Főoldal > EGÉSZSÉG > Egészséges melegség

Egészséges melegség

0

Írta:

A teának 1500 típusa létezik. A baráti találkozókon vagy a nyugodt estéken elkortyolgatott aromás és fenséges illatú ital rokonságban sincs a napköziből ismert, forró limonádéra emlékeztető változattal. A tea népszerűsége töretlen, és ma már kutatások sora bizonyítja, hogy rendkívül egészséges is, nem beszélve arról, hogy kalóriamentes módját biztosítja a szükséges folyadékbevitelnek. Fiatalít és élénkít A […]

A teának 1500 típusa létezik. A baráti találkozókon vagy a nyugodt estéken elkortyolgatott aromás és fenséges illatú ital rokonságban sincs a napköziből ismert, forró limonádéra emlékeztető változattal. A tea népszerűsége töretlen, és ma már kutatások sora bizonyítja, hogy rendkívül egészséges is, nem beszélve arról, hogy kalóriamentes módját biztosítja a szükséges folyadékbevitelnek.

Fiatalít és élénkít

  • A tea nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, melyek megkötik a szabadgyököket, ezáltal komoly szerepet játszanak az öregedés elleni harcban, és olyan betegségek kockázatát is csökkentik, mint a szívproblémák, egyes rákfajták vagy az Alzheimer-kór. A tea jótékony hatását a benne lévő polifenoloknak is köszönheti, ami a gyümölcsökben, zöldségekben, a vörösborban és a gabonákban is megtalálható. Nem árt azonban tudni, hogy egy csésze teában kétszer annyi polifenol van, mint például egy almában.
  • A tea a fogak egészségének megőrzésében is segít, de persze csak akkor, ha cukor nélkül iszod! Magas és jól felszívódó fluoridtartalma (csészénként 0,3-0,5 mg) ugyanis erősíti és védi a fogakat a savas italok és ételek támadásaitól, az antioxidánsok pedig a fogszuvasodást gátolják.
  • Egy csésze teában feleannyi koffein (kb. 50 mg) van, mint ugyanennyi mennyiségű kávéban. Ez azt jelenti, hogy napi négy csészével bátran megihatsz belőle, ezzel is fokozhatod a koncentráció- és teljesítőképességedet. A mérsékelt koffeintartalom nem emeli meg hirtelen a vérnyomást, és nem akadályoz a nyugodt alvásban sem.

Kézzel szüretelik
A teanövénynek nedves és meleg éghajlatra van szüksége a megfelelő növekedéshez: 70-90%-os páratartalom és 18-20 Celsius-fokos átlaghőmérséklet az optimális. A kiemelkedő minőségű teanövényeket elsősorban magasan fekvő területeken ültetik. A teacserje 50-70 évig terem olyan leveleket, melyekből minőségi tea készíthető, 50 év elteltével a hozama csökken, és az elöregedett cserjéket fiatal növényekre kell cserélni. A teát a mai napig kézzel szüretelik. Ez garantálja a legjobb minőséget, mivel így minden növénynél a szüretre érett rügyeket szedik csak le.

A legalapvetőbb teatípusok

Fekete tea
A Camelia sinensis cserje leveléből készül. A hagyományos (pl. Earl Grey) ízek mellett egyre gyakoribbak a gyümölcsös változatok.

Zöld tea
Hazája Kína és Japán. Tisztán, illetve jázminos ízben fogyasztják, de ebből is egyre több a gyümölcsös változat, a citrusfélék például kifejezetten jól illenek hozzá. Egyes kutatások szerint zsírégető hatású, így diétás programok kiváló kiegészítője lehet.

 Vörös tea
Egy dél-afrikai eredetű növény leveleiből készítik. Koffeint nem, ám sok értékes flavonoidot tartalmaz, emiatt számos pozitív élettani hatása ismeretes: jó álmatlanság, magas vérnyomás és idegesség ellen, valamint antiallergénként is kiváló.

Fehér tea
A teanövény legelső, friss leveleiből nyerik. Szüretelés után a leveleket nem erjesztik, így azok megőrzik természetes anyagaikat és édes illatukat. A fehér tea színe és aromája gyengébb, mint más teafajtáké.

Gyümölcstea
Sokan összekeverik a gyümölcsízesítésű fekete vagy zöld teát a csak gyümölcsöt tartalmazó változattal. Ez utóbbi valójában nem is tea, hanem szárított gyümölcsök főzete, amely szintén gazdag értékes anyagokban, és – a zöld, valamint a fekete teával ellentétben – koffeinmentes.

Gyógytea
Csak az elkészítés módjában hasonlít az „igazi” teára, hiszen valójában gyógynövények főzete. Mielőtt rendszeres fogyasztásába kezdenél, ismerd meg az adott növény hatását!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X