Főoldal > PSZICHÉ > Lelkierő, gyere elő! Tanácsok, ha az energiaszinted a padlón van

Lelkierő, gyere elő! Tanácsok, ha az energiaszinted a padlón van

energialelkiönbizalom
0

Írta:

Önbizalomhiány? Próbálj ki valami újat! Túl béna vagyok ehhez. Úgysem fog sikerülni. Nincs

Önbizalomhiány? Próbálj ki valami újat!

Túl béna vagyok ehhez. Úgysem fog sikerülni. Nincs semmi esélyem… Ismerős mondatok? Ha ezeket mantrázod, már el is pazaroltad a lelki energiáidat! Ne aggodalmaskodj, láss reálisan! Kizárt, hogy az élet legtöbb területén ügyetlen legyél!

Maxima-tipp: Próbálj ki valami olyasmit, amit eddig azért nem tettél meg, mert attól paráztál, hogy nem fog sikerülni! Ez lehet bármilyen apróság: például ügyesen beparkolni két autó közé, egyedül összeütni egy extra vacsit, megszólalni angolul, vagy kipróbálni a falmászást. Készülj, hogy eleinte furán érzed majd magad, mivel kívül kerülsz a kényelmi zónádon. De örülj ennek az érzésnek, mert ez azt jelenti, hogy valami újat tanulsz és tapasztalsz! Ráadásul, ha a próbálkozásaid sikerrel járnak – az autód megússza karcolás nélkül, és a vacsora is isteni lesz –, máris növekszik a saját magadba vetett hited. Na és mi van, ha a siker elmarad? Akkor se add fel! Próbálkozz kitartóan újra és újra: előbb-utóbb sikerülni fog.

Rossz időbeosztás? Szabadidőt a naptárba!

Oké, hogy vannak húzós időszakok, amikor kicsúszol egy-egy határidőből, elfelejtesz válaszolni néhány fontos e-mailre, késel egy randiról, vagy nem jut elég időd magadra. Ám ha ez nálad nemcsak néha van így, hanem rendszeresen, akkor a „késésben vagyok” folyamatos érzése lelkileg totálisan kimeríthet. 

Maxima-tipp: A napi rutin során kerüld az időfecsérlő tevékenységeket – például a maratoni szörfölést a neten, a hosszas ebédszünetet. Viszonyulj tudatosan az idődhöz: csoportosítsd a feladataidat okosan, légy szigorú magaddal, és ahol lehet, kérj segítséget! Ne feledd: nemet is lehet mondani, ha úgy érzed, teljesen el vagy havazva, vagy egy programhoz egyáltalán nincs kedved. Fontos, hogy a lazulásra szánt időn se spórolj! Hiszen a tényleges pihenésen túl a lelki energiaraktáraidat is ilyenkor tudod igazán feltankolni.

cel2.jpg ()Semmi sem elég jó? Kevesebb bulvárt!

Ha mindig azt csekkolod, hogy ki töltött fel új fotókat a Facebookra, vagy új szerkója van-e a kolléganődnek, és abból is folyamatosan képben vagy, mi újság a kedvenc celebeddel, ne lepődj meg, ha egyre irigyebb leszel a világra és elégedetlenebb magaddal. Ez pedig totális mélypontra küldi a lelki energiatartalékaidat.

Maxima-tipp: Törődj bele, hogy mindig lesz olyan, aki valamiben jobb nálad, vagy akivel érdekesebb dolgok történnek. De tuti olyat is találsz, akinek rosszabb, mint neked – pont emiatt felesleges folyton ezt kutatnod. Ha szeretnél megszabadulni az állandó méricskéléstől, szoktasd le magad egy drasztikus, de hatásos módszerrel! Amikor észreveszed, hogy már megint hasonlítgatsz: „büntetésből” végezz el néhány guggolást vagy felülést. Ebből csak jól jöhetsz ki: vagy leszoksz a felesleges összehasonlítgatásokról, vagy jobb nő leszel. De az is jó, ha kevesebb sztárpletykát olvasol. Miért mérnéd azok életét a sajátodhoz, akiken egy egész csapat dolgozik, hogy mindig trendik legyen?

A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Maxima magazinban!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X