Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 ok, amiért a hála jó tesz az egészségnek

4 ok, amiért a hála jó tesz az egészségnek

boldogelégedetthála
0

Írta:

Könnyű csak arra összpontosítani, amit meg akarunk szerezni, teremteni, vagy éppen tapasztalni, de kutatások kimutatták, ha méltányolod, ami már megadatott, akkor kezedben van a kulcs egy egészségesebb és egy boldogabb élethez. Íme, négy ok, amiért a hála érzése javíthatja az egészséged.

 

A hála miatt elégedettebb leszel az életeddel

Boldogabbnak akarod érezni magad? Akkor írj hála jegyzeteket! Egy amerikai tanulmány résztvevőit arra kérték, hogy heti rendszerességgel vessék papírra, amiért hálásak. Minél több ilyen „levelet” írtak, annál kevésbé érezték levertnek magukat, boldogabbak lettek és összességében véve elégedettebbek lettek az életükkel. Ha ily módon is szeretnéd fokozni a közérzetedet, akkor három héten keresztül legalább háromszor 15 percet szánj arra, hogy leírod, miért is vagy hálás az életedben, de akár konkrét személynek is címezheted a levelet, ha hálával tartozol neki. Ha ezt a technikát rendszeresíted, idővel boldogabbnak fogod érezni magad, elégedettebb leszel, és ha netán a depresszió enyhébb tüneteitől szenvednél, azok is mérséklődni fognak.

A hála erősíti a párkapcsolatot

Egyszerűbb csak azokat a dolgokat észrevenni, amit a párunk nem csinál meg – nem viszi ki a szemetet, nem szedi össze a szennyest – de egy 2010-es tanulmányban megállapították, hogy ha az időnket és az energiánkat a szerelmünk pozitív tetteinek konstatálására fordítjuk, azzal erősíthetjük a kapcsolatunkat és elégedettebbek is leszünk azzal. Ha már csak napi néhány percet arra fordítasz, hogy elmondod, mi az, amit nagyra értékelsz vele kapcsolatban, akkor a kapcsolatotok még szilárdabb alapra helyeződik.

hala2.jpg ()

A hála kifejezésével jobban alhatsz

Manchesteri kutatók alvásproblémákkal küszködő betegeket figyeltek meg és megállapították, hogy azok, akik hálával kezdték el szemlélni az életüket, sokkal pozitívabban álltak a mindennapjaikhoz, ennek hatására esténként gyorsabban elaludtak és az alvásuk minősége is rengeteget javult. A kutatás azt javasolja, hogy lefekvés előtt pár percet tölts el azzal, hogy leírod aznap miért vagy hálás, vagy akár mondd ki hangosan, ezzel is elérheted, hogy aztán igazán pihentető alvásban legyen részed.

A hála hatására még az edzéstervedhez is jobban fogsz ragaszkodni

A hála egyben lehet inspiráció is, ami jól jön akkor is, ha nincs kedved edzeni, másrészt meg a rendszeres edzés egy plusz jótékony hatás is, ami a hálából fakad. Ha képes vagy a hálára, akkor energikus és boldogabb leszel, jól fogsz aludni, kiegyensúlyozottabb lesz a párkapcsolatod, ezek után nem meglepő, hogy abban is segíthet, hogy betartsd a kitűzött célokat az edzés terén.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X