Főoldal > PSZICHÉ > Stressz stop kalauz

Stressz stop kalauz

nyaraláspihenésstressz
0

Írta: and

Ne engedd, hogy “felfaljanak” a teendőid! Tanulj meg nemet mondani. Ha csökkennek az előtted tornyosuló feladatok, csö

Ne engedd, hogy “felfaljanak” a teendőid! Tanulj meg nemet mondani. Ha csökkennek az előtted tornyosuló feladatok, csökken az ezek miatt rád nehezedő nyomás, a stressz is – mondja Robert Mack, életmód edző, a Boldogság belülről áramlik szerzője. Hogyan lazulj el gyorsan és hatékonyan? Most kiderül.

Tervezz igazi nyaralást!

Tulajdonképpen az sem nagyon számít, hogy hová mész, Tahitire vagy csak a városi uszodába. A lényeg az, hogy hagyd magad mögött a mindennapokat és azok gondját, baját. Meglátod, legalább négy-öt nap teljes kikapcsolódás drámaian csökkenti majd a stressz szintedet. Természetesen, ha az otthonmaradást kell választanod és van gyereked, akkor őt küldd táborba vagy a nagymamához vakációzni, hogy valóban ki tudj kapcsolódni. „Ezzel ugyanis lehetővé válik, hogy a benned szunnyadó kreativitás és inspiráció a felszínre törjön, ami szebbé varázsolja életed” – mondja Mack. 

Kapcsold ki az agyad!

Ahelyett, hogy úgy tekintenél az előtted álló napra és az aznap elvégzendők listájára, mint amikkel minél hamarabb végezned kell, tanuld meg beütemezni minden napodat, így elkerülheted a túlpörgést. Biztosíts magad számára például ebéd után csupán 10 perc nyugalmat, akár csak azzal, hogy ülsz egy padon és bámulod az embereket, vagy kinyitod az irodád ablakát és zenét hallgatsz. Csak csinálj valami kellemeset, ami segít megállítani egy pillanatra az időt és kiránt a stresszes üzemmódból – javasolja Mack.

stressz2.jpg ()Helyezd előtérbe a jó dolgokat

Ahhoz, hogy kevésbé kiégettnek érezd magad, csinálj kicsit többet azokból a dolgokból, amiket szeretsz és egy parányival kevesebbet a “rabszolgamunkából”. Próbáld ki a következőt: egyszer egy héten engedd meg magadnak azt a luxust, hogy elhanyagolsz egy vagy két házimunkát, amelyek nem feltétlenül szükségesek, mint például a vasalás, ugyanakkor tölts kétszer annyi időt egy-két olyan tevékenységgel, melyekkel nem tudsz betelni, mint például a kertészkedés, vagy egy kellemes vacsora utáni séta.

Tarts SOS szünetet

Ha túlterheltnek érzed magad az eléd tornyosuló feladatok miatt, ne habozz relaxálni és jó mélyeket lélegezni legalább öt percen át! Meglátod ez a kis lélegzetvételnyi idő nem csökkenteni, hanem pont ellenkezőleg, fokozni fogja a hatékonyságodat. Ha a kiborulás szélén állsz, képtelen vagy megfelelően összpontosítani a feladatokra sem. Ugyanakkor, ha stresszmentes vagy, nem érzed görcsösen, hogy teljesítened kell. Ha te megtanulsz ilyen helyzetekben kiengedni, meglátod, hamar visszanyered nyugalmad, és boldogabbnak érzed majd magad, ami viszont segít abban, hogy újra hatékonyabban végezd a feladataidat – vélekedik Mack.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X