Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyerekek fogyókúrán

Gyerekek fogyókúrán

0

Írta:

Úgy tűnik, a gömbölyded pofi és a babaháj már nem fér bele a gyermekek média és divat által formált testképébe, ezért néhányukat megfertőzi szüleik, ismerőseik diétamániája, és az áhított fogyás reményében ők is lemondanak az evésről. A szülők és a felnőttek felelőssége nem csak a túlsúly megelőzésében, de a kóros testkép kialakulásában is jelentős. Hiszen […]

Úgy tűnik, a gömbölyded pofi és a babaháj már nem fér bele a gyermekek média és divat által formált testképébe, ezért néhányukat megfertőzi szüleik, ismerőseik diétamániája, és az áhított fogyás reményében ők is lemondanak az evésről.

A szülők és a felnőttek felelőssége nem csak a túlsúly megelőzésében, de a kóros testkép kialakulásában is jelentős. Hiszen mi mást tehetne a gyermek, ha szeretne megfelelni a világnak, mint hogy nekilát egy gyors eredményt produkáló diétának, ha ezt látja a környezetében? Azt gondol(hat)ja, hogy a folytonos fogyókúrázás és az önkínzás is az élet velejárója.

Természetesen a gyermekkori táplálkozási problémákért nem csupán a média és a divatszakma tehető felelőssé. A kulturális elvárások, a társadalom által diktált szerepekhez kapcsolódó szimbólumok és képek mind gyermekkori étkezési zavarokhoz – anorexiához, bulimiához – vezethetnek. A betegség kialakulásában a genetikai okok mellett a gyermek személyisége és maximalizmusa tovább ronthat a helyzeten. Pszichológusok szerint a bántalmazott gyermekek körében gyakrabban fordulnak elő evésproblémák, vagyis a deformálódott testkép és a megcsappant önbizalom kéz a kézben járnak. Mivel a média és a reklámok által sugárzott képekben a boldogság, az egészség és a sikeresség a soványsághoz társul, a gyermek úgy érzi, akkor élheti át mindezt, ha ő is olyan „tökéletes” és sovány lesz, mint a televízióból, magazinokból, mozifilmekből ránk mosolygó – bizony számtalanszor csont és bőr, de egészségesre sminkelt – lányok.

Nehezen elfogadott változások

A pubertás időszaka általában beindítja, vagy még inkább elmélyíti a folyamatot. Ebben az időszakban ugyanis a szervezet felkészül a hirtelen növésre és fejlődésre, és arra serkenti a cseperedő szervezetet, hogy az gond nélkül vegye a kamaszkori hormonváltozásokkal és a növéssel járó megterhelést. A 14 év alatti gyermek fejlődésekor a szervezet először súlyt szed magára, hogy utána ezekből a kilókból biztosíthassa a hirtelen testmagasság-növekedést. Azonban ezek a kilók nem jeleznek hízást vagy túlsúlyt!

Nem a szülő vagy a gyermek feladata ebben az időszakban, hogy megállapítsa, elhízásról van-e szó. Ehelyett, ha a gyermek testsúlya gyarapszik, magassága viszont nem nő, érdemes felkeresni egy gyermekorvost. Ha az orvos túlsúlyosnak ítéli a gyermeket, akkor kifejezetten tilos otthoni fogyási praktikákat alkalmazni, hiszen ezek károsíthatják a fejlődésben lévő szervezet egészségét. Ilyen esetekben csakis a dietetikus által összeállított, személyre szóló étrend alkalmazása ajánlott.

Arról, hogy hogyan segíthet a szülő, ha gyermekén a táplálkozási zavar jeleit veszi észre,  a Wellness magazin novemberi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X