Főoldal > PSZICHÉ > Tavaszi fáradtság? Ugyan! Így győzd le!

Tavaszi fáradtság? Ugyan! Így győzd le!

betegségegészségfáradtságtavasz
0

Írta:

Felgyorsult életforma Bizonyára nem mondunk azzal újat, hogy már jó ideje felgyorsult körülöttü

Felgyorsult életforma

Bizonyára nem mondunk azzal újat, hogy már jó ideje felgyorsult körülöttünk a világ, amivel próbálunk lépést tartani: szoros határidők, munkahelyi, és otthoni feladatok mielőbbi megoldása, a kevés alvás, valamint a kikapcsolódás hiánya mind hozzájárul ahhoz, hogy az emberek nagy része frusztrált legyen. Persze a stressz az élet része, viszont míg a természet télen pihen, addig az emberek ugyanúgy robotolnak az év minden szakában (nem úgy, mint régen). Éppen ezért a szervezet a tavaszi napsugarak hatására képtelen feltöltődni, sőt, nagyfokú fáradtság lesz úrrá rajta, hiszen eddigre  az energia-  és vitaminraktárjai kimerülnek.

Tegyél a tavaszi fáradtság ellen

Természetesen mindenki kezében ott a megoldás kulcsa, csak használni kellene. Szerencsére több minden áll a rendelkezésünkre: legyen szó gyógynövényekről, mozgásról, vagy étkezésről, mind használ, feltéve, ha rendszeresen alkalmazod őket.

Irány a természet!

„Tavasszal az egyik legjobb kikapcsolódási forma a kirándulás, hiszen a napsütés, a friss levegő, valamint a rengeteg növény sok-sok energiával ajándékoz meg minket. Éppen ezért, ha van rá lehetőséged, hétvégente menj el túrázni, vagy biciklizni, és meglátod, mennyire fel fogsz tőle töltődni, ráadásul így az alvással sem lesz majd gond!”- mondja dr. Bérczy Judit.

Lassulj le egy kicsit!

Sokan nem képesek rá, ám nagyon is érdemes a hétköznapokon is időt szakítani a befelé fordulásra, hiszen mind a szervezetnek, mind a léleknek szüksége van visszavonulásra. Bármennyire is nagy a hajtás és sok a munka, lehetőleg minden nap iktass be egy kis jógázást, vagy meditációt – akár otthon , hogy kiszakadj a mókuskerékből!

Figyelj az étkezésre!

A téli időszakban a legtöbben nehezebb, zsírosabb ételeket fogyasztanak, aminek persze előbb-utóbb meg is lesz a böjtje. Ha nem akarsz lelassulni és egész nap ásítozni, akkor ideje odafigyelned arra, mit is eszel. A legjobb, ha előtérbe helyezed a vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket – akár kúraszerűen , a friss tavaszi medvehagyma levelet, valamint a magokat és a csírákat, hiszen ezek mind feltöltik a kimerült energiaraktárokat. Továbbá a friss gyermekláncfűlevél tavaszi első hajtásai, melyek szintén remek májregenerálást segítők (persze, csak ha biztonságos helyen szedjük – nem az út széléről, és  fontos, hogy ne legyen szennyezett annak a területnek a talaja).

tavasz2.jpg ()Végül igyekezz, hogy lehetőleg otthon, saját magad készítsd el az ételeidet, és kerüld a tartósítószerek és ízfokozók bevitelét.

Persze, az étkezés mellett a folyadékfogyasztásra is ügyelni kell, hiszen a szervezet annál jobban működik, minél inkább hidratálva van. Éppen ezért próbálj meg egy nap 2-2,5 liter vizet meginni, és ha plusz energiára van szükséged, akkor segítségül hívhatod a gyógynövények erejét is (pl. gyömbér, gingko biloba, citromfű).

Betegséget is jelezhet

Amennyiben a fáradtság elhúzódik és a közérzeted sem javul, akkor érdemes szakemberhez fordulni, mert lehet, hogy betegség áll a probléma hátterében. A pajzsmirigy alulműködés, a cukorbetegség, a vérszegénység, valamint több hormonális zavar is járhat kimerültséggel, így ilyen esetben mindenképp célszerű az orvosi kivizsgálás!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X