Főoldal > PSZICHÉ > Csönd legyen! – Állítsd le a belső kritikusod

Csönd legyen! – Állítsd le a belső kritikusod

kritikuslélekprobléma
0

Írta: and

Böjtölj és méregteleníts okosan és hatékonyan! A problémadoboz Ha elrontottál egy prezent&

Böjtölj és méregteleníts okosan és hatékonyan!

A problémadoboz

Ha elrontottál egy prezentációt vagy rosszul szóltál valakihez, ahelyett, hogy azt mondanád: „elszúrtam, totális csődtömeg vagyok”, inkább képzelj el egy apró dobozkát, amibe az összes ilyen negatív gondolat belefér. Gondolatban nyisd ki, tedd bele ezeket a gondolatokat, és jó erősen kösd át egy masnival. Így ni, szóval hogy is néz ki a helyzet a borongós aspektusok nélkül? Ugye sokkal jobban?

A lehetőség-gondolkodás

Veled is előfordul, hogy amikor elöntenek a negatív érzelmek, hiába próbálod magadra erőltetni a sokat hangoztatott pozitív gondolkodást, csak még rosszabbul érzed magad? Ne aggódj, ez teljesen normális, ezért is ajánlunk mi valami egészen mást. Koncentrálj a lehetőségekre! Ha mondjuk ducinak látod magad, ne azt mondd: „egy dagadt tehén vagyok”, inkább ezt: „van rajtam 5 kiló fölösleg, de egy hónapon belül leadom”. A tények és a lehetőségek kombinációja varázsütésre megnyugtat majd!

kritikus2.jpg ()Az ítélet: nem bűnös

Ha reggel a tükörbe pillantva több ezer apró ráncot számolsz meg magadon, ahelyett, hogy kijelentenéd, végleg megöregedtél, gondolkodj el: nehéz heted volt, igaz? Sokat bosszantottak, esetleg meg is bántottak? Talán ezért van, hogy picit nyúzottabb vagy a szokásosnál, és egy kiadós pihenés valószínűleg segít majd. Tudatosítsd magadban, hogy nem mindig te vagy az oka, ha rossz történik veled!

Sose mondd, hogy soha

Akárhányszor problémába ütközöl, az első gondolatod, hogy neked sose sikerül semmi? Hm, akkor  légy őszinte: ez valóban így van? Vagy csak most vagy egy kicsit rosszabb passzban, de egyébként  rengeteg olyasmi van az életedben, amire méltán lehetsz büszke, és ezeket mind a magad erejéből érted el? Na, ugye.

Kérdezd a legjobb barátnődet

Az egyik legtutibb tipp, hogy betapaszd a gonosz kis belső kritikus száját, az, hogy végiggondolod, mit mondana most a legjobb barátnőd. Ha igazi barát, akkor valószínűleg felhívná a figyelmedet az erényeidre, rávilágítana, hogy a lehangoltságod csak pillanatnyi, egy nap alatt kialszod, és mindenekelőtt biztosítana arról, mennyire fontos és értékes vagy. És ha már a legjobb barátnőd, miért ne hinnéd el, hogy igaza van?

Nevezd el a félelmedet

…pontosabban őt, azt a bizonyos undok hangocskát ott belül. Adj neki valami vicces nevet, mondjuk Grincs vagy Pufi, így ha megint megszólal, az fog eszedbe jutni: „na, már megint a Grincs jártatja a száját”. Azzal, hogy nevetségessé teszed a félelmedet, egyúttal elveszed az erejét is.

Ne tartsd magadban

A szégyen is csak addig tud dolgozni, ameddig titokban tartod. Amikor megint kedved támad egy kicsit ostorozni magad, kapd elő a telefonod, hívd föl a szerelmedet vagy az egyik barátodat, és oszd meg vele a kétségeidet. Ahogy már az imént is említettük, ha ki tudod nevetni a problémát, meg is gyengíted, és együtt nevetni mindig könnyebb, mint egyedül.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X