Főoldal > PSZICHÉ > A család és a barátok teszik boldoggá a magyarokat

A család és a barátok teszik boldoggá a magyarokat

boldogkutatás
0

Írta:

A felmérés átfogó eredményei a márciusi Alvás Világnapja alkalmával kerülnek nyilv

A felmérés átfogó eredményei a márciusi Alvás Világnapja alkalmával kerülnek nyilvánosságra, addig is pár érdekesség az előzetes kiértékelésből, hogy láthassuk, mennyire, és mitől tudjuk jól érezni magunkat!

Még a legnehezebb periódusokban is található olyan dolog, esemény, körülmény, ami boldoggá tehet bennünket. A boldogság iránti vágyat a boldogságnak kellene felváltania és egyéni érdekünkké válnia a boldogság keresésének. Ezt sok tényező alakítja, befolyásolja, melyekből bárki többet fel tud sorolni akár önmaga példáján keresztül, de közvetlen környezetében élő rokonain, ismerősein keresztül is. A kérdés, hogy amikor a körülmények nem tudnak megváltozni, vagy lassan változtathatók / változnak csak meg, akkor van-e arra lehetőség, hogy az egyén enyhébb vagy súlyosabb állapota megállítható legyen, esetleg visszafordítható, vagy teljesen egészségessé tehető?

A tesztet kitöltők eredménye rávilágít arra, melyik az az életterület, az a tevékenység, vagy mindennapi apróság, ami személyes örömet okoz, és mire érdemes jobban odafigyelni, hogy a boldogság és elégedettség érzet mindennap fenntartható legyen.
Tesztünk azt hivatott alátámasztani, hogy a „depressziósnak” bélyegzett magyar társadalom is megtalálhatja személyes apró örömeit, és azokat a pozitív területeket az életében, amire érdemes odafigyelni a hangulat javítása, és a lelki harmónia megóvása érdekében.

Az OBT 2013 szeptemberében indult országos felmérését ez idáig 3035-en töltötték ki. A nemek eloszlása közel hasonló, 53-47% arányban töltötték ki nők és férfiak. A kitöltők átlag életkora 38 év. A megkérdezett nők 42 százaléka látta úgy, hogy „Könnyen alkalmazkodik új helyzetekhez”, 46% “Meglátja a körülötte levő szépséget” a válaszadó férfiaknál ez a százalék alacsonyabb, itt 18 százalékponttal alacsonyabb azok aránya, akik ez utóbbi két megállapításra maximális választ adtak. Ugyanakkor jelentősen magas 91% azok aránya, akik „Nem rágódnak azokon a dolgokon, amik már megtörténtek”.

csalad2.jpg ()Az apró meglepetéseknek a férfiak 20%-kal jobban örülnek, mint a hölgyek, de kiegyenlítődik az arány 49-51%-ra a szebbik nem javára a társasági élet szeretete terén. A nők 10 %-kal könnyebben barátkoznak, viszont a mérleg a férfiak javára billen annak megítélésében, hogy a „Gyermekvállalás nem függ az anyagi helyzettől”.

Az utazás szeretetében is jelentős különbség van az eddigi eredmények szerint. A felmérésben a válaszadó nők 31 százaléka szeret új helyeket felfedezni, míg a férfiak 69 %-a teszi ezt szívesen.

Hasonló az arány férfiak és nők között az időjárás okozta hangulatváltozás terén is.
A felmérés egyik eddig kiugró eredménye a kitöltött adatok alapján a megkérdezettek 7%-a gondolja úgy, hogy jól alszik, ezen belül 4% férfi és 3% nő elégedett maximálisan az alvásával.

Összességében elmondható, hogy a családban, barátokban és a környezet pozitív hatásaiban minden megkérdezett megtalálja a napi örömét, és szereti a kihívásokat, az új dolgok felfedezését. Több odafigyelést igényel viszont az alvás, és a személyes kudarcok feldolgozása.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X