Főoldal > SZÉPSÉG > 8 ok, amiért állandóan pattanásos vagy

8 ok, amiért állandóan pattanásos vagy

arcarcbőrbőrápoláspattanásszépség
0

Írta:

Állandóan pattanásokkal van tele az arcod és fogalmad sincs mitől? Nem kell mindig nagy dolgokra gondolni: sokszor meglepően kis dolgok a felelősek a kiütésekért!

1. Koszosak a sminkecseteid

Nem kell minden egyes használat után sminklemosóval vagy meleg vízzel lemosnod őket, de pár hetente érdemes megtisztítani a sminkeléshez használt ecseteidet – különben kórokozók és baktériumok tömkelege fog éktelenkedni rajtuk, melyek pattanások és mitesszerek kialakulásához vezethetnek.

2. Örökölted őket

Az apukád sokáig szenvedett aknés bőrtől? Netán a testvéreid is tele vannak pattanásokkal? Egy 2002-es brit tanulmány szerint az aknés arcbőrt 81%-ban a genetika idézi elő, tehát nem sok mindent lehet ellenük tenni.

3. Rendszeresen sportolsz

A sportoláskor történő izzadás önmagában nem okoz pattanásokat, de ha edzéskor nem lélegző, légáteresztő ruhákat viselsz, a bőröd könnyebben befülledhet, amitől piros pöttyök és gennyes pattanások keletkezhetnek az érzékeny, vékony bőrfelületeken és a hajlatokban is!

Wellness tipp: Edzés után mindenképpen zuhanyozz le és használj szalicilsav tartalmú tusfürdőt, ami megelőzi a pattanások kialakulását!

4. Megjött a havid

Havonta egyszer a nők hormonháztartása felborul: az androgén hormonok működésbe lépnek és túlzsírosítják a bőrt (különös tekintettel a T-vonalra és az állra), melyektől pattanások keletkezhetnek az arcbőrön – ez ellen sajnos csak hormonális ill. gyógyszeres készítményekkel lehet védekezni, amit előzetes konzultáció után írhat fel neked a kezelőorvosod.

34939102 - ugly problem skin girl, teen girl having pimple

5. Nyomkodod az arcod

Állandóan matatsz az arcodon? A kezed mindig a bőrödön van? Ne feledkezz meg róla, hogy az ujjara milliónyi baktérium ragadhat rád a buszon, a metrón, a munkahelyeden és az iskolában is, melyeket egy mozdulattal az érzékeny arcbőrödre viszel – nem csoda, hogy a bőröd kipattogzik, ha szennyeződések kerülnek rá!

6. Allergiás vagy a mosószerre

Érzékeny bőrrel rendelkezőknél gyakran előfordul, hogy az illatos mosógéllel tisztított ruhák viselésekor pattanások és kiütések jelentkeznek az érintett testtájékokon. Ha te is tapasztaltál már hasonlód, érdemes parfüm- és illatanyagmentes mosószert választanod, ami egy csapásra megoldhatja a pattanásos problémáidat!

7. Nem alszol eleget

Egy-egy álmatlan éjszaka után pattanásaid lesznek? Könnyen előfordulhat! Az alvás kihagyása, ill. a kevés alvásidő stresszként hat a szervezetre: megemelkedik a kortizol hormon szintje, amitől pattanásokkal lehet tele az arcod, a vállad, a hasfalad és a felső combod is!

Wellness tipp: Minden embernél más az ideális alvásidő, a tudósok azonban abban egyetértenek, hogy nyolc óra alatt a legfáradtabb ember is ki tudja pihenni magát.

8. Sokat utazol

Gyakran vakációzol, vagy a munkád miatt sokat kell repülnöd? A légnyomásváltozás és a repülőgép száraz levegője bizonyítottan öregíti az arcot, ezért a pattanások gyakori megjelenésével is számolnod kell.

Wellness tipp: Amennyiben veled is ez a helyzet, felejtsd el az erős sminket és az alapozó viselését: helyette használj hidratáló arckrémet vagy maszkot a repülés ideje alatt!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X