Főoldal > PSZICHÉ > Élj úgy, mint az olasz nők

Élj úgy, mint az olasz nők

boldogolasz
0

Írta: and

Az olasz nők egyszerűen mindenkit leköröznek! Nemcsak a felülmúlhatatlan életörömük, de általános egészségi állapotuk miatt is irigylendőek. A nemzetközi kutatás szerint a nők várható élettartama a világon Olaszországban a legmagasabb: jelenleg 84 év. Testsúlyukkal is igen előkelő helyen végeztek. Európában csak a svájci nők rendelkeznek jobb alakkal… Most megpróbáljuk lerántani a leplet a Dolce Vita […]

Az olasz nők egyszerűen mindenkit leköröznek! Nemcsak a felülmúlhatatlan életörömük, de általános egészségi állapotuk miatt is irigylendőek. A nemzetközi kutatás szerint a nők várható élettartama a világon Olaszországban a legmagasabb: jelenleg 84 év. Testsúlyukkal is igen előkelő helyen végeztek. Európában csak a svájci nők rendelkeznek jobb alakkal… Most megpróbáljuk lerántani a leplet a Dolce Vita titokról.

A család mindenek előtt

Az olasz nők életében a család, azaz a “la famiglia” játssza a fő szerepet. A családi generációk – főleg a kisebb településeken – nagyon közel laknak egymáshoz és kölcsönösen támogatják egymást. Ha csak tehetik, közös nagy lakomát csapnak, ahol mindig van tészta, olajbogyó és jó fajta bor az asztalon. A nagy asztaltársaságban aztán jöhet a sztorizgatás, nevetés, egymás ugratása. Ezek a családi összejövetelek jó hatással vannak a vérnyomásra és a csökkentik a stressz-hormon szintet. A hatvanas évek óta számtalan kutatás bizonyította, ahol több generáció élt egy fedél alatt, szinte senki sem halt meg szívrohamban. Így az első lecke, amit megtanulhatunk olasz barátnőinktől, hogy minél több időt kell tölteni szeretteinkkel, a családdal és a barátokkal.

Adjunk magunkra!

Az olasz nők egyvalamire nem sajnálják a pénzt. Ez pedig saját maguk! Amiről még a legvékonyabb pénztárcájúak sem mondanak le, az a fodrászat, kozmetika, manikűr, pedikűr. Természetesen nem mindenki engedheti meg magának a méregdrága szépségszalonok szolgáltatásait, ezért a kicsi, saját kozmetikumokkal dolgozó szépítő szalonok is folyamatosan tele vannak. Az olasz nők tudják, ha elégedettek a külsejükkel, és jól érzik magukat a bőrükben, akkor ezt az örömöt kifelé is sugározzák.
Tehát, a következő, amit meg kell tanulnunk tőlük, hogy ne sajnáljuk a pénzt magunkra, mert a minket megszépítő kezek annyi boldogsághormont szabadítanak fel bennünk, hogy ebből az örömből képesek leszünk tovább adni a környezetünknek is.

olasz2.jpg ()

Ételük az életük

Az olasz nők már gyermekkorukban megtanulják az édesanyjuktól, hogy ne nagy szupermarketekben intézzék a családi bevásárlást, hanem megbízható helyekről szerezzék be az élelmiszereket. Az itáliai asszonyok szívesen szerzik be az ebédnek valót a piacokon, vagy kicsi családi vállalkozásoknál, ismerős helyeken. A családi étlapon sok zöldséges étel szerepel: padlizsán, cukkini, paradicsom szinte mindig van otthon. Az ételeikhez szeretnek friss fűszernövényeket használni: különösen oregánót, bazsalikomot, rozmaringot, fahéjat és  fekete borsot. Legalább kétszer egy héten tengeri halat esznek. Ezzel a táplálkozással nemcsak az egészségükért tesznek, hanem a bőrüket is szépítik, tudják, hogy a minőségi ételek fogyasztása az egyik kulcs a hosszú élethez.
Tanulság: Kerüljük a gyorséttermeket, és igyekezzünk minél többször friss alapanyagokból készült ételeket enni!

A nap csókja

Dél-Olaszországban több mint 2000 a napsütéses órák száma évente. A nap amellett, hogy folyamatosan jókedvre derít, rengeteg D-vitamint tartalmaz. Ráadásul az olasz nők megtanulták okosan élvezni a nap sugarait. Délelőtt 11 és délután 3 között nem mennek a napra, és a mindennapokban is használnak fényvédő krémeket. Sajnos napfényt nem tudunk lopni tőlük, de a D-vitamint pótolnunk kell, hiszen hiánya okozhat csontritkulást, sőt mellrákot is. Fogyasszunk ezért rengeteg halat, májat, tejtermékeket és tojást!

Éljünk úgy, mint az olaszok

A legfontosabb tanács, ha olyanok szeretnénk lenni, mint ők, akkor éljünk is úgy. Kiabáljunk, ha jól esik, toporzékoljunk, ha nem tetszik valami, nevessünk hangosan, ha jó a kedvünk, vagy másszunk be a szökőkútba, mint a Dolce Vita című film főszereplője. A lényeg, ne nyomjuk el az érzéseinket, mindig éljük meg az adott pillanatot!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X