Főoldal > PSZICHÉ > Munkahelyi terror? Így tegyél ellene!

Munkahelyi terror? Így tegyél ellene!

főnökkonfliktusmunkahelypszichoterrorterror
0

Írta: and

“Majdnem egy éve dolgoztam egy cégnél, ahol a hangulat is nagyon jó volt és a csapat is összetartó. Aztán két hónapja kaptunk egy női főnököt, aki fenekestül forgatta fel a csapatunk életét. Kiállhatatlan: beszólogat, email-en piszkál és a stílusa is teljesen lehetetlen. Arrogáns, semmi nem jó neki és még mielőtt bármit csinálnál, már fenyeget – […]

“Majdnem egy éve dolgoztam egy cégnél, ahol a hangulat is nagyon jó volt és a csapat is összetartó. Aztán két hónapja kaptunk egy női főnököt, aki fenekestül forgatta fel a csapatunk életét. Kiállhatatlan: beszólogat, email-en piszkál és a stílusa is teljesen lehetetlen. Arrogáns, semmi nem jó neki és még mielőtt bármit csinálnál, már fenyeget – meséli Timi, aki azóta is gyomorgörccsel jár dolgozni a többi munkatársához hasonlóan, ám az anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy otthagyja a munkáját. – Mióta itt van, már volt több munkatársam, akit kirúgtak, volt aki felmondott és szerintem még közel sincs vége. Azt nem értem, hogy miért nem tesznek valamit? Mire vár a vezetőség? Arra, hogy mindenki elmenjen? Hogy belebetegedjünk a folyamatos terrorba, amiben tart minket? Azt nem hiszem, hogy mindenki alkalmatlan, csak ő nem.

Konfliktusok jönnek-mennek, egy cégen belül mindenhol előfordulnak. Ám ezek többnyire záros határidőn belül rendeződnek.

– Az elhúzódó, rendezetlen munkahelyi konfliktus – ahol nincs lehetőség és tárgyalási alap egy helyzet rendezésére – lehet az első lépcsőfok a pszichoterror felé – mondja Geist Klára pszichológus. – Ilyenkor egy vagy több, erőfölényben lévő egyén akcióba lép a gyengébb, esélytelenebb kollégával szemben, akit a támadások tovább gyengítenek. A folyamat általában tartós és gyakori, hogy az áldozat, nem csupán munkahelye elhagyására kényszerül, hanem tartósan megbetegszik, esetleg csak hosszabb idő elteltével képes visszatérni a munka világába, ha egyáltalán visszatér. A szakember szerint a pszichoterror egyik megoldásaként, a cégen belüli humán erőforrás vagy személyzeti irányítás segíthet a konfliktuskezelésben.

A pszichoterror formái

terror2.jpg ()A mobbing lealacsonyító, lejárató, elidegenítő, megalázó, és elszigetelő. Gyakran nyilvánul meg kicsinyes zaklatást formájában (kizárás a csapat ügyeiből; kiközösítés; párbeszéd megszűntetése; bűnbakgyártás, hibáztatás; kicsinyes pletykák; megszégyenítő megjegyzések; kigúnyolás; méltatlan kritikák). Ettől az illető még gyengébbnek, hozzá nem értőnek, feladata elvégzésére méltatlannak érzi magát. Lehetséges, hogy egyetlen munkahelyi véleményvezért, főnököt követ a többi kolléga, az áldozat terrorizálásában. Gyakorta előfordul, hogy a követők sem értenek egyet a módszerrel, ám részt vesznek az áldozat megszégyenítésében, mert nem akarnak a vezetővel összekülönbözve, ők is üldözött helyzetbe kerülni.

