Főoldal > PSZICHÉ > Így vess véget a halogatásnak!

Így vess véget a halogatásnak!

célkitűzéséletmódhalogatásmotiváció
0

Írta:

Boldog mami sorozat – 17. rész

Cikkünk szerzője, Bakos Zsuzsi életmód tanácsadó, személyi edző, újságíró és nem utolsó sorban kisgyermekes anyuka, aki számos fórumon népszerűsíti az egészséges életmódot. Sorozatában nem csak az újdonsült anyukáknak, hanem minden változni, tetszeni akaró nőnek segítséget nyújt a formába lendüléshez.

Egy örökkévalóság óta szeretnéd elkezdeni a sportolást? Hónapok óta azzal kelsz, hogy ideje volna tudatosabban táplálkozni, többet pihenni, megerősödni lelkileg? Kérdezz csak meg egy sikeres életmódváltót, mire gondolt a változás hónapjaiban! Biztosan nem arra, hogy mennyire nehéz neki, sokkal inkább arra koncentrált, hogy már jó úton jár. Lépj te is a tettek mezejére!

1.  Tedd fel a kérdést: valóban akarod?

A motiváció energia, amelyet a vágyad, vagyis az áhított dolog ébreszt benned. Ám a szigorúbb étrend, vagy a rendszeres sportolás úgy élhet a fejedben, mint egyfajta megvonás. Megvonás a jó ételektől, megvonás a lustálkodástól. Amíg így vélekedsz róla, nem lesz elég szilárd a motivációd!  Mint ahogy akkor sem, ha csak a párod, az anyukád, vagy a csontsovány kolléganőd miatt akarsz változni! Magad miatt kell akarnod!

fogyimotcikk1.jpg ()2.  Tartsd be a 72 órás szabályt!

Ha döntöttél, az elhatározástól számított 72 órán belül mindenképpen tedd meg az első lépéseket a célod megvalósítása érdekében, különben vészesen lecsökken annak esélye, hogy tényleg belevágsz! Sok olyan emberrel találkoztam, akiknek évekbe telt, mire akcióba lendültek, és utólag csak azt bánták, hogy hamarabb nem tapasztalhatták meg, milyen jó egy fittebb, egészségesebb testben élni!

3.  Legyen konkrét célod!

A „jó lenne lefogyni!” vagy az „el kéne kezdeni sportolni” csak nagyon halovány kívánalmak. Készíts tervet! Jegyezd fel, hogy pontosan mit, milyen határidővel viszel majd véghez, és melyek a legfontosabb teendőid? (Például: holnaptól tudatosabban vásárolok, keresek egy közeli fitneszcentrumot, minden héten kétszer kocogni megyek, stb.)

4.  Fedezd fel magadban a vágyat!

Ha célkitűzésed így szól: „Szeretném vékonyabbra faragni a vaskos combjaimat”, a megfogalmazáshoz rossz érzés társul, a sikerélmény pedig elmarad. Sok múlik azon, milyen belső párbeszédeket folytatsz magaddal. Sokkal jobb ez a megfogalmazás: „Vékonyabb combokat szeretnék!” – és máris karcsúbb virgácsok villannak fel az agyad vetítőtermében. Ahhoz tehát, hogy áttörd a vágyakozás és a megvalósítás közötti falat, úgy kell becsomagolnod a gondolataidat, hogy azok pozitív érzéseket csaljanak elő.

5.  Légy tisztában az alapértékeiddel!

Értékeid sarkcsillagként mutatják neked a helyes irányt.  Tulajdonképpen a céljaid elérését segítő energiák, melyek sokkal fenntarthatóbbak, mint azok a félelem alapú, kiszipolyozó energiák, amelyekhez talán korábban folyamodtál. Ilyen „rossz” energia például a kényszer (villámdiéták), a fenyegetés („Le kell fogynom, különben…”), a küzdelem (önmegtagadás) és szeretetéhség („Azt akarom, hogy szeressenek és csodáljanak”). Ezért fontos, hogy bármi is az elhatározásod, tartsd szem előtt az alapértékeidet, mert ezek lesznek a te legfőbb cinkosaid!

fogyimotcikk2.jpg ()6.  Keress szövetségeseket!

A sorstársak mindig húzóerőt jelentenek! Ha tudod, hogy egyedül hamar feladnád, csatlakozz internetes közösségekhez, futókörhöz, fogyiklubhoz, amelyek remek lehetőséget kínálnak a tapasztalatcserére. Könnyebben túllendülsz a nehezebb időszakokon, ha van kivel megvitatni az aggályaidat.

7.  Oszd be jól az energiád!

Készülj fel arra, hogy motivációd hol erősebb, hol gyengébb lesz. Mindig használd ki a lendületet, hogy tartalékolhass a gyengébb szakaszokra, így a kritikusabb időszakokat is bűntudat nélkül vészelheted át, hiszen előre dolgoztál.

8.  Törekedj a változatosságra!

Nem kell mindig a bejárt úton haladnod, ha valamit már unalmasnak találsz, ha érzed, megrekedtél egy szinten, szerezz új impulzusokat! Próbálj ki új ételeket, új sportokat, új helyszíneket, szerezz új edzőtársakat. Az új ingerektől motiváltabb leszel!

Szívesen feltennéd kérdéseidet életmód szakértőnknek? A Wellness-napon lehetőséged nyílik egy mini-tanácsadásra. Ha már regisztráltál a rendezvényre, a tanácsadásra e-mailben iratkozhatsz fel szakértőnknél:  joga.eletmod@gmail.com

Ideje életmódot váltani? Iratkozz fel Zsuzsi hírlevelére: www.jadejoga.hu

A következő részben: Viszlát narancsbőr!

Bűnmentes élvezet – miket rágcsáljunk?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X