Főoldal > EGÉSZSÉG > Színdiéta

Színdiéta

fogyókúraszíndiéta
0

Írta: and

Valahogy soha sem tartottam magamra nézve kötelező érvényűnek az idő múlását. Mindenki öregszik, én nyilván nem. A harmincadik születésnapomon csak azért néztem meg jobban a szemeim sarkát a tükörben, mert egy lányregényben azt olvastam, hogy a főhősnő egy méregdrága szemránckrémmel ünnepelte a nagy napot. A tükörképemtől kitört a frász. Ott voltak azok a fránya vonalak. […]

Valahogy soha sem tartottam magamra nézve kötelező érvényűnek az idő múlását. Mindenki öregszik, én nyilván nem. A harmincadik születésnapomon csak azért néztem meg jobban a szemeim sarkát a tükörben, mert egy lányregényben azt olvastam, hogy a főhősnő egy méregdrága szemránckrémmel ünnepelte a nagy napot. A tükörképemtől kitört a frász. Ott voltak azok a fránya vonalak. Hé, ez nem ér, mondtam magamnak, csak viccből akartam krémet venni, nem azért, mert tényleg szükség is van rá. Na, innentől kezdve kénytelen voltam belátni, hogy már nem leszek fiatalabb. Újabb gond a harminc kilót taksáló feleslegem mellé. Ki a francnak van ideje és energiája arra, hogy mindkettővel foglalkozzon? A fogyás ugyanis köztudottan öregít.
Mariah Carey nevű barátnőm sietett segítségemre. Egy bulvárlapban azt olvastam, hogy karcsúságát és bőre szépségét a színdiétának köszönheti. Haha! Újságíró vagyok, tudom, hogyan készülnek a pletyilapok, akár én is írhattam volna azt a cikket egy ihletett pillanatban. Mindenesetre beütöttem a színdiétát a „gugli-keresőbe“, és csodák csodája, kiderült, hogy valóban létezik.

Belevágtam!

Két változat között választhattam. Az egyiknek az az alapelve, hogy az étkezések tartalmazzanak minél több színt. (A tízórait nem lehet könnyítésképpen franciadrazséval kiváltani!). A másik színdiétát a feng shui rendezi össze: egy nap csak egy színre kell koncentrálni. Koncentrálni – ez lett a döntő érv a második módszer mellett. Én ugyanis nehezen osztom meg a figyelmem, és annak megszervezése, hogy minden nap több színű zöldség- és gyümölcs kerüljön a tányéromra úgy, hogy a hétvégén ne dobjak ki több tonnányit belőle, nem nagyon tűnt kivitelezhetőnek. Egy nap – egy szín. Könnyen átlátható, követhető, ehető. Gondoltam én, és kilistáztam az általam kedvelt színes növényféléket, hogy minden napra jusson valami jó falat.

A feng shui elvei szerint az aznapi színt hasonló színek társaságában célszerű elfogyasztani. Mivel a családi kassza nem engedte meg, hogy egyúttal beruházzak hét különböző színű abroszba és ekszcájgba, a kreativitásomra kellett hagyatkoznom a megfelelő környezet kialakításnál. Belevágtam…

Heti menetrend

Hétfő: Piros nap

0001762_1.jpg ()

A piros serkenti a vérkeringést. Erre nekem nagy szükségem van reggelente, nézzük, mire megyek kávé nélkül?

Reggeli: Biomálnadzsemmel megkent rozskenyér, piros színű multivitamin dzsúz.

Ebéd: Chilis bab, desszertnek egy szép piros alma.

Vacsora: Füstölt, főtt marhanyelv, pritaminpaprika, retek. Desszertnek fél üveg kékoportói, amolyan jutalom a nap végén.

Piros pontok: piros abroszom van, ez a nap nem gond. Piros szalvéta is akadt. A biztonság kedvéért bekapcsoltam az infralámpát is.

Kedd: Narancssárga nap

0001762_2.jpg ()

A narancssárga segíti az emésztést, és vágyat ébreszt bennem arra, hogy leköltözzem, messzire délre.

Reggeli: Mild narancsdzsúz, narancsdzsemes kenyérrel. (Roppant kreatív vagyok.)