Egyre gyakoribb

Egy felmérésben megkérdezett munkavállalók 3,5 százaléka vallotta, hogy terrorizálták már a munkában töltött évei során. Átlagosan 35-50 évet töltünk el munkával, így elég sokan válhatnak életük egy időszakában pszichoterror áldozatává és az sem kizárt, hogy valaki több munkahelyen is. – Áldozat bárki lehet: kisgyermekes anya, pályakezdő fiatal, idősebb dolgozó, de bizonyos személyiségjellemzők – alkalmazkodási problémák, magas szorongási hajlam, csökkent önbizalom, érdekérvényesítésre való képtelenség, alacsony együttműködési készség, behódolás, vagy éppen be nem hódolás, frusztrációtűrés alacsony szintje, nem megfelelő stresszkezelés hajlamosítanak arra, hogy valaki pszichoterror áldozatává váljon – mondja a pszichológus.

Testi és lelki tünetek

Timi és munkatársai gyomorgörcse “csak” a stressz okozta első tünetek. A tartós terrorizálás során kialakulhat krónikus „idegesség” a munkahelyen kívül is, szorongás, ennek következtében vérnyomás problémák és alvászavar. Később jelentkezhetnek depressziós tünetek, reménytelenség, üresség érzés, elszigetelődés, magány. Állandó kételkedés, sértődékenység, túlérzékenység, indokolatlan düh. Előfordulhat munkaképtelenség, anyagi ellehetetlenülés, de szélsőséges esetben állandó orvosi kezelés sem kizárt. – Az önbeteljesítő jóslat gyakran működhet: vagyis azt mondják, hogy szakmailag alkalmatlan vagyok, egy idő után már el is fogom hinni és valóban az leszek – figyelmeztet Geist Klára.

Mit tehetsz, hogy elkerüld a pszichoterrort?

Erősítsd önbizalmadat és alkalmazz stresszoldó technikákat! Önismereti csoport, tréning vagy bármilyen sikeres szabadidős tevékenység bevetésével – autogén tréning, jóga, tánc stb.

Fontos a határozott, magabiztos fellépés! Bántalmazó főnököd vagy kollégáid gyakran maguk is önbizalomhiányban szenvednek, ezt ellensúlyozzák mások megszégyenítésével.

Tanuld meg kezelni az érzelmeidet! Dühöd ellensúlyozása, a határozott fellépés, bántó viselkedés visszautasítása. Tudatosítsd és tanuld meg uralni a szorongásra utaló jeleket, pl. kéztördelés, összegörnyedés, szavak keresgélése stb.

Mosoly, humor és egyenes tekintet – segíthet! Ha a konfliktushelyzetek egy részét bölcs mosollyal és humorral oldod fel, nem adsz támadási felületet. Ha te a hatalmi pozíció testi jeleit mutatod, pl. egyenes tekintet és testtartás, rögtön más helyzetbe kerülsz.

Ismerd meg jogaidat, de viseld el a jogos kritikát! Nem vagy köteles a személyedet érő megszégyenítést eltűrni, ám munkádról, teljesítményedről joguk van kritikát mondani. Ha önbecsülésed a helyén van, ez máshogy érint. Az ellehetetlenítés gyakran a dolgozó eltávolításáról is szól. Érdemes munkajogásszal tárgyalni a kérdésben és még időben továbblépni.

Tudj változtatni, ha kell! Lehet, hogy nem érdemes pozíciódba kapaszkodni, még anyagi megfontolások miatt sem. Lehetséges, hogy ideje új munkahely után nézned, ha élhetetlen a légkör.

Vedd észre, ha hatalmi játszmák áldozata vagy! Amikor egy adott élethelyzet részesei vagyunk, gyakran nincs rálátásunk a tényekre. Ha képes vagy egy körrel távolabbról a problémára nézni, kiderülhet, hogy vezetőváltás vagy hatalmi játszmák áldozata vagy.

Állj a bántalmazott mellé! Nyilván nem egyedül te szenvedsz a munkahelyi rémuralomtól. Elsőnek mondj te nem-et és állj a bántalmazott mellé. Meglátod, lesznek követőid!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X