Főoldal > EGÉSZSÉG > Fel a nyúlcipővel!

Fel a nyúlcipővel!

0

Írta:

7 tipp a választáshoz 1. Fontos a talpkiképzésAz ideális cipő a sarkán és a talp elülső részén légpárnázott, hogy tompítsa az ütődéseket. Ez az egyik legfontosabb kritérium, ebből ne engedj a választáskor. Ezen kívül legyen a talp recézett és rugalmas, az orrát a sarok felé legalább harminc fokos szögben meg tudd hajlítani. 2. Speciálisan nekünkA […]

7 tipp a választáshoz

1. Fontos a talpkiképzés
Az ideális cipő a sarkán és a talp elülső részén légpárnázott, hogy tompítsa az ütődéseket. Ez az egyik legfontosabb kritérium, ebből ne engedj a választáskor. Ezen kívül legyen a talp recézett és rugalmas, az orrát a sarok felé legalább harminc fokos szögben meg tudd hajlítani.

2. Speciálisan nekünk
A nők testfelépítése, ezért mozgása is különbözik a férfiakétól. Szélesebb csípőnk, rövidebb combunk, kisebb és keskenyebb lábfejünk miatt más kiképzésű cipőre van szükségünk, ezért akkor se vásárolj magadnak férficipőt, ha esetleg akciósan kapnál belőle a mértedben.

3. Legyen tökéletes
Csak akkor vedd meg a cipőt, ha úgy érzed, pontosan illeszkedik a lábadra, nem szorít, nem dörzsöl sehol. Ne várj arra, hogy majd „betörik” és kényelmesebbé válik a használat során. Futócipő esetén ez nem működik. Sétálj benne, végezz néhány szökkenést. Akkor jó a cipő, ha a lábujjaid szabadon tudnak benne mozogni, ugyanakkor a sarkadat stabilan megtartja.

4. Szakboltban vásárolj!
Egy futócipő kiválasztásakor nem elegendő, ha kényelmes és illik a színe az edzőruhádhoz. Fontos az is, hogy milyen terepen, milyen távon akarod használni, mekkora a testsúlyod, mik a céljaid. Egy betonra tervezett cipő például nagyon hamar tönkremegy, ha terepen használod, mert egészen másfajta igénybevételhez lett felépítve. Ezért mindig olyan üzletben vásárolj, ahol szakértők segítenek kiválasztani a te igényeidnek megfelelő cipőt. Így lesz a futás igazán egészséges és hatékony.

5. Nem a méret a lényeg!
Az egyes márkák mértezései eltérhetnek egymástól, ezért soha ne vegyél vagy rendelj futócipőt anélkül, hogy felpróbálnád. Lehetőleg este vásárolj, amikor a lábad kicsit duzzadtabb, ugyanis futás közben is ez történik a lábfejjel. Mindig vigyél magaddal sportzoknit, hogy biztos lehess benne: nem csúszkál a lábad a cipőben. Ha viszont azt érzed, hogy a nagylábujjad körme nekinyomódik a cipő orrának, válassz fél vagy egy számmal nagyobbat.

6. Többfunkciós is lehet
Ha nem csak futáshoz, hanem gyalogláshoz, aerobikhoz is szeretnéd használni a cipőt, válassz a „cross training” modellek közül, ezeket kombinált igénybevételhez alakították ki.

7. Váltogasd!
Egy felmérés szerint a futócipők legkésőbb 600 kilométer futás után tönkre mennek – még a legjobb márkájúak is. Ha hetente 15 kilométert futsz és csak egy cipőt koptatsz, évente egyszer szükséged lesz újra. Lehetőleg legyen több pár lábbelid, amit váltogathatsz, így a cipők betéte, belső felépítése kiszáradhat és kiszellőzhet az edzések között.

A jó futócipő 5 ismérve

  • Stabilan tartja a lábat.
  • Csökkenti a láb talajhoz ütődésének erejét, ezáltal a sarokra nehezedő terhelést.
  • A talajhoz érve vezeti a lábat, azaz meghatározza, hova essen a legnagyobb terhelés.
  • Nem akadályozza a talp gördülő mozgását.
  • Védi a lábat a kavicsok és a talaj egyenetlenségei miatti nyomástól.
  • Megfelelően megválasztott keménységével megakadályozza a bokák túlzott befelé vagy kifelé fordulását.

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X