Főoldal > EGÉSZSÉG > Valósítsd meg magad!

Valósítsd meg magad!

0

Írta: and

A munka világában négyféle magatartástípust különböztethetünk meg. Ismerd meg őket! A Passzív értéktelenebbnek tartja magát másoknál, meggyőződése, hogy a többiek is ezt gondolják róla. Gyakran eleve úgy ítéli meg a helyzetet, hogy kudarcot fog vallani, ezért kerüli a konfliktust is. Meg sem próbálja az érdekeit képviselni, szinte azonnal feladja. Az Agresszív nem feltétlenül erőszakos, sokkal […]

A munka világában négyféle magatartástípust különböztethetünk meg. Ismerd meg őket!

  • A Passzív értéktelenebbnek tartja magát másoknál, meggyőződése, hogy a többiek is ezt gondolják róla. Gyakran eleve úgy ítéli meg a helyzetet, hogy kudarcot fog vallani, ezért kerüli a konfliktust is. Meg sem próbálja az érdekeit képviselni, szinte azonnal feladja.
  • Az Agresszív nem feltétlenül erőszakos, sokkal inkább alacsony önértékelését kompenzálja látszólagos önbizalmával. Mivel kitűnőnek szeretné látni magát, alulértékel másokat. Tetteti, hogy egyeduralkodó, hogy nincs szüksége másokra, döntéseiben nem veszi figyelembe környezete véleményét.
  • A Manipulatív néha alattomosan próbálja elérni a céljait, mert nem bízik sem magában, sem másokban. A környezetében dolgozókat nem tartja sokra, ugyanis – mivel magából indul ki – attól fél, hogy a többiek manipulálják őt.
  • Az Asszertív (vagyis a határozott, öntudatos személyiség) másokat és önmagát is tiszteli, reálisan látja a helyzetét, értékeit, hiányosságait. Vállalja a felelősséget tetteiért, képviseli a saját érdekeit, de mindig figyelembe veszi a másokét is.

Benned van! Csalogasd elő!

A fentiek ismeretében ugye te is az Asszertív magatartástípusba szeretnél tartozni? Fogadd meg a tanácsainkat, hogy sikert sikerre halmozz!

  • Ügyelj a szavakkal összhangban álló testbeszédre, a nyílt tekintetre, az egyenes testtartásra és a határozott hanghordozásra. A magabiztos metakommunikáció visszahat érzelmi állapotodra és erősíti az önbizalmadat.
  • Vedd sorra a jó tulajdonságaidat és a sikereidet. Ha hibáztál, ne szégyelld, hanem vizsgáld meg, mi volt az oka, és máskor korrigáld. Ne feledd: csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.
  • Ha sikerül elképzelned az asszertív viselkedést, könnyebben alkalmazhatod. Érdemes vizualizálnod, amint nyíltan a másik ember felé fordulsz – természetesen nem karba tett kézzel! –, a szemébe nézel, és higgadtan elmondod neki a szándékaidat. Mivel ő nem feltétlenül ért veled egyet, jelezd, hogy tisztában vagy vele, ő mit szeretne – noha nem szükségszerű, hogy el is fogadd azt. Hallgasd meg az álláspontját, közben kérdezgesd őt, hogy olyan megoldások születhessenek, amelyek számodra és számára is kedvezők.
  • Mindig igyekezz a mondandódat úgy megfogalmazni, hogy az saját érzéseidről szóljon, viszont kerüld partnered személyiségének kritizálását és a címkézést (pl. a hanyag, a lusta vagy a fafejű jelzők használatát)!

Kis lépésekkel a nagy célok felé

Az asszertivitást bármilyen kommunikációs helyzetben alkalmazhatod. Eláruljuk, mit tegyél, ha…
rendszeresen olyan munkákat oszt rád a főnököd, amelyek nem a te munkakörödbe tartoznak.
Fontos, hogy tisztán lásd a céljaidat. Ha ennek fényében nem szeretnéd vállalni a többletmunkát, mondd el a főnöködnek, hogy ez a terhelés hátráltatja saját feladataid ellátását, és a munkád minőségének sem tesz jót. Elképzelhető, hogy a főnököd eddig nem volt tisztában azzal, mekkora terhet ró rád. Ha viszont vállalod a munkát, és pusztán tudatosítani szeretnéd, hogy ez neked komoly plusz erőfeszítést jelent, akkor kérj érte cserébe valamit: szabadságot vagy kötetlenebb időbeosztást.

és még…
Ahol asszertivitásfokozó tréningről érdeklődhetsz:
Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió
tel: 06-23/540-295


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X