Főoldal > EGÉSZSÉG > A tetoválás erősíti az immunrendszert

A tetoválás erősíti az immunrendszert

bőregészségfertőzésimmunerősítésimmunrendszertetoválás
0

Írta:

Egy kutatás szerint a több tetoválás erősíti az immunrendszert, a szervezet válaszát a fertőzésekre – viszont egynél több tetoválás kell ahhoz, hogy ez a hatás jelentkezzen.

A University of Alabama kutatói szerint tetoválást felvarratni olyan, mint az edzés. Először a testet legyengíti az új stressz, az edzőteremben ilyenkor gyengék az izmok. Tetoválásnál is hasonló az érzés: az egész testen érezni a fáradtságot, mert a test azon tűnődik, miért juttattak idegen anyagot a bőr alá. Néhány nap edzés után azonban az izmok erősödni kezdenek, és többé nem érezzük úgy, mintha a halálunkon lennénk.

Ezt alapul véve a kutatócsoport kíváncsi volt, hogy a tetoválásnál is hasonló-e a helyzet. A kutatás szerint igen. A vizsgálat alatt a kutatók a helyi tetoválószalont keresték fel. Az önkéntesektől megkérdezték, mennyi ideig tartott a tetoválás felvarrása, hány tetoválás van rajtuk. Az adat birtokában elemezték a vérüket, az immunglobulin A szintjét. Az immunglobulinok ellenanyagok, olyan fehérjemolekulák, amelyeket az immunrendszer termel, hogy felismerje és semlegesítse a szervezetbe került idegen testeket.

46287264 - close up tattoo artist demonstrates the process of getting black and red tattoo with orange paint. master works on the professional blue mat in black sterile gloves.

Kiderült, hogy az első tetoválás alkalmával leesik az IgA-szint, de a sokadik tetoválásnál már alig csökken. Emiatt azt feltételezik, hogy a test erősödik az immunológiai válasz miatt. A stresszre adott válasz után a test visszatér az egyensúlyi állapotba. De ha folyamatosan stressz éri, akkor már nem ugyanarra a szintre tér vissza, hanem egy magasabb állapotba.

Fontos megjegyezni, hogy bár a kutatás logikus választ ad egy feltevésre, a kísérletben nagyon kevesen vettek részt, mindössze 24 nőt és 5 férfit vizsgáltak, így további vizsgálatok kellenek ahhoz ennél nagyobb mintán, hogy bizonyítani tudják a mostani feltevéseket.

Forrás: Index


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X