Főoldal > EGÉSZSÉG > Illatos finomságok

Illatos finomságok

0

Írta: and

Mandarinos-gyömbéres csirkemell Hozzávalók: 80 dkg csirkemellfilé, 1 kg mandarin leve, 1 kávéskanál zöldteafű, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl joghurt, só, kis darab gyömbérgyökér, 1 citrom leve, 1 kis rozmaringágacska, 1/2 dl olívaolaj (a tálaláshoz: 4 adag vegyes zöldsaláta) Az enyhén besózott húst a mandarinléből, a feldarabolt gyömbérből, a citromléből, rozmaringból és a teafűből […]

Mandarinos-gyömbéres csirkemell

0001616_3.jpg ()

Hozzávalók: 80 dkg csirkemellfilé, 1 kg mandarin leve, 1 kávéskanál zöldteafű, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl joghurt, só, kis darab gyömbérgyökér, 1 citrom leve, 1 kis rozmaringágacska, 1/2 dl olívaolaj (a tálaláshoz: 4 adag vegyes zöldsaláta)

Az enyhén besózott húst a mandarinléből, a feldarabolt gyömbérből, a citromléből, rozmaringból és a teafűből készült pácba tesszük. Legalább két órát pácoljuk a hűtőben. Ezután egy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk a vörös- és a fokhagymát. A lecsepegtetett csirkemellet is átpirítjuk, majd ráöntjük a páclevet, és kb. 20 percig pároljuk. Ha megpuhult, kivesszük, majd melegen tartjuk. A serpenyőben maradt pácléhez hozzáöntjük a joghurtot. Pár perc alatt összeforraljuk, és a hússal körítve salátaágyon tálaljuk.

1 adag:
Energiatartalom: 500 kcal
Fehérje: 58 g
Zsír: 13,8 g
Szénhidrát: 32,7 g
Update-kód: 1

Adventi narancssaláta

0001616_4.jpg ()

Hozzávalók: 1 kg narancs, 1/2 kávéskanál őrölt kardamommag, 1/4 kávéskanál őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál por alakú édesítőszer

A narancsokat meghámozzuk, a belső fehér héjukat is lehúzzuk. Felkarikázzuk, meghintjük a fűszerekkel és egy kevés édesítőszerrel. Két narancs héját félreteszünk, ezeket gyufaszálnyi csíkokra vágjuk és 1 dl vízben 3 percig főzzük, végül leszűrjük. Hozzáadjuk az édesítőszert, tálalásig a hűtőben érleljük, végül összekeverjük a narancsszeletekkel.

1 adag:
Energiatartalom: 107,3 kcal
Fehérje: 1,5 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 23,3 g
Update-kód: 1

Diós-mézes banánsaláta
Hozzávalók: 1 kg banán, 5 dkg durvára vágott dió, 4 dkg méz, 4 dkg vaj, 1 kávéskanál őrölt fahéj
A banánt vastag szeletekre vágjuk. Felolvasztjuk a vajat egy serpenyőben, átsütjük rajta a banánkarikákat, majd kiszedjük és melegen tartjuk őket. A serpenyőbe szórjuk a fahéjat, amit a mézzel kissé besűrítünk. Belekeverjük a diót és az így kapott mártást a banánszeletekre öntjük.

1 adag:
Energiatartalom: 448 kcal
Fehérje: 5,6 g
Zsír: 14,8 g
Szénhidrát: 70,1 g
Update-kód: 3

Fahéjas keksz

0001616_2.jpg ()

Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 25 dkg vaj, 1 egész tojás, 1 dl sovány tejföl, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál sütőpor, 6 dkg por alakú édesítőszer, néhány csipetnyi só

A lisztet, a fahéjat, a sütőport és az édesítőszert összekeverjük. A vajat kis kockákra vágjuk, majd ujjheggyel a lisztbe dolgozzuk. A tojást felütjük és a tejföllel simára keverjük, a liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük bele. Összedolgozzuk a tésztát, cipót formázunk belőle, és letakarva 30 percig hűtjük. Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk és formákat szaggatunk belőle. A tetejét kenjük át felvert tojással.

1 darab:
Energiatartalom: 198 kcal
Fehérje: 5,3 g
Zsír: 9 g
Szénhidrát: 26  g
Update-kód: 2

Fűszeres kenyérke

0001616_1.jpg ()

Hozzávalók: 30 dkg Norbi Update liszt, 15 dkg vaj, 2 rúd vanília, 5 dkg por alakú édesítőszer, 2 egész tojás, 1 kávéskanál sütőpor, 3 dkg mazsola, 5 dkg darabolt mandula, 5-5 dkg kandírozott narancs- és citromhéj, 1 kávéskanál ánizsmag, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg

A vajat és az édesítőszert a kikapart vaníliarúd belsejével és a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a liszttel elkevert kandírozott gyümölcsöket és a fűszereket. A lisztes keverék felét a vajas-tojásos masszához adjuk, majd apránként a többi lisztet is belekeverjük. Ha túl száraz lenne, kevés sovány tejjel lazíthatjuk. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kettéosztjuk. Két félkilós formába tesszük, előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon tűpróbáig – körülbelül 40 percig – sütjük.

1 szelet:
Energiatartalom: 296 kcal
Fehérje: 14 g
Zsír: 17 g
Szénhidrát: 20 g
Update-kód: 1

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X