Főoldal > SZÉPSÉG > Szilikon a szépítőszerekben – mi az igazság?

Szilikon a szépítőszerekben – mi az igazság?

bőrápolásszépségápolásszilikon
0

Írta: and

Sok vita folyik arról vajon károsak-e a kozmetikai szerek bizonyos alkotóelemei. Közülük is különösen sokféle pletyka és tévhit kering a szilikonról.

Vincze Ildikó kozmetikus és dr. Pfeiffer István bőrgyógyász segítségével górcső alá vettük ezt az alapanyagot (silicone oil, dimethicone, és cyclomethicone néven is megtalálod az összetevők listájában), és kiderült, nem feltétlenül kell minden híresztelésnek bedőlni. Ha jól választasz, nem ártasz vele magadnak.

A csókállóság ára

Ez az anyag a rúzsok egyik legfontosabb összetevője, biztosítja az ajakfesték színét adó pigmentek és ásványi színezékek finom eloszlását, jó tapadását. Talán te is észrevetted, hogy a nagyon tartósnak reklámozott termékek száríthatnak és cserepessé tehetik az ajakadat. Nos, ez sajnos a szilikon hátránya, ugyanis erőteljesen vízelvonó hatása is van. A szilikonos termékeknek gazdag, krémes állagúak, a bennük lévő nedvesség azonban hamar elillan, és ilyenkor csak a pigmentek és az ominózus összetevő maradnak az ajkakon, amelyek eltömíthetik a bőr pórusait és kiszárítják azt.

Tippünk: Ha mindenképp szupertartós terméket szeretnél, válassz olyat, amelyhez hidratáló rudacskát is csomagol a gyártó, vagy extra adag hidratáló összetevővel gazdagították. A csókálló rúzsokat csak alkalomszerűen használd, a festék eltávolítása után pedig dörzsöld át az ajkadat egy puha kefével és kend be hidratáló ajakírral.

Védelem és mattítás

Egy alapozóval szemben elvárás, hogy szépen fedjen, és persze hogy egyenletesen tudjuk eloszlatni a bőrön. Nos, az egész napos megfelelő fedést, a kellemes textúrát és a matt hatást a termékekben sokszor a szilikon olaj biztosítja. Hátránya azonban, hogy könnyen eltömíti a bőr pórusait, ami pattanások és mitesszerek kialakulásához vezethet. Egyes vélemények szerint az alapozó nem hagyja szabadon lélegezni a bőrt, más szakértők viszont az vallják, hogy fontosabb szempont, hogy megvéd a levegőben található más szennyeződésektől és óvja, hidratálja az arcot.

Tippünk: Ha nem problémás a bőröd, valószínűleg nem lesz gondod a szilikonos alapozóval, feltéve persze, ha minden este alaposan eltávolítod. Ám ha érzékeny, aknésodásra vagy rozáceára hajlamos, zsíros a bőröd, inkább olyat válassz, amiben nincs szilikon.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X