „ha egyértelmű számunkra, hogy nem megfelelő a társunk, a lehető leggyorsabban le kell zárni a kapcsolatot, hogy érzelmileg egyik fél se merüljön még jobban bele, és minél korábban befejezzük az ilyen kapcsolatot, annál kisebb a lelki sérülés esélye.”


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X