Főoldal > PSZICHÉ > Így kerüld el a féltékenységet!

Így kerüld el a féltékenységet!

bizalomféltékenységönbecsüléspárkapcsolat
0

Írta: and

A féltékenység egy teljesen normális, emberi reakció azokban a helyzetekben, amikor úgy érezzük, figyelmen kívül hagynak minket egy másik személy miatt. A kutatók egy kísérlet során közölték egy vegyes társasággal, hogy kis csoportokban kell együtt dolgozniuk. Minden csoport egy férfiból és egy nőből állt. A férfi eleinte elbűvölő volt, és flörtölt a párjával. Azonban amikor […]

A féltékenység egy teljesen normális, emberi reakció azokban a helyzetekben, amikor úgy érezzük, figyelmen kívül hagynak minket egy másik személy miatt.

A kutatók egy kísérlet során közölték egy vegyes társasággal, hogy kis csoportokban kell együtt dolgozniuk. Minden csoport egy férfiból és egy nőből állt. A férfi eleinte elbűvölő volt, és flörtölt a párjával. Azonban amikor 10 perccel később egy másik nő megérkezett, minden érdeklődését elveszítette az első nő iránt, és szinte teljes mértékben a másodikra kezdett el koncentrálni. Újabb 10 perc elteltével valaki odament a hármashoz, figyelmeztetve őket, hogy csak két ember lehet egy csoportban. A férfi rögtön a későn érkező felé fordult, és megkérdezte tőle, hogy szeretne-e vele együtt dolgozni.

feltekenysegcikk1.jpg ()Természetesen a férfi viselkedéséért a pszichológusok voltak a felelősek. Minden, amit tett, előre megrendezett volt. Azt az utasítást kapta, hogy flörtöljön az első nővel, majd tegyen úgy, mintha már nem érdekelné, amikor a második nő felbukkan a színen.

Amikor az első nőt dobták, mi volt a reakciója?

A legtöbb esetben az érzései az arcára voltak írva. De előfordult az is, hogy fújtatva-felháborodva otthagyta őket, vagy nyilvánosan szidta az újdonsült párt. Más szóval, őrülten féltékeny lett egy olyan férfi miatt, akivel csak pár percet töltött el, és aki iránt az érdeklődése még csak nem is volt valódi.

Féltékenység és önbecsülés

A kutatók elmélete az volt, hogy a féltékenység kiváltó oka közvetlenül kötődik az önbecsüléshez. Az önbecsülésünk nő, ha mások kedvelnek minket, és csökken, ha nem kapunk pozitív visszajelzéseket. Mivel jobban érezzük magunkat akkor, ha mások szeretnek minket, így motivál minket, hogy védjük és ápoljuk a kapcsolatainkat másokkal. A féltékenység valószínűleg éppen ezért már az ősembereket is arra ösztönözte, hogy kiiktassák azokat a versenytársaikat, akik az asszonyukat akarták. Tehát egyáltalán nem új keletű dologról beszélünk.

feltekenysegcikk2.jpg ()Manapság, természetesen, joggal törvénytelen az ellenfeleink kiiktatása. Senki sem akar attól rettegni, hogy mikor keresi fel egy este vérben forgó szemekkel az ex-párja új barátnője.

Azonban az egészséges mértékű féltékenység nem feltétlenül borzasztó dolog. Arra késztethet ugyanis minket, hogy egy kis extra energiát fektessünk a kapcsolatunkba hosszú idő elteltével is. Segíthet abban is, hogy beszélgetést kezdeményezzünk párunkkal, és megvitassuk, milyen tettei nyugtalanítóak számunkra. A féltékenység segítségével felismerhetjük, ha valaki érzelmileg elhanyagol bennünket, vagy ha nem szeretjük, ahogy velünk bánik. Állandó féltékenység és üldözési mánia esetén pedig meghozhatjuk azt a döntést, hogy valójában jobban járunk, ha elválnak tőle az útjaink.

Fotó: Profimedia.hu

Itt a jó idő, hozd formába magad! Van egy tippünk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X