Főoldal > PSZICHÉ > Így találd meg a munka és a magánélet közötti egyensúlyt!

Így találd meg a munka és a magánélet közötti egyensúlyt!

egyensúlymagánéletmunka
0

Írta:

Egy brit tanulmány szerint ma már sokkal többet dolgozunk, mint a korábbi évtizedekben, ez nem is meglepő, hiszen h&

Egy brit tanulmány szerint ma már sokkal többet dolgozunk, mint a korábbi évtizedekben, ez nem is meglepő, hiszen hála az okostelefonoknak és a hasonló kütyüknek képtelenek vagyunk kikapcsolni, emiatt a munkaidő letelte után is ugyanúgy pörgünk a munkán. Szakértők tippjeit gyűjtöttük össze, hogy megtaláld a helyes egyensúlyt.

Kerüld el a multitaskingből fakadó összezuhanást

Az irodában szuper, ha képes vagy több feladatot egyszerre ellátni, de ha a való életben is ilyen vagy, mindig belekapsz mindenbe és képtelen vagy kikapcsolni, annak sajnos katasztrofális következményei lehetnek mind a magánéletedre, mind pedig a karrieredre nézve. Az okostelefonok miatt pedig még inkább úgy érezheted, hogy állandó összeköttetésben vagy a munkahelyeddel, így aligha tudsz a saját életedre összpontosítani. Akármilyen nehéz is lesz eleinte, de amint kilépsz az iroda ajtaján kapcsold ki a telefonod, és add át magad a lazításnak.

harmony2.jpg ()Tudd, hogy mikor kell megálljt parancsolni

Tehát érdemes azonnal kikapcsolni a telefont, amint elhagyod a napi robot színhelyét, de a hazaúton még belefér, hogy megnézel egy-két e-mailt. De ha már otthon is ezzel foglalatoskodsz, a családodtól és persze magadtól veszed el az időt.

Egyszerűen csak mondj nemet, az egészséged miatt is!

Egy olyan világban, ahol az elektronikus ketyerék miatt sosincs olyan, hogy nem vagyunk elérhetőek, evidens, hogy a kollégák elvárják, hogy szinte azonnal válaszoljunk minden, e-mailben felmerülő kérdésre, de fontos lenne, hogy velük is megértesd, hogy van ám élet a munkahely falain kívül is. Különben is, a túlzásba vitt munka fokozza a stresszt és hatására megjelenhetnek a depresszió tünetei, ezen kívül testtartási problémákat is okozhat, például súlyos gerincferdülést, ami krónikus hátfájásban nyilvánulhat meg.

Az ingázás krízise

Sokunknak már maga a munkába való utazás is stresszes, hiszen nem biztos, hogy mindenki az iroda tőszomszédságában lakik. Többen ezt a napi 1-2 órás utazást is megpróbálják munkával tölteni, a laptopon vagy éppen az okostelefonon dolgoznak, de ez szintén testtartásbeli problémákat okozhat a görnyedés miatt, és hatásra otthon sem fogsz tudni relaxálni. A hazafele úton olvass egy klassz regényt, a kedvenc magazinodat, vagy egyszerűen hunyd le a szemed és hallgass zenét, a lényeg, hogy az agyad már ekkor kapcsoljon ki a napi mókuskerékből.

Száműzd a pittyegést!

Nem mindig elég, ha az este során figyelmen kívül hagyod a munkahelyi e-maileket – az apró pittyegés jelzi, hogy egy újabb „életbevágóan fontos” üzenet érkezett, amit kizárt dolog, hogy ne olvass el. Amíg a családoddal, vagy a barátaiddal vagy, ezeket az eszközöket hagyd egy másik szobában, így megszüntetheted az ebből fakadó zavaró tényezőket, vagy pedig egy bizonyos időtartamra kapcsold ki a telefonodat és érezd igazán jól magad!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X