Főoldal > EGÉSZSÉG > Hipochondria vagy betegség?

Hipochondria vagy betegség?

0

Írta:

Pszichológusok szerint érdekes módon többet aggódunk olyan betegségek miatt, amelyek nem fenyegetnek minket, ugyanakkor vannak olyan tünetek, amelyeket komolyabban kéne vennünk, mégis elbagatellizáljuk őket. Lássuk, mely estekben fölösleges az aggodalom, és mikor érdemes kivizsgáltatni magad. 1.  Alacsony vércukorszint – Felesleges az aggodalom: Fáj a fejed, szédülsz, zavarodottnak, kimerültnek érzed magad, ráz a hideg? Ezek a […]

Pszichológusok szerint érdekes módon többet aggódunk olyan betegségek miatt, amelyek nem fenyegetnek minket, ugyanakkor vannak olyan tünetek, amelyeket komolyabban kéne vennünk, mégis elbagatellizáljuk őket. Lássuk, mely estekben fölösleges az aggodalom, és mikor érdemes kivizsgáltatni magad.

1.  Alacsony vércukorszint

– Felesleges az aggodalom: Fáj a fejed, szédülsz, zavarodottnak, kimerültnek érzed magad, ráz a hideg? Ezek a tünetek éppúgy felléphetnek a stressz következtében, mint a kórosan alacsony vércukorszint miatt. De az is elképzelhető, hogy üres gyomorral indulsz munkába, és így próbálod magad átküzdeni egy pörgős délelőttön vagy egy kimerítő edzésen. Ilyen esetben szupergyors segítség lehet, ha pár szem szőlőcukrot vízben feloldasz, és mielőbb megiszod.– – Érdemes kivizsgáltatni magad: Hipoglikémia esetében a vércukorszint nagyon alacsony (3 mmol/l alatti). Ha hajlamos vagy a múló rosszullétekre, hordj magadnál gyümölcsöt, teljes kiőrlésű kekszet vagy müzliszeletet. Ügyelj arra, hogy naponta többször egyél keveset, célszerű a fehérjét szénhidráttal és alacsony zsírtartalmú ételekkel kombinálnod. Ha ezen óvintézkedések mellett is fennállnak a rosszullétek, mindenképpen vizsgáltasd ki magad!

2. Orrmelléküreg-gyulladás

– Felesleges az aggodalom: Sokan azonnal bakteriális fertőzésre gyanakodnak, ha a megfázást orrfolyás, valamint az orrban és a homlok tájékán jelentkező fájdalom kíséri, pedig a vizsgálatok szerint a betegek csupán 3 százalékánál mutatható ki baktérium okozta fertőzés. Ezt azért is fontos leszögezni, mert sokan hajlamosak azonnal antibiotikum-kúrára fogni magukat. Az orrdugulás okozta fejfájásról sem állítható, hogy a melléküreg-gyulladás tünete, ezt ugyanis az esetek mindössze 2 százalékában igazolták.

Érdemes kivizsgáltatni magad: Ha a panaszok nem szűnnek meg annak ellenére sem, hogy pihentél, sok gyümölcsöt fogyasztottál és vény nélkül kapható orrcseppet használtál, fordulj orvoshoz! Különösen akkor ne halogasd tovább, ha visszatér a láz, erősödik a fájdalom, vagy folyamatosan köhögés kínoz.

3. Vashiányos vérszegénység

– Felesleges az aggodalom: Hajlamosak vagyunk a munka, a háztartás, az egész napi robot okozta kimerültségünket egyetlen mondattal elintézni: „biztosan vashiányos vagyok”. Sokakat a vitaminkészítményekről szóló reklámok győznek meg arról, hogy a kimerültség egyetlen oka csakis a vashiány lehet. Ezzel szemben a 20-30 éves nőknek csupán 5 százaléka érintett ebben a problémában, bár valóban vannak veszélyeztetettebb csoportok: a várandós és vegetáriánus nők, illetve a sportolók, mivel az ő szervezetüknek fokozottan szüksége van a vaspótlásra.

– Érdemes kivizsgáltatni magad: Először is próbálkozz a folyadékbevitel növelésével és több alvással. Ha ezek hatására kezded energikusabbnak érezni magad, elmúlik a sápadtság és a kimerültség, fölösleges a vaspótlás. Ám ha hat hét után is ugyanolyan gyengének érzed magad, jobb, ha orvoshoz fordulsz és vérvizsgálatot kérsz. Amennyiben beigazolódik a gyanúd, szedd az utasítások szerinti készítményeket és próbálkozz magad is növelni a bevitt vasmennyiséget. Fogyassz minél több tofut, spenótot, sovány marhahúst, keress a boltokban vassal dúsított müzlit. Kortyolj minél több száz százalékos narancslevet, a C-vitamin ugyanis elősegíti a vas felszívódását. Csökkentsd ugyanakkor a kávé- és a kólafogyasztást, mert a koffein gátolja a vas beépülését a szervezetbe.

4. Depresszió  

– Felesleges az aggodalom: Ki ne érezte volna már úgy, hogy semmihez sincs kedve, ok nélkül szomorú, nincs étvágya, vagy éppen állandóan enne? A lehangoltságot gyakran depressziónak tituláljuk, holott a szezonális változások is befolyásolják a hangulatunkat. A néhány hetes bágyadtság vagy kedvetlenség sok testmozgással, D-vitaminpótlással (a friss levegőn sétálva), piros színű gyümölcsök fogyasztásával vagy akár egy pihentető wellness-hétvégével leküzdhető.

Érdemes kivizsgáltatni magad: Sajnos még mindig sokan vélekednek úgy, hogy akinek mindene megvan, nem is lehet depressziós. Ám a depresszió nem egyszerű levertség, hanem az agyban lejátszódó biokémiai jelenség, és a szimpla lehangoltsággal ellentétben – ami megszűnik azonnal, ha a kiváltó ok megoldódik – többnyire csak gyógyszerekkel és pszichoterápiával kezelhető. Mindenesetre, ha hetek óta folyamatosan reménytelenség, kedvetlenség, motiválatlanság kínoz, alvási és étkezési problémáid vannak, netán a legváratlanabb helyzetekben sírógörcsökben törsz ki, keress fel minél előbb egy szakembert!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X