Főoldal > PSZICHÉ > A barna szeműek a legmegbízhatóbbak?

A barna szeműek a legmegbízhatóbbak?

barnaszem
0

Írta:

Legalábbis ezt mutatja egy tanulmány eredménye, amelynek keretében 250 résztvevőt kértek meg, hogy mondjanak

Legalábbis ezt mutatja egy tanulmány eredménye, amelynek keretében 250 résztvevőt kértek meg, hogy mondjanak véleményt 80 fiú és lány arcképéről szemszínük és arcformájuk alapján. A kutatók szerint azonban ennek oka elsősorban nem a szem színe, hanem a barna szeműekre jellemző arckarakter.

Összességében a barna szeműeket jóval megbízhatóbbaknak ítélték meg a kék szeműeknél, valamint a lányokat a fiúknál. Emellett a vonzó külsejű arcokat is általában megbízhatóbbnak ítélték.

A vizsgálatban résztvevő barna szemű nők pedig a kék szeműeket kevésbé tartották megbízhatónak, mint a zöld vagy barna szemű nőtársaikat. Ezt követően megváltoztatták a képen bemutatottak szemszínét, hogy megnézzék elméletük megállja-e a helyét, miszerint a szemszín határozza meg, hogy kit ítélnek az emberek megbízhatónak és kit nem.

A férfi résztvevők esetében a szemszín-csere nem okozott változást az arcok megítélésében, ami arra utal, hogy a barna szemmel rendelkező arcok őszinteséget sugároznak.

A fényképeken található barna szemű férfiaknak nagyobb volt a szemük és az orruk, valamint az álluk. A szakemberek szerint ez lehet az egyik oka a megítélésbeli különbségben, mert a kisebb arcvonásokat a nők kevésbé tartják férfiasnak, és így kevésbé megbízhatónak – írja a Daily Mail.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X