Főoldal > PSZICHÉ > A boldog tél titkai

A boldog tél titkai

boldogfitneszkorcsolyázásnapsütéstél
0

Írta: and

Fagyos a hőmérséklet? Szürke az ég? Te is állandóan nyűgős vagy? Fedezd fel ezeket a benyomásokat, de

Fagyos a hőmérséklet? Szürke az ég? Te is állandóan nyűgős vagy? Fedezd fel ezeket a benyomásokat, de ne sokáig! Bár kétségtelenül borús az idő, a te környezetednek nem kell feltétlenül annak lennie.

„Fedezd fel a körülötted levő egyszerű dolgokat, amelyek pozitívvá tesznek”- tanácsolja Sonja Lyubomirsky, A hogyan legyünk boldogok? című könyv szerzője is. Fontos, hogy megőrizd a jó hangulatod, mert ez sok dologtól megvéd, beleértve az elhízást és a letargiát is. Alkalmazd a következő technikákat, hogy számodra is kisüthessen a nap a hosszú tél alatt! Hidd el, ehhez nem kell a Bahamákig repülni!

Téliesítsd az edzéseidet!

Természetes, hogy nehéz összeszedni magad, és elmenni a meleg lakásból az edzőteremig, amikor a hőmérséklet nulla fok alá esik. A testmozgás azonban hangulatjavító hatású, így télen még inkább szükséged van rá. Ösztönözd magad! Írd le az edzésterved már a hét elején, variáld a mozgásformákat, hogy motivált maradj, majd, ha végrehajtottad mindet, jutalmazd meg magad valami aprósággal, például egy manikűrrel. Dacolj bátran az elemekkel: a kutatók megállapították, hogy a szabadtéri edzés jót tesz a lelkünknek. Arra az esetre, ha az idő nem túlságosan együttműködő, tarts kéznél egy fitnesz DVD-t otthon.

Edd magad vidámra!

Tartsd magad távol a zsíros, cukros, jó kedvre derítő ételektől! A finomított szénhidrát és a cukor bosszút áll a vércukorszinteden, így végül messze sodor a kívánt jó hangulattól. Léteznek azonban olyan boldogságérzetet nyújtó táplálékok, amelyek egészségesek is egyben, főleg, ha hangulatjavító Omega-3 zsírsavat, komplex szénhidrátokat (gondolj a teljes kiőrlésű gabonákra és a zöldségekre), fehérjét és B-vitamint tartalmaznak. Reggelire a legjobb választás a zabkása, mert ez rostban gazdag, teljes kiőrlésű gabonából készül, amely növeli a szerotonint, a jókedvért felelős vegyi anyagot az agyban, és egyensúlyban tartja a vércukorszintet. Ebédre pedig jöhet az Omega-3 bomba lazac teljes kiőrlésű tésztával.

Hozd össze a csapatot!

A medvék téli álmot alszanak, de mi emberek nem bújhatunk el a barlangunkban egész télen. Számunkra a társaság hangulatfokozó hatással rendelkezik. Ahelyett, hogy a lakásban dekkolnál tavaszig, mindennap szánj időt arra, hogy a barátaiddal és az ismerőseiddel lehess, lehet ez egy gyors ebéd az egyik kollégáddal, vagy egy közös spinning edzés a barátnőddel. Alakítsatok ki akár rutinszerűen együtt töltött időt, mert ez segít, amikor hajlamosak vagyunk a begubózásra. Beiktathattok péntekenként, munka után, egy kis borozást, vagy bármit, amit szívesen csináltok.

Élvezd a téli kikapcsolódásokat!

Elő a korcsolyákkal és a meleg, gyapjú kesztyűkkel, jöhet a jégkorizás! Szánj időt a csodás szezonális kikapcsolódásokra, amelyek feldobják a hangulatod! Ha inkább élvezed a körülötted levő dolgokat, semmint megijednél tőlük, a negatív gondolatok helyét átveszik a pozitívak. Ne engedd a gondolatidnak, hogy az átfagyott lábaidra és a folyó orrodra koncentráljon, lásd ezt is pozitívan: hamarosan forró teát kortyolgathatsz a meleg lakásban.

kori2.jpg ()Öltözködj az évszaknak megfelelően!

Természetes, hogy egy pufi dzsekiben úgy fogod magad érezni, mint egy hatalmas hóember. A melegen öltözködés azonban meglepő titka az elégedettségnek. Ebben az évszakban leginkább tunyának érzed magad, mivel ilyenkor a testednek több energiára van szüksége. A legegyszerűbb lélekdonor télen az, ha nem felejted otthon a sálad, a kesztyűd és a sapid, amiből nagyon csinos szetteket tudsz beszerezni.

Lásd a fényt!

A szervezet akkor termel D-vitamint, aminek nagy szerepe van a kiegyensúlyozottságban, amikor a bőr érintkezik az UVB sugarakkal. De télen a napsütéses órák száma igen alacsony, így nem elegendő a D-vitamin előállításához. Ha fáradékony vagy, kérj vérvizsgálatot a háziorvosodtól, majd írjon fel neked táplálékkiegészítőt, ha szükséges. A napsütés emellett növeli a szerotonin szintjét, és elfojtja a melatonint, amely az álmosságért felelős. Ha látod, hogy napfényes az idő, menj ki kicsit sétálni a levegőre.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X