Főoldal > PSZICHÉ > Mit tehetsz, hogy ne válj Facebook függővé?

Mit tehetsz, hogy ne válj Facebook függővé?

facebookfüggőségkapcsolatközösségi média
0

Írta: and

Mit jelent a függőség? A függőség hétköznapi értelemben ragaszkodást, szükségletet, hozzászokást jelent.Pszichológiai értelemben a kóros szenvedély olyan viselkedést jelent, ami rendszeresen, kényszeresen ismétlődik, irányítása, abbahagyása sikertelen, eluralja az illető életét fokozatosan háttérbe szorítva normális életvitelét. Ezért hátrányos az adott személyre és környezetére. Az internet függőséget pár éve Amerikában hivatalosan is pszichiátriai betegségnek nyilvánították. A leírás […]

Mit jelent a függőség?

A függőség hétköznapi értelemben ragaszkodást, szükségletet, hozzászokást jelent.
Pszichológiai értelemben a kóros szenvedély olyan viselkedést jelent, ami rendszeresen, kényszeresen ismétlődik, irányítása, abbahagyása sikertelen, eluralja az illető életét fokozatosan háttérbe szorítva normális életvitelét. Ezért hátrányos az adott személyre és környezetére.

Az internet függőséget pár éve Amerikában hivatalosan is pszichiátriai betegségnek nyilvánították. A leírás szerint a számítógép túlzott, megrögzött vagy megfontolatlan használata függőségnek minősül. Ezen kívül léteznek alcsoportok: a számítógépes játékszenvedély, szexuális tartalmak böngészése vagy az állandó e-mail – és üzenetküldők.

Túlzott használatnak tekintik, ha az illető elveszíti időérzékét, elhanyagolja alapvető igényeit, életvitele beszűkül az adott tevékenységre, és eköré rendeződik. Aki függő, dühössé, lehangolttá, depresszióssá válik, ha nem jut számítógéphez. Egyre jobban eluralja időbeosztását a számítógép vagy internethasználat. Az életvitelükben kialakult nehézségeket (pl. a számítógépezés miatt elhanyagolt feladatokat) hazugsággal leplezik. Elzárkóznak a közösségi élettől, és a gép mellett ébren töltött órák miatt, egyre kimerültebbek lesznek. Az alváshiány, valamint az alapvető szükségletekről való megfeledkezés (pl. evés, ivás, tisztálkodás stb.) gyakran egészségük rovására megy. Emberi kapcsolataik leértékelődnek, kikopnak. Egyre jobb szoftvert, számítógépet szeretnének birtokolni.

Vizsgálták a közösségi média (pl. Facebook) kontrollálatlan használatának hatásait is. Nem meglepő, hogy a valós közösségi élettől való elszakadást, tartós elszigetelődést, tevékenységek beszűkülését,és kimerültséget okoz.

facebookcikk.jpg ()Mit tehetsz, hogy ne válj Facebook függővé?

1. Építsd és élvezd valós kapcsolataidat, legyen szó párkapcsolatról vagy barátságokról.
 

2. Valós kapcsolatokat építeni, ápolni nehezebb, de megéri! Csupán virtuális közösséghez tartozni önbecsapás. (Vannak, olyan ismerősök, akik az utcán nem ismerik fel egymást.)

3. Próbáljatok barátaiddal közös erővel „lejönni” a Facebook örökös használatáról, találkozzatok inkább.

4. Ne ossz meg minden eseményt vagy privát szférádat érintő dolgot az üzenőfalon. Így okotok lesz a barátaiddal találkozni, és személyesen közölni a friss híreket.

5. Élvezzétek újra a személyes közlés, közelség varázsát. Találkozzatok, bulizzatok, sportoljatok együtt!

6. Őrizd meg párkapcsolatod intimitását! Nem minden történés publikus!

7. Korlátozd, és kösd időhöz a számítógép használatot. Szigoríts saját internet hozzáféréseden.

8. Szabadulj meg az e-mailes értesítőktől és a túlzsúfolt üzenőfaltól.

9. Valódi kapcsolataid az élő kapcsolatok, velük érdemes kis virtuális közösséget alkotni, és új szabályokat egyeztetni, ha nem akarjátok, hogy barátságotokat beszippantsa az internet.

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Így győzd le az allergiát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X