Főoldal > EGÉSZSÉG > Hónap hőse

Hónap hőse

0

Írta:

Zsóka gyermekként nem volt túl mozgékony, ahogy fogalmazott, „otthonülő könyvmoly” típus, a tornatanárok réme. Például úszni sem tanult meg, ami azóta is nagy fájdalma. Második gyermeke, a ma 19 éves Zsolt születése után az ülőmunkának és a vezető beosztással járó mindennapos stressznek köszönhetően gyarapodó zsírpárnákat vett észre magán. Gyomorfájdalmairól, emésztési zavarairól kiderült, hogy gyomorfekély okozza, […]

Zsóka gyermekként nem volt túl mozgékony, ahogy fogalmazott, „otthonülő könyvmoly” típus, a tornatanárok réme. Például úszni sem tanult meg, ami azóta is nagy fájdalma. Második gyermeke, a ma 19 éves Zsolt születése után az ülőmunkának és a vezető beosztással járó mindennapos stressznek köszönhetően gyarapodó zsírpárnákat vett észre magán. Gyomorfájdalmairól, emésztési zavarairól kiderült, hogy gyomorfekély okozza, a hát- és derékfájás, illetve az ízületi bántalmak a mozgásszegény életmód miatt jelentkeztek. Asztmás jellegű allergiás tünetei miatt sokszor küzdött légszomjjal, nehéz légzéssel. 35 éves korára már marékszámra szedte a gyógyszereket, gyakori látogatója volt az orvosi rendelőknek. Érezte, hogy gyökeres életmódváltásra van szüksége. Egy egészségesebb és vidámabb életre vágyott.

Az első lépések

0001123_1.jpg ()

Egyik kolléganője unszolására kezdett aerobikozni, de a tízkilós súlyfeleslegétől így sem tudott megszabadulni. Többféle mozgásformát kipróbált, járt táncos és sztepaerobikra, callaneticsre, zsírégető tornára, de egyiket sem érezte hatékonynak. A kora miatt a csoportokban elveszettnek érezte magát a sok fiatal, csinos lány között, és hiába tornázott szorgalmasan, az alakja sem változott, és a közérzete sem lett jobb.

Úgy döntött, hogy az edzések mellett böjtölni fog, és megismerte a szauna és a jóga jótékony hatását is. Ettől aztán energikusabb lett, erősebbnek érezte magát, és egyre nagyobb lett a mozgásigénye. De már nem érte be egy általános, az ő szükségleteit figyelmen kívül hagyó csoportos aerobikórával, többre, hatékonyabbra vágyott. Ekkor döntött úgy, hogy személyi edzőhöz fordul. Elhatározása meghozta a régóta várt sikert.

 „A sikerért küzdöttem”
A személyi edző által összeállított program alapján Zsóka hetente háromszor egy-másfél órát töltött fitneszteremben, munka után, délutánonként.

„Az edzőm, Anikó segített rátalálni a mozgás örömére, ő szerettette meg velem például a futást is – meséli. – Korábban ugyanis utáltam futni, mert a túlsúlyomat kellett cipelni és nehezen bírtam levegővel. Sokszor éreztem, hogy nem leszek képes elvégezni az előírt napi penzumot. Előfordult, hogy két perc után kidőltem, a pulzusom az egekben volt, és úgy éreztem, nem bírom tovább. Aztán magam is meglepődtem, hogy mégis sikerült legyőznöm az akadályokat. Nem centikben vagy kilókban mértem az eredményt, hanem a sikerélményért küzdöttem. A súlyzós edzés is teljesen ismeretlen volt számomra: súlyokat ezelőtt csak a nagymamám konyhamérlegén láttam. Hihetetlen volt, hogy a futógép és a lépcsőzőgép között még emelgessem is őket. Anikó végtelen kitartással és türelemmel, de következetesen és lazsálást nem tűrve adagolta az edzéseket.”

„Zsóka rájött: neki magának kell tennie azért, hogy az eredmény látványos legyen. Én csak irányt mutattam neki, motiváltam – mondja Góg Anikó, Zsóka személyi edzője. – Megértette, hogy nem elég a rendszeres testmozgás, mellette tudatosan kell élnie és étkeznie. Nem szigorú diétára van szüksége, hanem arra, hogy a hét minden egyes napján odafigyeljen arra, mit eszik. Ehhez a mai napig szigorúan tartja magát.”

Zsóka további sikereiről a Wellness magazin októberi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X