Főoldal > SZÉPSÉG > Anyajegy-veszélyek: figyelj oda rájuk!

Anyajegy-veszélyek: figyelj oda rájuk!

anyajegybőrgyógyászbőrrákdermatoszkópiaönvizsgálat
0

Írta: and

A nap erős rizikófaktor Az utóbbi évtizedekben a bőrrák előfordulása világszerte drámai méreteket öltött – ez a leggyakoribb rákféleség, mely az összes rosszindulatú daganat mintegy 40%-át képezi. „Legveszélyesebb típusa a melanoma, mely festéksejtekből indul ki és áttétképzésre hajlamos. Kialakulásának esélyeit jelentősen megnöveli az UV sugárzás, a túlzásba vitt napozás, valamint a súlyos napégések” – mondja […]

A nap erős rizikófaktor

Az utóbbi évtizedekben a bőrrák előfordulása világszerte drámai méreteket öltött – ez a leggyakoribb rákféleség, mely az összes rosszindulatú daganat mintegy 40%-át képezi.
„Legveszélyesebb típusa a melanoma, mely festéksejtekből indul ki és áttétképzésre hajlamos. Kialakulásának esélyeit jelentősen megnöveli az UV sugárzás, a túlzásba vitt napozás, valamint a súlyos napégések” – mondja Dr. Svajda Bernadett, bőrgyógyász.

Az anyajegyek rosszindulatúvá válását a tavaszi, nyári napfény indíthatja el, ám rosszindulatú elfajulása általában több éves folyamat. A maradandó szeplők, az ún. lentigok a korábbi napégések nyomai – jellegzetes megjelenési helyük a hát felső része, a váll valamint a dekoltázs területe. A napfény, az UV fény, és a szolárium leégés nélkül is kiválthatja az anyajegyek, pigmentfoltok elszaporodását.

Végezz alapos önvizsgálatot!

Mind az anyajegyek, mind a pigmentfoltok képződése örökletes és hormonális hatások által befolyásolt, ám ezek gyakran terhesség vagy hormonkezelés alatt képződnek, mely következtében az anyajegyek színe, alakja, mérete is megváltozhat. „Ezért kiemelten fontos – tájékoztat szakértőnk – anyajegyeinkre fokozottabban figyelnünk a várandósság alatt, és gyakrabban felkeresnünk a bőrgyógyászt, anyajegyszűrés céljából.”

A rosszindulatú bőrelváltozás véleményezése a szakorvos feladata, ám tested rendszeres ellenőrzésével korai stádiumban megelőzhető, ill. felismerhető a gyanús anyajegy.
Rosszindulatúságra utalhat, ha az anyajegy sérülés nélkül, spontán vérzik, aszimmetrikusan megváltozik a színe és benne fekete, opálos szín jelenik meg.

anyajegycikk.jpg ()Wellness Cafe tipp: Tekintsd át havonta az összes anyajegyedet (a rejtett testtájakon lévőket is) egy tükör segítségével, és figyeld meg, hogy változik-e méretük, alakjuk, színük vagy felszínük. Bármilyen eltérést tapasztalsz, fordulj azonnal szakemberhez!

Járj rendszeresen anyajegyszűrésre!

A rákszűrést a bőrgyógyász végzi egy dermatoszkópnak nevezett eszközzel, mely amellett, hogy nagyítóként funkciónál, a bőr mélyebb rétegeibe is betekintést enged. Tapasztalt vizsgáló kezében 90-95%-os pontosságú diagnózist tesz lehetővé annak megítélésére, hogy egy bőrkinövés jó- vagy rosszindulatú.

A vizsgálat fájdalommentes, melynek keretében az összes anyajegy megvizsgálásra kerül, és amennyiben szükséges, a szabálytalannak ítélt anyajegyek digitális rögzítése is megtörténik. „Ideális esetben békés anyajegyeket találunk, és évenkénti kontrollra kérjük vissza a pácienst, kevésbé szerencsés esetben a gyanúsnak ítélt anyajegy eltávolítását javasoljuk” – fűzi hozzá szakértőnk.

A digitális dermatoszkópia előnye, hogy a felnagyított képek tárolására is lehetőség nyílik, így a kontrollvizsgálat során az anyajegyek változása objektíven megítélhető, apró, szabad szemmel nem látható változás is detektálható, ezáltal pedig megelőzhető a rosszindulatú elfajulás.

Dr. Svajda Bernadett általában évenkénti szűrést javasol, ám lehetnek ez alól egyedi kivételek is, például, ha valakinél olyan anyajegyet távolítottak el korábban, melyben szövettanilag már rákmegelőző állapot igazolódott, ill. ha az illetőnek100-nál több anyajegye van.

Kerüld el a bajt!

A melanoma megelőzésében legfontosabb, hogy időben diagnosztizálhatók és eltávolíthatók legyenek azon anyajegyek, melyek a későbbiek során rosszindulatúvá fajulhatnak. A prevenció érdekében már tavasszal kezdj el használni magas, 50 faktoros napfényvédőket, nyáron napi rendszerességgel! Síeléskor se feledkezz meg az arcvédelemről, hiszen a hó felerősíti az UV sugárzást.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: www.borrak.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X