A sütőtök finom és egészséges – de miért is? a benne lévő karotinoidok és C-vitamin mennyisége kiemelkedő magjában lévő magas E-vitamin tartalom jellemzi antioxidáns hatással bír védelmet nyújt a szervezet számára az ún. szabad gyökök ellen segíti megelőzni és csökkenteni az érelmeszesedés tüneteit a tökmagban lévő magas ásványianyag tartalom kiemelkedő fontosságú Tök jó receptek Töklepényke Hozzávalók: 0,5 kg […]
A sütőtök finom és egészséges – de miért is?
- a benne lévő karotinoidok és C-vitamin mennyisége kiemelkedő
- magjában lévő magas E-vitamin tartalom jellemzi
- antioxidáns hatással bír
- védelmet nyújt a szervezet számára az ún. szabad gyökök ellen
- segíti megelőzni és csökkenteni az érelmeszesedés tüneteit
- a tökmagban lévő magas ásványianyag tartalom kiemelkedő fontosságú
Tök jó receptek
Töklepényke
Hozzávalók:
0,5 kg főzőtök meghámozva és lereszelve, 15 dkg sovány tehéntúró, 15 dkg vöröshagyma lereszelve, 40 dkg színes friss paprika, 4 egész tojás, 4 dl sovány tejföl, 2 dkg friss vaj, fél kávéskanál őrölt római kömény, negyed kávéskanál hagyományos kömény, só, morzsolt borsikafű, frissen őrölt bors, fél dl olívaolaj a sütéshez
A felhevített vajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a lereszelt tököt, 2-3 percig pároljuk, majd jól lecsöpögtetjük. Összekeverjük a túróval és a tojással, majd megsózzuk és ízesítjük a fűszerekkel. Egy nagyobb serpenyőt vékonyan megkenünk az olívaolajjal, majd felhevítjük. Evőkanállal halmokat szaggatunk a túrós keverékből, és az így kapott lepénykéket szép aranybarnára sütjük. A paprikákat kicsumázzuk, felkarikázzuk. Egy serpenyőben magas hőfokon, gyorsan megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a kikevert tejföllel nyakon öntve és átforralva a töklepénykékkel tálaljuk.
1 adag:
Energiatartalom: 432 kcal
Fehérje: 17 g
Zsír: 31,5 g
Szénhidrát: 19,4 g
Töltött cukkinihasáb
Hozzávalók:
2 cukkini, 8 dkg főtt barnarizs, 20 dkg darált pulyka alsócomb, 15 dkg póréhagyma, 6 dkg tökmagbél, 6 dkg mandula, 1 kávéskanál őrölt szegfűbors, fél kávéskanál őrölt szerecsendióvirág, 4 evőkanál friss petrezselyemzöldje, 3 evőkanál olívaolaj, só, borsikafű
A cukkinit keresztben elvágjuk, kanállal kivájjuk a belsejét, de úgy, hogy kb. egy fél centis rész megmaradjon. Ezután tűzálló edénybe helyezzük a tökhajócskákat. A póréhagymát felaprítjuk, hozzáadjuk a kivájt cukkinibelsőt, a rizst és a darált pulykahúst, majd a fűszerekkel ízesítjük. Ezzel töltjük meg a cukkinit. Kevés olajjal meghintve, előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon kb. 20 percig sütjük. Tálaláskor óvatosan emeljük ki őket!
1 adag:
Energiatartalom: 519 kcal
Fehérje: 24 g
Zsír: 36 g
Szénhidrát: 21 g
Tökös-mákos sütemény
Hozzávalók:
15 dkg teljeskiőrlésű liszt, 25 dkg sülttök (héj nélkül), 8 dkg őrölt mák, 4 dkg mazsola, 7 dkg friss vaj, 4 evőkanál por alakú édesítőszer, 2 egész tojás, 1 kávéskanál sütőpor, fél rúd vanília, csipet só
A vajat az édesítőszerrel jól kikeverjük, majd összedolgozzuk az egész tojásokkal. A lisztet a mákkal és a sütőporral elkeverjük, a vaníliarúd belsejét kikaparjuk, majd a sóval együtt a liszthez adjuk. A lisztkeveréket a sült tökkel váltogatva apránként a vajpéphez adagoljuk. Kikent formában, előmelegített sütőben 190 Celsius-fokon körülbelül 30 percig sütjük, amíg a teteje aranysárga nem lesz, és a beleszúrt tűre már nem tapad tészta.
1 szelet:
Energiatartalom: 183 kcal
Fehérje: 4,6 g
Zsír: 8,7 g
Szénhidrát: 22,6 g
További tökből készült ételekért lapozd fel a Wellness magazin novemberi számát!