Főoldal > PSZICHÉ > Mennyire legyünk titokzatosak a párkapcsolatunkban?

Mennyire legyünk titokzatosak a párkapcsolatunkban?

bizalomkapcsolatőszinteségtitkolózástitok
0

Írta: and

Vannak párok, akik a teljes őszinteségre esküsznek, ha párkapcsolatról van szó. Nem lehetnek titkok, mert ha véletlen kiderülnek, fájdalmat okoznak, így gyengül a bizalom. Mások úgy gondolják, “amiről nem tudunk, az nincs!” Hogy melyik a jobb, kinek mi jön be egy kapcsolatban, arról megoszlanak a vélemények, de persze egy biztos: aki úgy gondolja, hogy ismeri […]

Vannak párok, akik a teljes őszinteségre esküsznek, ha párkapcsolatról van szó. Nem lehetnek titkok, mert ha véletlen kiderülnek, fájdalmat okoznak, így gyengül a bizalom. Mások úgy gondolják, “amiről nem tudunk, az nincs!” Hogy melyik a jobb, kinek mi jön be egy kapcsolatban, arról megoszlanak a vélemények, de persze egy biztos: aki úgy gondolja, hogy ismeri és tudja párja minden titkát – gyakran az csalódik a legjobban.

Timi és Imre 12 éves házasok voltak és ők azt vallották, hogy mindent – beleértve az apróságokat is – meg kell osztani egymással, így működhet jól a kapcsolat. Így is volt, legalábbis egy ideig. Aztán két évvel ezelőtt derült ki, hogy Imrének volt egy futó viszonya, amit pusztán azért nem mondott el, mert nem akarta kockáztatni kapcsolatát Timivel, és mert valóban nem gondolta komolyan. „Sokat rágódtam a dolgon, még pszichológushoz is elmentem. Ő azt mondta, hogy magamat biztosan megszabadítanám a bűntudattól, de Timinek óriási fájdalmat okoznék” – meséli Imre. „Akkoriban hiányzott valami a kapcsolatunkból, de szerettem és szeretem ma is, nem akartam kockáztatni, hogy elveszítem egy buta pillanat miatt. Végül nem mondtam el, de évekkel később kiderült: a lánynak gyermeke született abból az éjszakából. Elmondtam, így volt fair. Timi gondolkodási időt kért, nagyon megrázta. Végül megbocsátott, és azóta sem hánytorgatja fel a múltat, mindössze annyit kért: legyek őszinte és minden titkomat osszam meg vele, így elkerülhetjük a félreértéseket.”

titokcikk1.jpg ()Mi jár a fejedben?

Zoli szerint a legrosszabb az, amikor a nők próbálnak gondolatolvasók lenni. „A kedvenc kérdésem a “mi jár a fejedben, drágám?”, amivel szó szerint ki lehet kergetni a világból. Egyrészt néha az ember tényleg nem gondol semmire, de ha ezt mondom, akkor megsértődik. “Olyan nincs, hogy semmi!” – kapom meg. Mondjam azt, hogy az új kolléganőm jár a fejemben? Vagy a tegnapi szexjelenet az esti filmből? Ezekkel megbántanám, közben pedig miért ne gondolhatnék ilyenekre? De azt sem érzem egetverően fontosnak elmondani, ha a haverokkal megiszunk egy sört munka után. Mint ahogy azt sem mesélem el a barátnőimnek, hogy miket csináltam évekkel azelőtt egy másik barátnőmmel, mert nem tartom fontosnak, hogy tudjon róla. Ennyi “titok” nekem is jár. Most vele vagyok, őt szeretem, mindegy, hogy mi volt régen. Szerintem vannak dolgok, amik a sajátunk. Én sem kérdezek rá mindenre, sőt néha kimondottan zavar, ha mindent megosztanak velem.”

Mindenkinek lehet saját élete

Geist Klára pszichológus szerint a jó kapcsolat nem a sülve-főve együttlétet jelenti, mindenkinek lehet saját élete, saját dolgai. „Ha azonban a kapcsolatot érintő titkok megvannak, akkor ez zárványként ékelődik a két ember közé és akadályozza a folyamatos kommunikációt. Hisz félni kell a beszélgetésektől, nehogy előkerüljön a tabutéma. Így a titok tovább rombolja a kapcsolatot” – mondja a szakember. „Azt tudomásul kell venni, hogy nem uralhatjuk egymás életét, nem kell tudnunk egymás minden gondolatát. De lehetőleg a kapcsolatot érintő területeken ne legyenek titkok.”

titokcikk2.jpg ()A nőknek fontosabb?

Az őszinteség a nőknek többnyire fontosabb. Ez persze nem jelenti azt, hogy férfiak ne várnák el, hogy tudjanak a félrelépéseinkről, hogy megosszuk velük az őket is érintő kisebb vagy nagyobb titkokat. De tegyük a szívünkre a kezünket: mi mindent megosztunk/megosztottunk a partnerünkkel? Nem… És ettől függetlenül jó a kapcsolatunk? Igen… A múlt nem visszacsinálható. Ami régen történt, azt megváltoztatni nem tudjuk, ellenben a jelenlegi párunkkal lehet jobban csinálni: például úgy, hogy a kettőtök kapcsolatában nincs semmi titok. Vagy csak kevés…

Vigyázz, kész, fesztivál!

Nyaralásra, hosszú útra készülsz? Erre figyelj!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X