Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 hétköznapi dolog, ami függőséget okozhat

10 hétköznapi dolog, ami függőséget okozhat

függőségszenvedélybetegség
0

Írta:

Egy amerikai egyetem orvosi csapata sorra publikálja azoknak a hétköznapi dolgoknak a listáját, melyek könnyen okozhatnak függőséget.

1. Ajakbalzsam

Ha nem is te, de az egyik barátnőd biztosan szenved ajakbalzsam-függőségben – ilyen nagy az aránya a szájápoló stiftek körében kialakuló függőségnek.

Tudtad? A balzsam csak ideig-óráig hidratálja az ajkakat, utána viszont elkezd száradni és extra érzékeny lesz a külső hatásokra, mely miatt újra használni kezdjük a szájstiftet.

2. Fogfehérítés

Az elmúlt évek legnagyobb népszerűségének örvendő szépészeti beavatkozása a fogfehérítés, melyet nem lehet „csak úgy” abbahagyni. Hacsak nem porcelánokat, műfogakat vagy koronákat tetetünk a fogainkra, azokat bizonyos időközönként (3-6 hónap) újra kell fehéríteni – különben visszatér az eredeti színük.

3. Hidratáló

Amennyiben napi két alkalomnál gyakrabban használod, nagy valószínűséggel te is függő vagy. A krém által kifejtett sima, olajos, illatos érzéshez hamar hozzászokik a bőr, ezért fontos, hogy csak akkor használjuk, ha tényleg szükségünk van rá (például extrém időjárási körülmények vagy nagyon száraz bőr esetén).

4. Szemcsepp

A kontaklencsét hordók alapból több szemcseppet használnak, mint a szemüvegesek vagy az egészséges látással rendelkezők, hiszen jobban szárad a szemük. Ám ehhez is pillanatok alatt hozzá lehet szokni…

5. Tetoválás

Egyszer elkezded, és nem tudod abbahagyni – legalábbis ezt mondják a keresett tetováló művészek, akiket minden statisztika igazol. Az USA-ban 45 millió embernek van legalább egy tetoválása, 32%-uk pedig tetoválásfüggőnek vallja magát.

6. Vásárlás

A legújabb kutatások szerint nemcsak a nők kedvelt időtöltése a shoppingolás, hanem a férfiaké is. Pszichológusok szerint a vásárlásfüggők ki vannak éhezve a szeretetre és a pozitív visszajelzésekre, ám a megvásárolt termékek csak ideig-óráig nyújtanak nekik örömöt, azután újból indulniuk kell a nagy shopping-körútra.

7. Lakberendezés

A folyton változó környezet nyughatatlanságra és örökös bizonytalanságra utal. Ha te is azon kapod magad, hogy mindig új bútor, dekoráció vagy kiegészítő után vágyakodsz, egy pszichológus felkeresése mindenképpen javasolt.

8. Zenehallgatás

A modern technológiának köszönhetően ma már bárhol, bármikor hallgathatunk zenét – többek között ezért lehetséges, hogy a fiatal generáció tagjai nem tudják elviselni a csendet és folyton kell, hogy valami szóljon a háttérben.

9. Barnulás

A barnulásfüggőség Magyarországon is nagyon gyakori: leginkább 18 és 30 év közötti nők szenvednek benne, és csak akkor tudnak leszokni, ha valamilyen nagy, pozitív változás (pl. házasság, családalapítás, munkahelyváltás stb.) történik az életükben.

Ne feledd, hogy a szolárium rendszeres használata orvosilag bizonyítottan rákos megbetegedésekhez vezethet!

10. Online társkeresés

Csak akkor lehet kikeveredni belőle, ha megtaláltad az igazi – vélik a szakértők. A végtelen opció, valamint az állandó jobbra vagy balra tologatás amolyan pótcselekménnyé nőtte ki magát az egyedülállók körében. Ezért ha te is használod a Tindert és társait, mindenképpen állíts be egy napi időkeretet, melyen túl nem foglalkozol a potenciális online randipartnereiddel és üzeneteikkel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X