Főoldal > SZÉPSÉG > Diétával a korpás és zsíros haj ellen

Diétával a korpás és zsíros haj ellen

hajkorpaszépségápolás
0

Írta: and

Mindenki egészséges, csillogó és dús hajkoronát szeretne. De akkor se kell kétségbe esned, ha

Mindenki egészséges, csillogó és dús hajkoronát szeretne. De akkor se kell kétségbe esned, ha hajad épp nincs a legjobb formában. A korpával és zsíros hajjal szinte majdnem minden nőnek meg kell küzdenie legalább egyszer élete során. Sokan csak hajápoló szerekkel vagy vitaminkapszulákkal próbálkoznak. Hajunk megromlott állapota azonban egészségügyi problémákat is tükrözhet, ezért a legjobb, ha életmódunkat és táplálkozásunkat is felülvizsgáljuk.

Korpa és gomba

A korpa a fejbőrtől elvált apró, elhalt hámsejtek tömege. A korpásodás természetes folyamat és normális esetben láthatatlan. Túlzott korpásodás esetén viszont a fejbőr mikrobiológiai egyensúlya felborul, a leválási folyamat a többszörösére gyorsul, így a hámsejtek összegyűlnek: megjelennek a szabad szemmel is látható, fehér korpák. A fejbőr túlzott korpásodását átmeneti esetben sokféle külső tényező is okozhatja. Ha azonban tartósan fennáll ez az állapot, akkor a legtöbb esetben a fejbőrön található gombák a bűnösök, amelyek a helytelen életmód, táplálkozás következtében könnyen elszaporodnak.

korpa2.jpg ()Tisztíts belülről!

A fejbőrön lévő gombák túlszaporodását csak szigorú diétával lehet megállítani és visszafordítani. Elsőként nem árt, ha kivizsgáltatod magad, mivel a korpásodás az emésztőrendszerben található Candida-gombák elszaporodását is jelezheti. Létezik egy speciális étrend, a Candida-diéta, amelyet orvosok fejlesztettek ki. Ez egy többfázisú diéta, amelynek lényege, hogy szervezetünktől megvonjuk a cukrokat és a nem összetett szénhidrátokat, mert ezekből táplálkoznak a gombák. Ha nem szeretnél rögtön egy hosszútávú diétába belefogni, akkor próbálkozz először egy alapos méregtelenítő-béltisztító kúrával. Gyorsíthatod a folyamatot, ha naponta pár csepp grépfrútmag-kivonatot és ezüstkolloid oldatot is fogyasztasz, mivel ezek természetes baktérium- és gombaölők.

Ha zsíros a hajad, …

Akkor biztosan sokféle praktikát kipróbáltál már a probléma orvoslására. Ha a különböző kímélő samponok, gyógynövényes öblítések és házi pakolások nem segítettek, figyelj oda jobban a táplálkozásodra. A zsírosodás legjobb ellenszere szintén egy alapos tisztítókúra, amely helyreállítja szervezeted tápanyag-egyensúlyát. De sokat segít az is, ha figyelsz a megfelelő vitamin- és ásványianyag bevitelre is. Az egészséges hajnak és fejbőrnek leginkább A-, B-, C-, E-vitaminra, illetve biotinra és fehérjére van szüksége. Figyelj azonban arra, hogy fehérjékből ne csak állati eredetűt fogyassz, mivel az hosszútávon korpásodáshoz vezet. A legjobb, ha hetente egyszer beiktatsz egy gyümölcsnapot, amikor csak friss gyümölcsöket, leveket, illetve ásványvizet fogyasztasz. Meglátod, hajad is hamarosan új erőre kap majd!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X