Főoldal > SZÉPSÉG > Biztos tippek hajhullás ellen

Biztos tippek hajhullás ellen

hajhulláshajkorona
0

Írta: and

A nők leghatásosabb csábítási kelléke – a férfiak szerint – a dús, egészséges hajkorona. Nem hiába nyúlnak a gyengébbik nem képviselői mélyen a pénztárcájukba, ha fodrászatról van szó, hiszen tudják, az ápolt, rendezett frizura az egész megjelenést meghatározza. Ezért is olyan ijesztő, mikor hajmosáskor kezünkbe marad egy-egy tincs, de szerencsére a legtöbb esetben van rá […]

A nők leghatásosabb csábítási kelléke – a férfiak szerint – a dús, egészséges hajkorona. Nem hiába nyúlnak a gyengébbik nem képviselői mélyen a pénztárcájukba, ha fodrászatról van szó, hiszen tudják, az ápolt, rendezett frizura az egész megjelenést meghatározza. Ezért is olyan ijesztő, mikor hajmosáskor kezünkbe marad egy-egy tincs, de szerencsére a legtöbb esetben van rá megoldás!

Kóros hajhullás

Az, hogy egy-egy fésülködés, hajmosás alkalmával számunkra „rettentő” mennyiségű hajcsomót veszítünk el, teljesen normális. Attól függően, hogy kinek milyen dús, erős és egészséges a haja, több-kevesebb száltól szabadul meg a nap folyamán. Kórosnak attól kezdve mondható, mikortól lényegesen több tincs hullik ki, mint amennyi visszanő. Ekkor láthatóan megritkul a hajkoronánk. Kiváltó okainak nem árt utánanézni, hiszen az esetek többségében a folyamat lelassítható, vagy akár meg is szűntethető.

Mi áll a háttérben?

Időskori hajhullás: A hajhullás több okra is visszavezethető, mégis a legtöbben az idő előrehaladtával szembesülnek vele. Ekkor a hajszálak elvékonyodnak, és a szőrtüszők sorvadni kezdenek. Sajnos a folyamat gyorsasága mögött legtöbbször a genetika húzódik meg, tehát ha a szüleink, nagyszüleink korán kezdték elveszteni hajszálaikat, nagy valószínűséggel mi is hasonló sorsra jutunk. Ezt a folyamatot kikerülni nem, maximum lassítani tudjuk.

Stressz: Bizonyára tisztában vagy vele, testedre mennyire rombolóan hat a stressz és az idegesség. Ez sajnos a hajkoronád állapotára sincs kedvező hatással. Amennyiben összecsapnak a fejed fölött a hullámok, előfordulhat, hogy a normálisnál több szálat veszítesz el, viszont ha rendeződnek körülötted a dolgok, nagy valószínűséggel meg is szűnnek a panaszok.

hajhullas2.jpg ()Gyógyszerek: Van néhány olyan gyógyszer forgalomban, melyekre, az arra érzékenyek hajhullással reagálhatnak. Ilyenek például az antidepresszánsok, a koleszterinszint csökkentők, a fájdalomcsillapítók, de a legroncsolóbbak mégis a citotoxikus készítmények, amiket a kemoterápiánál szoktak használni. A hajhullás addig tart, míg ezeket a gyógyszereket szedjük, utána magától helyreáll a normális állapot.

Helytelen szépségápolás: Meglehet, nagyon is odavagy a kedvenc illatú samponodért, mégis könnyen elképzelhető, hogy épp ő a felelős a hajkoronád állapotáért. Amennyiben nemrég újfajta készítményt vásároltál, egy-két hétig szüneteltesd annak használatát, hogy kiderüljön, van-e köze a hajhullásodhoz.

Fokozd a vérkeringésed masszázzsal

Hajunk egészsége nagyban függ attól, mennyi tápanyagot, valamint oxigént tudnak felvenni a hagymák, ezért próbáld meg egy kis fejmasszázzsal fokozni a vérkeringésed. Hajmosáskor, vagy amikor van egy-két szabad perced, engedd ki a hajad és túrj bele, sőt, meg is húzhatsz óvatosan egy-két tincset. Körkörösen masszírozd az fejed tetejét, illetve pontmasszázzsal stimuláld az arcodon lévő idegvégződéseket (orrnyereg, halánték, járomcsont alatt). Nagyszerű érzés, ráadásul, a hajnövekedést is serkented ezzel.

Torma

A torma az egyik leghatásosabb elixír erre a célra, számtalan hajnövesztő fő alkotóeleme, ugyanis amellett, hogy fokozza a vérkeringést, a hajhagymák működését is aktivizálja magas kéntartalmának köszönhetően.

Dörzsöld be a hajad hajmosás előtt reszelt tormával, hagyd hatni egy keveset, majd a samponodhoz is keverj egy csipetnyit és úgy masszírozd be. Kimosni nem egyszerű, de ha még száradáskor is találsz a hajadban tormadarabkákat, azokat már könnyedén ki tudod fésülni belőle.

Lézerfésű

Amennyiben az otthoni praktikák hatástalannak bizonyulnak, még mindig van egy közkedvelt megoldás, ami nem más, mint a lézerfésű. Teljesen fájdalommentes, mivel nem termel hőt, ezért az idősödő korosztály kedvelt eljárásai közé tartozik. A lézer hatására felgyorsul a sejtosztódás, valamint energetizálódik az adott terület. Sérülések miatti hajvesztésre is kiváló, mivel amellett, hogy serkenti a hajnövekedést, tökéletes sebgyógyító és gyulladáscsökkentő is.

+ 5 jó tanács

– moss hajat csalánteával
– öblítsd le a hajad hideg-meleg vízzel
– ritkábban hordj lófarkat és szoros kontyokat
– kérd ki nőgyógyászod véleményét
– mellőzd a gyakori hajformázást


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X