Főoldal > SZÉPSÉG > Tényleg káros a gél lakk?

Tényleg káros a gél lakk?

géllakkkörömkörömápoláslakkszépség
0

Írta: and

A gél lakk manapság talán a legkedveltebb, legnépszerűbb manikűr, hiszen hetekig élvezhetjük ápolt,

A gél lakk manapság talán a legkedveltebb, legnépszerűbb manikűr, hiszen hetekig élvezhetjük ápolt, csodaszép körmeinket. Tartóssága praktikus a rohanós hétköznapokon. Vigyázzunk azonban vele; ha rendszeresen használjuk, komoly egészségügyi problémáink is lehetnek.

Mi is az a gél lakk?

A gél lakk nagy előnye az, hogy nem kell építeni saját körmeinkre plusz anyagot, és semmiféle előkészületet nem igényel. Ugyanúgy, mint a körömlakkot, ecsettel kell felvinni, a különbség az, hogy nem levegőn, hanem UV fény alatt köt meg, és sokkal tartósabb lesz, mint a körömlakk.

Elgyengült körmök

A köröm elgyengülése az egyik ok, amiért nem ajánlott folyamatosan gél lakkot használnunk. Bőrgyógyászok vizsgálatai alapján bebizonyosodott, hogy hosszú távon hámlasztja, vékonyítja, törékennyé teszi a körmöket.

Öregíti a bőrt

Mivel a túlzásba vitt napozás és szolárium is öregíti, roncsolja a bőrt, készüljünk fel arra, hogy tartós gél lakkozás után körömágyunk, kézfejünk bőre ráncos lesz az UV fény miatt. Ugye te sem szeretnél idő előtt öreges, gyűrött kézfejet?

Rákkeltő?

A legnagyobb problémát azonban nem a ráncosodás jelenti. Egy tanulmány kimutatta, hogy ezeknek a lámpáknak az ultraviola sugárzás miatt karcinogén (rákkeltő) hatásuk van. A veszélyes kór akár már 2-4 év gyakori gél lakkozás után is jelentkezhet.

gellakk2.jpg ()

Miért?

A fényvédő nélküli napozás és szoláriumozás veszélyeit mindenki ismeri. Az azonban valószínűleg eszünkbe sem jut, hogy az az UV fény, ami ellen napvédő krémet használunk, manikűrözés közben védelem nélkül hatol bőrünkbe.

Mit tehetünk ellene?

A veszély azért nem olyan nagy, mint ahogy első hallásra tűnik. Ha nem túl gyakran, leginkább alkalmakra készíttetünk magunknak ilyen manikűrt, jóval kevesebb kockázatot rejt a dolog magában.

Extra tippek megelőzésre

•    Ha gél lakkozás előtt fényvédő krémmel bekenjük kezeinket, csökkenthetjük a rák kialakulásának esélyét.
•    Kérjük meg manikűrösünket, hogy ne reszeléssel távolítsa el a már fent lévő lakkot, hanem acetonnal. Igaz, hogy az aceton is szárítja, gyengíti a körmöket, de reszelő által még erősebb mechanikai hatás éri körmeinket.
•    Érdemes kúraként japán manikűrt kérnünk, mert a méhviasztartalmú kezelés erőssé, egészségessé és fényessé varázsolja körmeinket.
•    Az olíva- és mandulaolaj is valóságos csodaszer: kenjük be vele körömágyunkat, körmeinket legalább havonta egyszer, így természetes módon erősíthetjük meg azokat.
•    Körmeink, de hajunk és bőrünk számára is ugyanazok a vitaminok, ásványi anyagok fontosak: együnk minél több A-, E- és B-vitaminban gazdag ételt, de a vas, szelén és szilícium fogyasztásra is figyeljünk oda.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X