Főoldal > PSZICHÉ > Valóban szükséges a póráz a kapcsolatban?

Valóban szükséges a póráz a kapcsolatban?

egyensúlyidőbeosztásmagánéletpárkapcsolat
0

Írta: and

A kapcsolat kezdetén igyekszel minél több időt együtt tölteni pároddal. Később azonban újra fontossá válik saját, külön életed is. Szenvedély és kiegyensúlyozott kapcsolat A párkapcsolat kezdeti szakaszában a legtöbb ember szoros közelségben, „egymás bőre alá bebújva” tud csak létezni. A „rákattanás” időszakában minden egymástól távol töltött perc szenvedés. Az egészséges párkapcsolatban ez csak átmeneti időszak, […]

A kapcsolat kezdetén igyekszel minél több időt együtt tölteni pároddal. Később azonban újra fontossá válik saját, külön életed is.

Szenvedély és kiegyensúlyozott kapcsolat

A párkapcsolat kezdeti szakaszában a legtöbb ember szoros közelségben, „egymás bőre alá bebújva” tud csak létezni. A „rákattanás” időszakában minden egymástól távol töltött perc szenvedés. Az egészséges párkapcsolatban ez csak átmeneti időszak, később újra fontossá válik a saját élet, az én, túl a közös dolgokon. S ez így természetes. Csak a belül bizonytalan, szorongva szerető emberek igénylik azt, hogy sülve-főve együtt legyenek partnerükkel.

Hosszú távon fullasztóvá, kényszerűvé válik, ha nincs külön életetek, minden perceteket felemészti a közösen töltött idő. Szürkeség és ellaposodás lesz úrrá a kapcsolaton. Nincs élmény, amiről beszélgetni lehetne, nincs távolság, hogy újra örülni lehessen a közeliségnek, visszatérésnek. Az elvárás, hogy a másiknak ne legyen saját élete, ne legyen öröme a partner nélkül, terhet és bűntudatot gerjeszt. A legtöbb párnál ez könnyen a kapcsolat végét jelentheti.

Hogyan teremtsétek meg hát a minőségi, közösen töltött időt párotokkal, hogy közben saját életetek is megmaradjon?

par2.jpg ()

Vajon elég időt töltesz partnereddel?

Fogadd el, hogy párod és te különálló személyiségek, külön egyéniségek vagytok. Folyamatosan alakultok és fejlődtök. Lehetetlen hát, hogy mindent ugyanakkor és ugyanúgy akarjatok, egyformán éljétek életeteket. Sokszor személyiségfüggő is, hogy valaki mennyi időt szeretne egyedül, partnerével, illetve társaságban tölteni.

Az igények és elvárások egyeztetésében alapvető fontosságú a kommunikáció. Ha tisztában vagytok azzal, ki mit vár a közös időtől, és mit jelent neki saját élete, mit szeretne megosztani, mennyi a privát szféra életében, sok csalódástól és félreértéstől kímélitek meg kapcsolatotokat. Az együtt töltött idő sem mennyiségében meghatározó, inkább minőségében és élményben.

Egyéni életvezetési területek az alább felsoroltak (s nem kívánhatod partneredtől, hogy feladja kedvedért).

Munka, egyéb kötelezettségek:
A munkával, tanulással töltött idő, nem képezheti a párkapcsolat, közös időtöltés részét. Ez mindannyiunk saját életének része. Nincs okod, hogy féltékeny legyél partnered munkahelyi kapcsolataira, sikereire, és nem kell, hogy részt vegyél a munkájában, iskolai feladataiban.
Azt sem kívánhatod, hogy ezeket feladja kedvedért. Bármennyire fontos a kapcsolat, abban kell támogatnotok egymást, hogy sikerüljön helyes egyensúlyt teremteni.

Wellness Cafe tipp: Jogosan elégedetlenkedsz azonban, ha a karrier, a közös élet, közösen töltött idő rovására megy. Ha a munkahelyi kapcsolatok fontosabbá válnak partnered számára, mint közös programjaitok. Segítsetek egymásnak a helyes egyensúly megteremtésében!

