Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne engedj a pluszkilóknak!

Ne engedj a pluszkilóknak!

0

Írta:

1. módszerPszichodiéta – Minden az agyban kezdődik Nem elég megreformálni a táplálkozást, fontos, hogy fejben is támogasd a nagy elhatározást. Ha időről időre megerősíted magadat a célodban – például elképzeled, milyen jól fogsz mutatni az új ruhádban karácsony este –, ez újabb lendületet adhat az ünnepek előtti hajszában. A feszített tempó sokakat menekít az evésbe, […]

1. módszer
Pszichodiéta – Minden az agyban kezdődik

Nem elég megreformálni a táplálkozást, fontos, hogy fejben is támogasd a nagy elhatározást. Ha időről időre megerősíted magadat a célodban – például elképzeled, milyen jól fogsz mutatni az új ruhádban karácsony este –, ez újabb lendületet adhat az ünnepek előtti hajszában. A feszített tempó sokakat menekít az evésbe, mondván, hogy a falatozás nyugtatólag hat. A túlevés viszont éppen ennek ellenkezőjét váltja ki: stresszessé tesz, nem beszélve arról, hogy utána garantáltan kövérnek és gyengének érzed majd magad.

  • Lassíts le, mert a sűrű tempónak könnyen ésszerűtlen frizsiderhez rohangálás lehet a vége. Vedd számba, mi a legrosszabb, ami történhet veled. Könnyen kiderülhet, hogy feleslegesen aggódod túl magad!
  • A szilárd elhatározáson kívül az is nagyon fontos, hogy végiggondold, mi a cél, és hogyan válhat örömmé hosszú távon is az életmódváltó program. Tanulj meg nemet mondani a pillanatnyi örömökre annak biztos tudatában, hogy ez a később elégedettséghez vezet.
  • Mindenkiben ott szunnyad a versenyszellem! Vedd rá egy barátnődet, hogy együtt vágjatok neki a súlymegelőző programnak. Az is húzóerőt jelenthet, ha csatlakozol egy internetes fórumhoz, amelynek tagjait közös cél, vagyis a fogyás reménye vezérli. Ha folyamatosan tartjátok a kapcsolatot, elbüszkélkedhettek az eredménnyel, és biztatást is kaphattok egymástól.
  • Próbálj meg olyan módszert választani, amit viszonylag könnyen be tudsz illeszteni a mindennapjaidba. Ha túl sok a szabály, könnyű meginogni, így ne pontról pontra kialakított étrendekhez ragaszkodj!
  • Ha a főétkezések között rád tör az éhség, ne a vércukorszintet vészesen megemelő édességekhez nyúlj! Igyál inkább teát vagy gyümölcslevet, de az is jó megoldás, ha natúr joghurtba belekeversz pár szem szárított gyümölcsöt, és azt lakmározod be.
  • Fontos, hogy minél több C-vitamint, B-vitamint és magnéziumot vegyél magadhoz, mert ezek a nagy rohanásban könnyen kiürülnek a szervezetből. Fogyassz déligyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, sötétzöld zöldségeket, halat, paradicsomot.
  • Végül, de nem utolsó sorban, ne úgy vágj bele, hogy karácsonykor majd minden leadott dekát visszaszedsz. A hajrában elsajátított praktikák később is jól jöhetnek!

2. módszer
Zsírégetés alvás közben – Fogyj a bioritmusod szerint!

A legújabb kutatások szerint éjjel is zsírt éget a szervezetünk, és ezt a folyamatot néhány trükkel fel is gyorsíthatjuk. Mindez attól is függ, milyen mélyen és milyen hosszan alszunk. Ahhoz, hogy ne zavarjuk meg az éjszakai zsírégetést (állítólag akár 100 gramm zsírt is elégethet a szervezetünk alvás közben), tilos a késői órákban szénhidrátot fogyasztanunk. Ha ezt mégis megtesszük, megugrik az inzulintermelés, ami nagyjából öt órára blokkolja az alakunkra kedvező folyamatot.

Mindenkire érvényes, hogy az ebédet tanácsos 12 és 14 óra között elfogyasztani, mert ilyenkor fokozott a gyomorsavtermelés, emiatt ideális lesz az emésztés. A zsíranyagcsere-pörgető tréningre nagyszerű időpontot kínál a 17 órai kezdés, mert ebben az időpontban az izmok jól reagálnak.

A többi inkább a típusodon múlik, így nem árt kiderítened, melyik csoportba tartozol.

A Koránkelő típus korán fekszik és korán is kel. Az ébredés utáni órákban érzi magában a legtöbb energiát, estére viszont kifejezetten lezuhan a teljesítménye.

Tippünk: A reggelid fogyaszd el korán, az ebédedet dél tájban, a vacsora pedig legkésőbb este 6 órára essen.

A Köztes típus hét közben kényszerűségből korán kel, ám a hétvégét legszívesebben átaludná. Fittsége nincs az órához kötve, bármikor képes a maximumot hozni.

Tippünk: Ügyelj rá, hogy legalább ötórás szünetek legyenek az étkezek között, és reggel azt ehetsz, amit csak akarsz.

A Későn fekvő típusnak reggel valóságos kínszenvedés kimászni az ágyból. Ez az alulmotivált állapot egészen kora délutánig kitart. Ezután azonban megtelik energiával, a késő esti programok sem fárasztják.

Tippünk: Reggelizz viszonylag későn – amikor már felébredt a szervezeted –, az ebéd se legyen túl korán, inkább 14 óra tájban, a vacsora időpontja pedig legkésőbb este 8 órára essen.

További tanácsaink:

  • A reggeli legyen tápláló, és szénhidrátban gazdag, ebédnél törekedj a változatosságra, vacsorára pedig inkább fehérjét (halat vagy szárnyashúst és sovány sajtokat) fogyassz!
  • Teremts olyan körülményeket, hogy minél pihentetőbben tudj aludni. Lefekvés előtt sötétíts be, szellőztess ki, kapcsold ki a tévét.
  • Próbálj meg minden este hasonló időben lefeküdni, és aludj legalább hét órát egyhuzamban! Így lesz hatékony a zsírégetés!
  • A túlzásba vitt alkoholfogyasztás nemcsak az alakodnak árt, de aludni is rosszul fogsz tőle. Akármilyen kecsegtető is az ingyenpia a karácsonyi bulikon, csak mértékkel fogyaszd!
  • Felejtsd el az esti nassolást: a csoki, a csipsz és a süti magas glikémiás index-szel rendelkeznek, emiatt serkentik az inzulintermelést, így nyugtalan alváshoz vezetnek.
  • Ha este megéheznél, kortyolj el egy nagy pohár magnéziumban gazdag ásványvizet!
  • Másfél órával az elalvást követően kezdenek dolgozni a növekedési hormonok, ehhez a szervezet a zsírraktárakból nyer energiát. Minél korábban kezdődik ez a folyamat, annál több zsírt égetsz reggelig.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X