Főoldal > szex > 4 egészségügyi ok, amiért érdemes összebújva aludnod a pároddal

4 egészségügyi ok, amiért érdemes összebújva aludnod a pároddal

alvásboldogságboldogsághormonbújásegészségszerelem
0

Írta:

Legközelebb, ha a párod az együttalvás előtt kifogásokkal hozakodna elő: melege van, szüksége van némi személyes térre, így nem érzi úgy, hogy teljesen el tudna lazulni, hozakodj elő az alábbi tudományos bizonyítékokkal.

A kutatások ugyanis igazolták, hogy az együttalvás komoly egészségügyi előnyökkel járhat, talán ezek meggyőzik a párodat, hogy érdemes összebújni elalvás előtt.

1. ok: Boldogsághormonokhoz juthatsz

bujas2.jpg ()Az összebújás (ahogy az intim együttlét is) oxitocint, azaz boldogsághormont szabadít fel az agyadban, így növelve az általános komfortérzetet és kiegyensúlyozottságot. Az ölelkezések során endorfin is felszabadulhat, ugyanaz a kémiai anyag, ami egy kiadós edzés után, vagy a csokievés során termelődik, amitől remekül érzed magad.

2. ok: Növeli a nemi vágyat

Az ölelkezés legnyilvánvalóbb előnye, hogy fizikailag közel kerülsz a partneredhez. Az összebújás így vezethet szexuális együttléthez, és kellemes, közös pihenéssel eltöltött időhöz, ezen kívül pedig ad egy kémiai pluszt is. Ilyenkor ugyanis a szervezetünk dopamint termel, egy olyan serkentő hormont, ami növeli a nemi vágyat. A tanulmányok kimutatták, hogy a szex egészségvédő hatása sem elhanyagolható: növeli ugyanis az állóképességet és a mentális egyensúlyhoz is nagyban hozzájárul.

3. ok: Csökkenti a stresszt és a vérnyomást

A fizikai kontaktus segíthet a stressz csökkentésében. Az ölelkezés, a csókolózás által nő a szervezetünkben az oxitocin szintje, ami “megkötő” hormonként ismert: hozzájárul ugyanis a vérnyomás csökkentéséhez, ezáltal redukálja a szívbetegségek kockázatát, de segít mérsékelni a stresszt és a szorongást is.

4. ok: Összeköt a gyerekekkel és a pároddal

Az ölelkezés az egyik legevidensebb jele az érzelmi kötődésnek. Az oxitocin egy olyan neuropeptid, ami szorosan kapcsolódik a szüléshez és a szoptatáshoz, és egy friss tanulmány kimutatta, hogy fontos biológiai szerepe van az anyuka és a kisbaba közötti kötődés kialakulásában. A kutatások kimutatták, hogy azok a nők, akiket a szüleik nem öleltek meg, nagyobb valószínűséggel nehezebben mutatják ki az érzelmeiket a gyermekük (és a partnerük) felé is, ez pedig mentális nehézségeket okozhat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X