Család és barátok:
Nem kívánhatod partneredtől, hogy családi kapcsolatait, barátságait feladja a kedvedért. Kell a közös baráti kör, ám fogadd el, hogy régi barátai már kapcsolatotok előtt ismerték őt. Ugyanez érvényes a te baráti kapcsolataidra is.
Az ex-szel való kapcsolattartás már más megítélés alá esik. Legjobb, ha az exnek nem jut terep a közös életetekben. Jól teszitek, ha ezt időben tisztázzátok. Persze léteznek egyedi esetek is!  Jogos igény, hogy társaként igényled, hogy odafigyeljen rád s érezni akarod, mennyire fontos vagy számára.

Wellness Cafe tipp: Egyeztessétek az értékrendjeiteket és azt, hogy kinek mit jelent az összetartozás.

Különálló személyiségek:
Társad hite, politikai meggyőződése, ízlése, életvezetése nem képezheti vita tárgyát. Vedd tudomásul, hogy nem változtathatod meg őt.
Természetesen két ember idomul, alkalmazkodik egymáshoz, ám ez csak óvatosan, hosszas egyezkedéssel lehetséges, kölcsönösen.

Wellness Cafe tipp: Az egészséges párkapcsolatban mindketten fejlődhettek, alakulhattok. A kapcsolat stabilitása nem jelentheti a világtól való elzárkózást. Lehet életetek, örömötök egymás nélkül is.

par3.jpg ()Életvezetés, komfortzóna:
Egyesek több, mások kevesebb közelséget, társaságot igényelnek, míg mások többet szeretnek egyedül lenni. Bizonyos emberek számára a pörgés és fesztivál hangulat, a tökéletes program, míg mások szívesebben töltik csendesen, otthon a szabadidőt. Nem kényszerítheted partnered, hogy mindig az ízlésednek megfelelő módon töltsétek a szabadidőt.
Ha megbíztok egymásban és eleget beszélgettek, nem lesz fontos, hogy életetek minden percéről beszámoljatok egymásnak.

Wellness Cafe tipp: Kölcsönös egyezkedés és párbeszéd az igények egyeztetése. Ha partnered más programra vágyik, az nem a te rovásodra elkövetett vétek! Érdemes kimondani a vágyakat.

Mégis, mikor nem kell póráz?

Fogadd el, hogy te és párod különálló személyiségek vagytok. Folytonosan változtok és fejlődtök. Ezért rendszeresen, őszinte és mély beszélgetések során, egymásra figyelve mondjátok el társatoknak amit gondoltok és éreztek. Egy ilyen tartalmas beszélgetés “önarcképek” cseréjének is tekinthető.

Az egymás iránti kölcsönös bizalom, nyitottság és kíváncsiság élteti ezeket a párbeszédeket. Így beszélgetni csak zavartalan körülmények között lehetséges. Érdemes az ilyen beszélgetésekre heti rendszerességgel egy-másfél órát szánni. Üljetek le egymással szemben úgy, hogy jól lássátok egymás arcát. Tehát mobil, chat, sms nem alkalmas ilyen típusú eszmecserére!

Gyakran hiszik azt a párok, hogy ők bizony “eleget” beszélgetnek. A beszélgetések tartalma azonban gyakran csupán napi “szervezési kérdésekre”, felületes dolgokra korlátozódik. Az egymást szeretők rendszeres, elmélyült beszélgetése saját érzéseikről, élményeikről szól. Az ilyen típusú beszélgetések elmélyítik a “bimbózó” kapcsolatot, de párkapcsolati zavar esetén is segíthetnek a problémamegoldásban.

Az egymásra figyelés és párbeszéd jutalmaként feléled és felerősödik a kapcsolatban a bizalom, szenvedély és erotika. Tartalmassá, biztonságossá válik a kapcsolat, s nincs szükség pórázra.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X