Főoldal > SZÉPSÉG > Védd a bőröd, hogy tündökölhess!

Védd a bőröd, hogy tündökölhess!

arctisztításbőrápolásfényvédelemtestmozgás
0

Írta: and

Használj napfényvédőt! A leggyorsabb megoldás, ha minél előbb ráncokat szeretnél birtokolni, hogy elodázod a napfényvédő készítmények használatát. Ha mégsem ez a célod, soha ne felejtd el bekenni az arcod és a fedetlen testrészeidet védőkrémmel, ugyanis, lehet akármennyire is becsapós az idő, a napsugarak bizony, dolgoznak. Tedd le a cigit! Sajnos kedvenc káros szenvedélyünk nemcsak a […]

Használj napfényvédőt!

A leggyorsabb megoldás, ha minél előbb ráncokat szeretnél birtokolni, hogy elodázod a napfényvédő készítmények használatát. Ha mégsem ez a célod, soha ne felejtd el bekenni az arcod és a fedetlen testrészeidet védőkrémmel, ugyanis, lehet akármennyire is becsapós az idő, a napsugarak bizony, dolgoznak.

Tedd le a cigit!

Sajnos kedvenc káros szenvedélyünk nemcsak a tüdőnket és a fogunkat rombolja, hanem egy idő után egyre több és mélyebb ráncot is rajzol az arcunkra, így már huszonévesen elérheted, hogy egy bő negyvenesnek nézz ki. Mielőtt ez bekövetkezne, tedd le a cigit, ha másért nem, a bőröd egészsége miatt.

arc2.jpg ()
Fogyassz kevesebb alkoholt!

Nem azt mondjuk, hogy legyél teljesen absztinens, hiszen egy baráti összejövetelen lecsúszhat egy-két pohárral, de, ha túlzásba viszed a partizást és a vele járó alkoholfogyasztást, azt a bőröd is megsínyli. A nagy mennyiségű alkohol ugyanis megnehezíti a bőr vérellátását.

Használj megfelelő arckrémet!

Hiába kened becsülettel az arcod krémekkel, ha nem a bőrtípusodnak megfelelő készítményt használod, csak ártasz vele.

–    Zsíros bőr: 
Használj szalicilsavat tartalmazó tisztítót, és olajmentes krémet!

–    Érzékeny bőr:
Használj tejes állagú arctisztítót és illatanyag-mentes krémet, mely nem irritálja a bőröd.

–    Kombinált bőr:
Használj hab állagú tisztítót az olajos részre, a száraz részre viszont érdemes olajosabb készítményt alkalmaznod.

–    Száraz bőr:
Szappanmentes, krémes tisztító, és olajosabb krém használata javasolt.

Ne felejtsd el a nyakadat és a dekoltázsod!

A bőrápolás nemcsak az arcodra korlátozódik. A nyak és a dekoltázs ápolás legalább olyan fontos, mint az arcodé, hiszen ugyanannyira ki vannak téve a nap és időjárás viszontagságainak, csak a legtöbben megfeledkezünk erről.

Figyeld az anyajegyeket!

Egy összehasonlítás alapján 2004-ben 50 százalékkal több volt a 15-39 éves, bőrrákos nők száma, mint 30 évvel ezelőtt. A konklúzió: ne bagatellizáld el az anyajegyeidet. Ha azt veszed észre, hogy valami változást történt rajtuk, fáj, megnövekedtek, vagy újabbak jelentkek meg, irány a bőrgyógyász. És legalább havonta egyszer vizsgáld át magad alaposan!

Tisztítsd a sminkkészleted!

Sminkelésnél fontos arra figyelni, hogy a kellékek is tiszták legyenek. Púderezésnél, szemfestésnél például a pamacsot tisztítsd meg használat után, mivel következő alkalommal szép kis baktériumtenyészetet vihetsz fel az arcodra.

Ne vidd túlzásba!

Különösen a zsíros bőrűek hajlamosak arra, hogy túltisztítsák a bőrüket, ám az állandó tisztítók és hámlasztók használata pont az ellenkezőjét válthatja ki. A bőr még több olajat termel, ráadásul több baktérium is elszaporodhat a bőrödön.

Feküdj le időben!

Ha sokat éjszakázol, azt a bőröd is megsínyli. A bőr ugyanis így hajlamosabb lesz a pattanásokra, ekcémára, pikkelysömörre. Ha nem kellő időben fekszel le, és nem alszod ki magad, a bőröd vérellátása sem lesz megfelelő, mely által halovánnyá és sárgává válhat.

bor3.jpg ()Mindig mosd le a sminket!

Hajlamosak vagyunk abba a hibába esni, hogy az esti sminklemosást ellébecoljuk, és sminkestől fekszünk le. Ez pedig igazi Kánaán a baktériumok számára, így ne csodálkozz, hogy reggel egy-két jól megtermett pattanással ébredsz. Bármilyen fáradt is vagy, azt esti arctisztítást sose feledd el.

Ápold a szemed!

A mell és a nyak mellett a szemkörnyéki területet is ápolni kell, melyről szintén hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Az arcra használt krém sokszor nem megfelelő a szem környékére, hiszen ott jóval vékonyabb a bőr, ezért használj speciális szemkrémet.

Eddz rendszeresen!

A krémek mellett a testmozgást se felejtsd el, hiszen egy kiadós edzés jelentősen megnöveli bőröd vérellátását, mely által ruganyosabb, és egészségesebb lesz. Különösen jó ez, mikor stresszes vagy, és megemelkedik szervezetedben a kortizol hormon, mely hajlamosít a pattanásokra. Ilyenkor egy edzéssel kivédheted a dolgot. Fontos, hogy mozgás után mindig alaposan tisztítsd meg izzadt arcod!

Óvatosan a napozással!

Szép dolog a napbarnítottság, de különösen nyáron az UV-sugarak megnehezítik a dolgunkat, ugyanis nemcsak gyorsan leéghetünk, és öregít, de jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát is. Főleg, ha nem megfelelően védekezünk. Használj minimum 30 faktoros krémet, és legalább 2 óránként kend újra magad. És felejtsd el a napozóágyat, mely a bőrödre visszaveri a káros sugarakat.

Ne vidd túlzásba!

Természetesen túlzásba sem kell vinni az arctisztítást és a krémezést. Ugyanis, ha állandóan kenegeted magad a megszokott termékeiddel, akkor akár az ellenkezőjét érheted el a dolognak. A bőröd érzékenyebb lesz, és hajlamosabb a pattanásokra és egyéb bőrirritációkra.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X