Főoldal > DIÉTA > 8 nagyon durva dolog, amit a cukor tesz a testeddel

8 nagyon durva dolog, amit a cukor tesz a testeddel

cukorcukorbetegségcukorbevitelcukorfüggőségdiétaéhségelhízásfüggőséghízáskövérség
0

Írta:

A cukor méreg? Egyre gyakrabban merül fel ez a kérdés, és nemcsak a fogyókúrázók körében. Nem véletlen, hiszen az édességek mellett a különböző ételekben rejlő cukorral együtt egy átlagos felnőtt akár napi 22 evőkanál cukrot is elfogyaszt. Ez a hatalmas bevitt mennyiség nemcsak elhízást okoz, hanem az egész szervezetet képes károsítani. 

1. Függőséget okoz

Nem véletlen, hogy a friss kutatások egyenesen a drogfogyasztással hasonlítják össze a cukorfogyasztást. A cukor vegyi anyagok (opioidok és dopamin) felszabadulását váltja ki a szervezetben, amelyek beindítják az agy örömért felelős központját. Az utcai drogok pontosan ezt a hatást váltják ki. Mivel a szervezet egy idő után megszokja a bevitt cukor mennyiségét, így többet követel, hogy jól érezzük magunkat. Az egereken végzett kísérletek azt is alátámasztják, hogy a leszokás is ugyanolyan kínkeserves, mint a drogok esetén, remegés, rázkódás, szédülés és szorongás jelentkezik.

2. Ráncosság és petyhüdté teszi a bőrt

A véráramba kerülő cukor a fehérjékkel összekapcsolódva új káros molekulákat, azaz glikációs végtermékeket (AGE-kat) alakít ki. Ezek a nemkívánatos molekulák károsítják a fehérjéket, beleértve a kollagén- és az elasztánrostokat, amelyek gondoskodnak a bőr feszességéről és rugalmasságáról. A cukorfogyasztás következményeként a fehérjerostok szárazzá és törékennyé válnak, ezáltal a bőr ráncos és petyhüdt lesz. AZ AGE-k ráadásul deaktiválják a természetes antioxidáns enzimeket, így a napsütéssel és a korral járó károsodások is sokkal szembetűnőbbé válnak.

3. Zsírosítja a szerveket

A fruktóz károsítja a májat, és arra készteti, hogy több zsírt raktározzon. A magas fruktóztartalmú étrend hatására zsírgömbök képződhetnek a máj körül, nem alkoholos zsírmájat, NAFLD-t okozva. Ez a szerzett májbetegség, amely a lakosság közel 20%-át érinti, a kóros májműködés leggyakoribb oka. Májad egészsége érdekében kerüld a cukros italokat, beleértve az egészségesnek tűnő smoothie-kat is, amelynek egy adagja akár 54 gramm cukrot is tartalmazhat.

4. A cukorbetegség kialakulásának esélyét jelentősen növeli

Minden egyes bevitt 150 kalória, amely cukorból származik, 1,1%-kal növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Sajnos nemcsak az édességekből és a cukros üdítőkből nyerhetünk ennyi kalóriát, hanem szinte bármilyen ételből, legyen az kenyér, ketchup, készétel vagy joghurt.

5. Szív- és érrendszeri betegségeket okoz

A szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség komplikált összefüggésben állnak egymással: a szívbetegségek és a stroke a 2-es típusú cukorbetegek halálozásának elsőszámú oka (65%-kal vezet). A krónikusan magas inzulinszint miatt a vérerek körülötti izomsejtek gyorsabban nőnek a megszokottnál, ezáltal emelkedik a vérnyomás az artériákban, amely szívrohamot is okozhat. A cukorfogyasztás és a magas vérnyomás közötti ijesztő kapcsolat miatt kijelenthetjük, hogy a cukor az első számú bűnöse a szívbetegségeknek.

6. Állandó éhségérzetet generál

Folyton csak az ételekre koncentrálsz? Képes lennél egész nap enni? Nem csoda, hogy szinte mindig éhes vagy, ha cukordús az étrended. A kutatások is bebizonyították, hogy a rendszeres cukorfogyasztás leblokkolja az agy teltségérzet jelzéseit. Csökkentsd a cukrot, és meglátod, sokkal kevesebb étellel is jóllaksz.

7. Kivonja az energiát a szervezetből

Biztosan ismered azt az érzést, amikor megeszel egy nagy szelet csokit, ami először felpörget, majd hirtelen iszonyatos fáradtság lesz rajtad úrrá. Ilyenkor újabb cukorlöketre vágysz, ez pedig egy ördögi kört eredményez. A cukor hatására a szerotoninszint is csökken, amely „boldogsághormonként” a jó hangulatunkért felel, ráadásul szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust is. Ha úgy érzed, alig van energiád a napi teendők ellátására is, mégsem tudsz nyugodtan aludni, kezdj el gyanakodni a cukorra, és tudatosan próbáld visszaszorítani a fogyasztását.

8. Hangulatingadozást és depressziót okoz

Általában azért eszünk cukorban bővelkedő ételeket, mert a hangulatunkat akarjuk feldobni, de sajnos inkább az ellentétes hatás érvényesül. A kutatások ezért elkezdték vizsgálni a depresszió és a cukros édességek fogyasztása közötti összefüggést. Az egyik kísérlet során, amely 6 éven át, 9000 ember bevonásával készült, azt találták, hogy a cukordús táplálkozás közel 40%-kal növeli a depresszió kialakulásának esélyét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X