Ebéd: Olívában főtt répa (anyós török receptje), grillcsirkecomb, desszertnek konzervbarack.

Vacsora: Sütőtök-bébiétel hidegen, rozskenyér, narancssárga kaliforniai paprika. Desszertnek egy deci tokaji aszú.

Narancsvidék: Egy narancsszínű gömbgyertya mellé leültettem a gyerek a Micimackóját.

Szerda: Zöld nap

0001762_3.jpg ()

Nyugtató, éltető szín. Az egyetlen olyan nap, amikor dőzsölhettem.

Reggeli: Nincs az a pénz, hogy búzafűlét igyak. Maradt a zöld tea, és a friss kígyóuborkával vastagon megrakott, margarinos rozskenyér.

Ebéd: Spenót! De abból sok, nagyon sok.

Vacsora: Megint spenót. És megint sok.

A desszert is bajos volt, mert csak zöld nyalókát találtam a boltban, azt meg inkább mégse. A sok spenót után nem hiányzott a zöld alma sem. Maradt egy maréknyi pisztácia.
Zöldellő otthon: Férjem többszöri felszólítása ellenére a mentazöld bőrkanapénkon fogyasztottam el az ételeket. Nem is ettem le nagyon.

Csütörtök: Sárga nap

0001762_4.jpg ()

A sárga az emésztést segíti. Majd meglátjuk…

Reggeli: Egy banán, egy dobozka szójajoghurt. (Tejallergiám van ugyanis.)

Ebéd: Főtt csirkemell, kis dobozka kukoricakonzerv, desszertnek egy körte.

Vacsora: Itt egy kicsit megállt a tudományom. Pároltam egy kis körtét, azt ettem durumtésztával és az ebédről maradt csirkemellel.

Sárgaság: Hiphiphurrá, sárgák a falak!

Péntek: Rózsaszín nap

Amikor is teret nyert a kislánykori énem.

Reggeli: Epres szójajoghurt, rozskenyérrel.

Ebéd: Saláta sok-sok garnélarákkal.

Vacsora: Konzervcékla, sonka. Desszertnek két gombóc puncsfagyi. Mert megérdemlem!

Babaszoba: Ötéves Luca lányom csak rózsaszínt hord. Ő is ott ült az asztalnál. A hatást fokozandó kölcsönvettem a barbie-s tányérját.

Szombat: Fehér nap

0001762_5.jpg ()

Nem az én napom, tejallergiával egy rémálom.

Reggeli: Kókusztej, kefir, hamlet.

Ebéd: Natúr kecskesajt, párolt karfiol, citromfagyi.

Vacsora: Ugyanaz, mint az ebéd.

Fehérség: Fehér abrosz, fehér tányérok, gyertya, fehér ing, fehér bögre. Mi kell még?

Vasárnap: Lila nap

Hmmm…. Nyammnyammnyamm.

Reggeli: áfonyalé, áfonyadzsemmel megkent rozskenyér.

Ebéd: Sült kolbász párolt vöröskáposztával.

Vacsora: Sült padlizsánszeletek kefirrel.

Pedig a padlizsántól félek… Tavaly nyáron éppen padlizsánt sütöttem, amikor megcsörrent a mobilom. Negyedóra múlva felrobbant a lakás. Állítólag a lila jó hatással van az érrendszerre. Ez tuti: olyan szívdobogást kaptam, ami évekre kipucolta az artériáimat.

És a végeredmény…

Három hétig bírtam a színek pozitív hatásaira apelláló diétát. Fogytam négy kilót, és soha életemben nem volt ilyen ragyogó a bőröm. Viszont nem tudom folytatni. Aki emiatt köveket akar rám vetni, inkább vásároljon és főzzön minden nap „színtudatosan“. Sajnos ahhoz, hogy ez a táplálkozási módszer élvezhető legyen, időre, pénzre és kreativitásra van szükség. De mivel mindehhez a feng shuinak is van némi köze, muszáj pozitív gondolattal zárnom. Ezentúl minden nap reggelizem. Méghozzá egyszínűt!

Neset Adri kalandja a színdiétával a Wellness magazin januári számában jelent meg nyomtatásban. Következő próbatételről a februári számban olvashatsz majd!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X