Főoldal > SZÉPSÉG > Zöldülő divat – varázsolj a régi ruháidból trendi újat!

Zöldülő divat – varázsolj a régi ruháidból trendi újat!

divathulladékkörnyezetvédelemkukaruhatrendújrahasznosított
0

Írta: and

Íme, néhány tipp, hogyan faraghatsz le az irdatlan mennyiségű hulladékból úgy, hogy közben még trendi is maradj! A zöld szemlélet a ruházkodás terén ma távolról sem jelent patchworkös hippi ruhákat. Szerencsére egyre több céget és divattervezőt foglalkoztat a kérdés, hogyan lehetünk egyszerre divatosak és környezettudatosak. Vess egy pillantást ezekre az ígéretes kezdeményezésekre! Tudatos kollekciók Számos […]

Íme, néhány tipp, hogyan faraghatsz le az irdatlan mennyiségű hulladékból úgy, hogy közben még trendi is maradj!

A zöld szemlélet a ruházkodás terén ma távolról sem jelent patchworkös hippi ruhákat. Szerencsére egyre több céget és divattervezőt foglalkoztat a kérdés, hogyan lehetünk egyszerre divatosak és környezettudatosak. Vess egy pillantást ezekre az ígéretes kezdeményezésekre!

Tudatos kollekciók

Számos márka rukkolt elő organikus pamutból készült, fair trade szellemben készült darabokkal. Talán meglepő, hogy a gyapot termesztés során használják fel a legtöbb permetezőszert, amivel ez az iparág a leginkább környezetszennyező tevékenységek egyik éllovasa.  A biopamutot előállító gazdaságokban ezzel szemben nem vegyszereznek, a növény védelméről természetes módon gondoskodnak. Elsősorban külföldön örvendenek nagy népszerűségnek a kizárólag organikus alapanyagokból dolgozó ruházati cégek, mint a People Tree, a Goodone vagy a U2 frontembere, Bono és felesége által alapított Edun. Ezeknél a vállalkozásoknál gyakran fair trade szellemben zajlik az egész gyártási folyamat, ügyelve a környezetvédelemre is. A legfőbb gyapottermelő országok gyakran a világ legszegényebbjei közé tartoznak, a nyomott árakkal dolgozó tömegtermelés pedig a megélhetéshez sem elegendő hasznot hagy a termelőknek, sőt, a gyermekmunka sem ritka.

zoldcikk1.jpg ()Az egyre trendibb zöld kollekciók sorába már olyan nagy cégek is beszálltak, mint a H&M, a C&A, a Jackpot, vagy a Marks&Spencer. A változás szele az olyan high-fashion luxus márkákat is elérte, mint a Lanvin vagy az Alberta Ferretti, ahol luxus biopamutból készült nyári ruhákat vásárolhatnak meg a divat rajongói. Sőt, a London Fashion Week-et követően kizárólag etikus márkák legújabb kreációi vonulnak fel. A www.greenloop.com oldalon számos érdekességet találhatsz a témában.

Gondold újra!

Környezetvédők szerint azonban a kukába kerülő anyagok mennyiségére is ráférne a csökkentés. A divat köreiben gyakran alkalmazott tevékenység, mely szerint a megmaradt, gazdára nem talált ruhák egyszerűen a szemétben landolnak, hatalmas felháborodást keltett. Néhány innovatívan gondolkodó ember azonban erre is talált megoldást: megszülettek az újrahasznosított anyagokból készült kollekciók. A boltok polcain újrahasznosított poliészterből készült kiegészítők, blúzok vagy éppen régi farmerekből varrt cipők jelentek meg.

Egy kis fantáziával te is kreálhatsz új darabokat a megunt holmikból. Ha nem túl jó a kézügyességed látogasd meg a varrónőd! A „nem szeretem” vagy előnytelen daraboknak sem kell a szemétben végeznie, a tengerentúlon egyre többen hódolnak a ruhacserélgetős buliknak. A recept egyszerű: hívd össze a barátnőket, mindenki hozza el a megunt holmijait, így könnyen meglehet, hogy kincset találtok a másik szekrényében. Ha végképp semmire nem mész egy ruhadarabbal, de még hordható állapotban van, akkor pedig irány a Vöröskereszt!

zoldcikk2.jpg ()A vintage diadala

A hollywoodi sztárokat elnézve észrevehetted, hogy mekkora trend a vintage ruha. Egyre gyakrabban jelennek meg az ’50-es, ’60-as évek kreációi a vörös szőnyegen. Nálunk az Ómama Antik és az Ómama Bizsujában találhatsz igazi gyöngyszemekre a múltból. Számos használtruha bolt forgalmaz olyan márkákat, melyek nem kaphatóak nálunk. Sőt, néhány üzletben, megunt darabjaidért cserébe választhatsz újat a kínálatból. Az Ebay a legjobb lelőhely az alig használt, jó állapotú, az eredetinél lényegesen olcsóbb márkás ruhákhoz, táskákhoz, kiegészítőkhöz. Így garantáltan nem fog szembe jönni veled az utcán új kedvenced.

Formásabb alak, lépésről lépésre!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X