Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő: ennyire káros a cukor!

Megdöbbentő: ennyire káros a cukor!

cukorcukorbetegségdiétaédességegészséghízásüdítő
0

Írta:

Nem tudsz leállni az édességekkel és a cukros üdítőkkel? Olvasd el a következő tanulmányt: a sokkoló eredménye garantáltan eszedbe fog jutni minden egyes nyalánkság látványával.

Egy új  felmérés egyértelműen bebizonyítja, hogy a cukor igenis káros az egészségünkre – de az eddig nem volt tiszta, hogy maga a cukor, vagy a sok édesség által felszedett kilók okoznak egészségügyi problémákat a szervezetünkben.

A San Francisco-i Egyetem és a Touro kaliforniai Egyetem 43 (9 és 18 év közötti, legalább egy anyagcsere-betegséggel küzdő) gyermeket vont be a kutatásba, majd később megreformálta az étkezésüket is.

Az új étrendjük ugyanolyan zsír-, fehérje- és szénhidráttartalmú ételekből állt, mint az előző menüjük, csupán a hozzáadott cukrok mennyiségét törölték el, és étkezési keményítővel helyettesítették. Az újfajta étkezés igazán nagy népszerűségnek örvendett a gyermekek körében, mert olyan ételek szerepeltek benne, mint a pizza, a burgonyás chips, a sült krumpli vagy a mexikói, tortillás babos szendvics. Ezt azért fontos megemlíteni, mert az új ételek egyáltalán nem voltak egészségesebbek, mint amik a régi menüjükben szerepeltek. A tudatosan eltörölt hozzáadott cukormennyiség helyett a gyermekek csak az ételek természetes jelenlétéből adódóan ettek cukrot, ami a napi kalóriatartalmuk 10%-át tette ki.

A felmérésben résztvevők testsúlyát minden nap mérték, azzal a céllal, hogy az új étrenddel ne fogyjanak egy kilót sem – ha fogytak, egy bizonyos szinttel megemelték az ételeik mennyiségét.

A kutatás eredménye meglepő és rémisztő: azzal, hogy a gyermekek 10 napon át ugyanolyan tápértékű, viszont hozzáadott cukrot nem tartalmazó ételeket ettek hatalmas lépést tettek az egészséges életmód felé. Javult a vérnyomásuk, a vércukor- és az inzulinszintjük, a trigliceridek (neutrális zsírok) aránya, csökkent az LDL (rossz) koleszterinszintjük, valamint javultak a májfunkcióik is.

58199126 - various kinds of sugar

A kutatást végigkísérő professzorok tehát egyértelműen azt állapították meg, hogy a cukor a teljes szervezetünket képes romba dönteni, amolyan „méregként” hat a testünkre, hiszen nélküle sokkal jobb eredményeink lehet. A cukor miatt a szervezetünk zsírt továbbít a májunkba, ami meghatározza az inzulinszintünket: a 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia pedig főként a túladagolt cukormennyiség következtében áll be visszafordíthatatlanul.

Dr. Robert Lusting, a felmérés vezető professzora kijelentette, hogy a cukor önmagában rossz – és nem azért, mert pluszkilókat tudunk vele felszedni, hanem azért, mert a szervezetet belülről kezdi rombolni, észrevétlenül.

Annyit érdemes megjegyeznünk, hogy a felmérés eredményével még csínján kell bánni, ugyanis túl rövid időtartamú volt, és csak behatárolt életkorú embereken tesztelték, hogy végbemenő következtetéseket vonjunk le belőle. A kutatás következtében a gyermekek fogytak néhány kilót, és ez is hozzátehet a jelentősen javult eredményeikhez, ám az biztos, hogy a cukor továbbra sem egészséges.

A szakértők szerint érdemes visszavenni a cukorfogyasztásunkon, amit először az édességeken tudunk megspórolni – attól azonban óva intenek, hogy teljesen megvonjuk magunktól.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X