Főoldal > PSZICHÉ > A jó barátság 7 titka – Te mennyire vagy jó barátnő?

A jó barátság 7 titka – Te mennyire vagy jó barátnő?

barátnőbarátságbizalomkommunikációkonfliktuskritika
0

Írta: and

Szavak nélkül Az igazi barátság mindig különleges és a legtöbb ember számára hatalmas boldogságot jelent. Amerikai viselkedéskutatók több száz barátságot vizsgáltak és megállapították, hogy a szavak nélküli kommunikáció a tartós barátságok egyik legfőbb titka. Egy komoly probléma (pl. szakítás, válás, halál) esetén a valódi barátok között elég csupán egy pillantás, egy érintés és a másik […]

Szavak nélkül

Az igazi barátság mindig különleges és a legtöbb ember számára hatalmas boldogságot jelent. Amerikai viselkedéskutatók több száz barátságot vizsgáltak és megállapították, hogy a szavak nélküli kommunikáció a tartós barátságok egyik legfőbb titka. Egy komoly probléma (pl. szakítás, válás, halál) esetén a valódi barátok között elég csupán egy pillantás, egy érintés és a másik tudni fogja, hogy számíthat rá.

A nonverbális kommunikációt a sok átélt, közös élmény kiválóan fejlesztheti, hisz ezek hosszútávon hasonló személyiségeket eredményezhetnek. A kutatásokból az is kiderült, hogy a közeli barátok egy idő után hasonló agyi struktúrákat dolgoznak ki, ez a magyarázata annak, hogy mondatok nélkül is megértik egymást, ezzel pedig bizalmat, biztonságérzetet és támogatást nyújtanak egymásnak a legnehezebb pillanatokban.

Építő kritika

A jó barát segítőkész, érdeklődő, hűséges, becsületes, kritikus, és ily módon hasonló szerepet tölt be, mint egy pszichológus. A tudósok által végzett kutatások azt mutatják, hogy a barátaink az életünk legfontosabb korrigálói. Egy baráti, segítő szándékú kritika bizonyos helyzetekben sokkal többet segíthet, mint ha ugyanazt a véleményt a párunktól vagy a családunktól kaptuk volna. A tanulmányok szerint a férfiak 70%-a a barátok építő jellegű kritikáinak köszönhetik legnagyobb szakmai- és sportsikereiket.

shutterstock_57731473.jpg ()Egészségesebb élet

A kutatók arra is rávilágítottak, hogy azok a nők, akik közeli barátságban állnak egymással, a szociális, emocionális támogatás révén sokkal erősebb immunrendszerrel rendelkeznek, így kevésbé esnek áldozatul a különféle testi betegségeknek. A hasonló humor és érdeklődés, az egymáshoz való közelség, valamint a kölcsönös bizalom csökkenti a stresszt, oldja a feszültséget, így ezek a nők sokkal hosszabb ideig élnek, mint magányosabb társaik.

Társ a harcban 

Minél közelebb állunk valakihez, annál többször vitázunk, ám a konfliktusok által sokkal nyitottabbak és pozitívabb személyiségekké válhatunk. Egy forró vitában fejlődik a konfliktuskezelő és kompromisszumkötő képességünk, a barátunkkal való érvek-ellenérvek ütköztetése során megismerhetjük saját gyengeségeinket és erősségeinket, így sokkal racionálisabban fogjuk látni a világot és benne önmagunkat. A problémás helyzetek mindkét fél számára elfogadható megoldása a tartós, harmonikus barátságok titka.

Biztos menedék

Minden 3. házasság válással végződik, ám csupán minden 10. barátság ér véget örök haraggal. Ennek oka, hogy minél kevesebb támogatást és megbízhatóságot tapasztalunk a szerelmi életünkben, annál inkább keressük barátainknál a menedéket. A barátságok a párkapcsolatokkal szemben kevésbé fogékonyak az olyan negatív tényezőkre, mint pl. a bizalmatlanság, a féltékenység, az elhidegülés, a meg nem értettség vagy a közöny, így tartósabb életűek lehetnek, mint egy férfi-női viszony.

shutterstock_55183636.jpg ()Lelki segély

Az amerikai kutatók a barátság antidepresszáns hatását is bebizonyították. Legjobb barátunkat bármikor felhívhatjuk, megoszthatjuk vele minden bánatunkat, számíthatunk a segítségére, így könnyebben megbirkózhatunk a nehézségekkel, jobban legyűrhetjük félelmeinket, támogatása révén pedig kevésbé leszünk szomorúak vagy stresszesek. Az igaz barát tehát olyan, mint a pszichológus, ha beszélni vágyunk, meghallgat, ám ha a helyzet úgy kívánja, a fejünkre koppint. Akinek van barátja, annak nincs szüksége terapeutára.

Sikeres személyiség

A barátság nem más, mint szociális intelligenciánk legmagasabb iskolája. A legfontosabb szociális kompetenciákat, mint a másik megértése, érzelmi feszültségeinek érzékelése, a motiváció, a kapcsolatépítés, az együttműködés, a konfliktuskezelés vagy a befolyásolás legjobban a barátokon keresztül tudjunk megtanulni és fejleszteni. Ezek a szociális képességek a népszerű és sikeres emberek titkai.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X