Pedig, ha odafigyaelsz a táplálkozásra, megelőzheted a bajt, csak hívd segítségül a hagyma erejé
Pedig, ha odafigyaelsz a táplálkozásra, megelőzheted a bajt, csak hívd segítségül a hagyma erejét is. Nem véletlen, hogy ezt a liliomfélék családjába tartozó, legkevésbé csípős fajta hagymát már az ókori egyiptomiak is inkább az íze miatt termeszették, mint szépsége miatt. Az ínyencek tudják, hogy a fehér szára és gyengébb levelei a legfinomabb részei a növénynek, melyet zsengén, nyersen is bátran rágcsálhatunk, hiszen könnyen emészthető és tele van C-vitaminnal.
Az egészség elixírje
Ráadásul gyógító hatású is, hiszen a póré kiváló immunrendszer-erősítő, gyulladás- és rákcsökkentő, emésztésserkentő hatású. A többi hagymafajtával szemben pedig nagy előnye az is, hogy a jellegzetes hagymaszagát adó kének benne fordulnak elő a legkisebb mértékben: ha ezt eszed, nem kell messzire elkerülnöd két napig a közösséget. Nyugodtan fogyaszthatod nyersen, nagyon apróra vágva, nem lesz rossz leheleted, viszont sok C- és B-vitaminhoz is hozzájutsz általa. (Persze, ha puffadásra hajlamos vagy és érzékeny a gyomrod a hagymára, akkor inkább ne próbálkozz vele.)
Mint fogyókúra kellék
A vöröshagymához hasonlóan a póréban is kevés a szénhidrát (100g csupán 25 kalóriát tartalmaz) és a zsír, ám ballasztanyagban igen gazdag. Márpedig ezeknek a rostoknak és a terményben lévő kéneknek köszönhetően a méregtelenítésben is jeleskedik. Alaposan megtisztítja a testet az anyagcsere-gyorsító és vízhajtó hatása miatt. És mivel a vércukorszintet is csökkenti, így a cukorbetegek is ehetik.
Egyszerű, de nagyszerű
Eheted nyersen, de fogyaszthatod például levesként is. A gőzőlgő, ínycsiklandó étel jobb kedvre derít, amit a póré B-vitaminja csak még jobban felerősít.
Póréhagymás krémleves
Hozzávalók:
2 szár póréhagyma
1 kisebb vöröshagyma
1 liter víz
1 evőkanál ételízesítő
5 dkg mascarpone sajt vagy 1 dl tejszín
ízlés szerint só, bors
kevés olívaolaj
Elkészítés:
Aprítsd fel a vöröshagymát, majd párold üvegesre az olívaolajon. A póréhagymát vágd karikákra, majd add hozzá és pároljd még 5 percig a vöröshagymával. Öntsd a vizet a hagymákra, és tedd bele az ételízesítőt. Forrald fel, majd keverd bele a mascarponét vagy a tejszínt. Ízesítsd sóval és borssal. Végül turmixold össze botmixerrel, hogy krémes állagú levest kapj. Tálalhatod is!