Főoldal > PSZICHÉ > Melyik dühtípusba tartozol? Így kezeld!

Melyik dühtípusba tartozol? Így kezeld!

dühfeszültség
0

Írta: and

Képzeld el a következő szituációt: A pároddal nagyon összekaptok valamin. Könnyek között h&iacute

Képzeld el a következő szituációt: A pároddal nagyon összekaptok valamin. Könnyek között hívod fel a húgodat, aki ellát tanácsokkal, és megígéri, hogy senkinek nem szól egy szót sem a dologról. Egy héttel később a családi vacsin anyukád neked szegezi a kérdést: „Min is vitáztatok annyira a múlt héten?” Mit teszel?

A. Felpattansz az asztaltól, kihívod a tesódat a konyhába, és emelt hangon közlöd vele, hogy elveszítette a bizalmadat, és várhatja, hogy legközelebb hozzá fordulj a fájdalmaddal. Addig gyötröd, amíg könnyekben tör ki.

B. Összeszorítod a fogad, és kerülöd a húgod tekintetét az este további részében. Amikor később megkérdi, mi bajod, azt feleled, semmi, viszont az elkövetkezendő pár hétben nem veszed fel a telefont, amikor hív.

C. Gombóccal a torkodban ülöd végig a vacsorát, de egy szót se szólsz a tesódnak arról, mi bánt, inkább magadban őrlődsz. De a továbbiakban nem őt hívod fel, ha ki akarod önteni a szíved.

D. Arra az estére kitörlöd a fejedből a problémát, de másnap meghívod a húgodat egy kávéra. Higgadtan elmondod neki, mennyire bánt, amit tett, és hogy sokat kell tennie azért, hogy újra bízz benne.

duh2.jpg ()Ha a válaszod „A”, a REAGENS típusba tartozol

Gyorsan felkapod a vizet, ezért gyakran vagy igazságtalan. A tanácsunk: várj! Ha tudod, hogy valószínűleg megbánod majd, ha bántóan kirohansz a másik ellen, inkább menj ki a helyiségből néhány percre, lélegezz mélyeket, és csillapodj le. Fontos az is, hogy ne vádaskodj: ne a másik személyt bíráld, hanem azt, amit tett. Mondd a húgodnak, hogy „nagyon fáj, hogy kiteregetted a személyes problémáimat, amiket csak neked mondtam el”. Jót tehet neked a jóga és a meditációs gyakorlatok, amik segítenek, hogy megtanuld kezelni az indulataidat.

Ha a válaszod „B”, a PASSZÍV-AGRESSZÍV típusba tartozol

A passzív-agresszív viselkedés azért veszélyes, mert azon túl, hogy nem vagy őszinte – hiszen csak messziről, biztonságos távolból forrongsz -, saját magadnak is komoly károkat okozhatsz. A tanácsunk: nézz szembe a dühöddel! Fontos tudatosítanod, hogy nem baj, ha dühös vagy valakire. Aztán tedd fel a kérdést: örülnék, ha valaki úgy viselkedne velem, ahogy én most a másikkal? Ugye, hogy nem! A leglényegesebb azonban, hogy kommunikálj azzal, aki bántott, először akár csak a tükör előtt, mintha valóban ott lenne, azután élőben is.

Ha a válaszod „C”, az ELKERÜLŐ típusba tartozol

Úgy tenni, mintha minden rendben lenne, amikor nincs, fizikailag és lelkileg egyaránt egészségtelen. Az elkerülő típusú emberek félnek a világ reakciójától, nem merik vállalni a véleményüket vagy a sérelmüket, annyira tartanak attól, hogy rossz megvilágításba kerülnek. A tanácsunk: ismerd fel, hogy dühös vagy! Igen, amit érzel, az nem jogtalan, tehát nézz szembe a félelmeiddel. Képzeld el, mi történik, ha megmondod valakinek a véleményed. Semmi különös. Ha viszont hagyod, hogy a düh csendben felemésszen, sok problémád lehet belőle.

Ha a válaszod „D”, az EGYENES típusba tartozol

Ez a legideálisabb konfliktuskezelési típus. Ha felhúznak, kivárod, míg lecsillapodsz, aztán őszintén elmondod, mivel és hogyan bántottak meg. Csak így tovább! Viszont veled is előfordulhat, hogy bizonyos szituációkat túl- vagy alulreagálsz; fontos, hogy tudd, milyen ember az, akivel konfliktusba kerültél. Nem kell mindig mindent kimondani, néha – például egy olyan valakivel szemben, aki minden apróság miatt robban – jobb, ha békén hagyod a dolgot.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X